Ένα από τα έξι καινούρια αεροσκάφη (ATR 72-600 και AIRBUS) παραλαμβάνει σήμερα η SKY express με τα υπόλοιπα πεντε να μπαίνουν στον στόλο της, τους επόμενους μήνες του 2024.

Πρόκειται για υπερσύγχρονα αεροσκάφη, φιλικά στο περιβάλλον, που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν το καλοκαίρι του 2024 σε πτήσεις τσάρτερ, ενώ σε τακτικές γραμμές θα μπουν το Φθινόπωρο του ‘24.

Όπως διαβεβαιώνει ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της SKY express Γιάννης Γρύλος, τα νέα μεγάλα αεροσκάφη έχουν κινητήρες CFM που αυτή τη στιγμή, όχι μόνο είναι πρωτοποριακοί και φιλικοί προς το περιβάλλον, αλλά  θεωρούνται περισσότερο αξιόπιστοι από οποιοδήποτε άλλο τύπο κινητήρα του ανταγωνισμού.

Διαβάστε ακόμα: Η Sky Express τιμά την Κύπρο και δίνει το όνομά της στο πρώτο της αεροσκάφος τύπου AIRBUS A321neo (Εικόνες)

Οι κινητήρες CFM καταναλώνουν 20% λιγότερο καύσιμο και παράγουν πολύ λιγότερο θόρυβο.

Όπως υπογραμμίζει ο Γ. Γρύλος, υπάρχει και άλλο ένα όφελος για τον επιβάτη καθώς μειώνεται το κόστος του εισιτηρίου. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, η SKY express δεν έχει λάβει καμία σχετική επιχορήγηση, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που όπως είπε έχει παλαιότερους κινητήρες (βλ. Pratt & Whitney) που πρόσφατα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλές αεροπορικές εταιρείας.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, στη νέα εποχή της αερομεταφοράς που διανύουμε, ο κόσμος πλέον θα πετά ανάλογα με τον τύπο κινητήρα που έχουν τα αεροσκάφη.

Κερδοφορία

Η αλλαγή του έτους, έρχεται να βρει την εταιρεία στην πιο πετυχημένη φάση της καθώς το 2023 ολοκληρώνεται με κύκλο εργασιών κοντά στα 360 εκατ. ευρώ και με την επιβατική κίνηση να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των 4,5 εκατ. ταξιδιωτών.

Οσο για το 2024, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα καθώς οι προκρατήσεις ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 75%.

Τον Ιούλιο η εταιρεία θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τουλάχιστον δύο νέους προορισμούς, με συμφωνίες που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο «κρυφός άσος» της Κύπρου

Την απόφαση της SKY express να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στο κυπριακό έδαφος, σηματοδοτεί η ονοματοδοσία του πρώτου AIRBUS A321neo του ελληνικού αερομεταφορέα. Το αεροσκάφος ονομάστηκε «ΚΥΠΡΟΣ» σε μια ειδική τελετή που έγινε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, παρουσία του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, που όπως είπε η επιλογή του ονόματος συμβολίζει την επιτυχημένη πορεία του ελληνικού αερομεταφορέα στο κυπριακό έδαφος, αλλά και την προοπτική μιας ακόμα πιο ενισχυμένης συνδεσιμότητας Ελλάδας και Κύπρου στον κλάδο των αερομεταφορών.

Η Κύπρος, άλλωστε, αποτέλεσε τον μεγάλο «κρυφό άσο» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο Γ. Γρύλος πήρε την απόφαση να την επιλέξει ως τον πρώτο διεθνή προορισμό της SKY express.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το 2021 η γραμμή, το 2022 έγινε breakeven και σήμερα είναι πλέον κερδοφόρα, όχι μόνο με αύξηση στην πληρότητα αλλά και στους επαναλαμβανόμενους πελάτες (repeaters).

«Η απόφασή μας αυτή έχει δικαιωθεί απόλυτα. Με τρεις πτήσεις καθημερινά από Λάρνακα προς Αθήνα και τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από Λάρνακα προς Θεσσαλονίκη, η SKY express έχει μεταφέρει συνολικά από την Κύπρο μισό εκατομμύριο επιβάτες», αναφέρει σχετικά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, τονίζοντας πως από τότε που η SKY express δραστηριοποιείται στην Κύπρο τα εισιτήρια έχουν μειωθεί κατά 30%.

Τονίζει δε, πως αυτή τη στιγμή, που η ακρίβεια χτυπά ανελέητα σε όλα τα προιόντα, οι μόνες τιμές που δεν έχουν αυξηθεί είναι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Ο Νίκος Γρύλος που αποτελεί τη νεότερη γενιά της SKY express λέει από την πλευρά του οτι η η Skyserv που εξειδικεύεται στην εξυπηρέτηση επιβατών και αεροσκαφών στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου θα κλείσει φέτος με κερδοφορία. «Καταφέραμε να μειώσουμε τις τιμές του handling (σ.σ. επίγεια εξυπηρέτηση) και ενισχύσαμε την παρουσία αρκετων αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο», εξηγεί, υπογραμμίζοντας πως απασχολούνται πάνω από τριακόσιοι Κύπριοι και πως όλα τα μηχανήματα είναι ηλεκτρικά, 100% φιλικά προς το περιβάλλον.