Οι τιμές του οβελία φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές την τρέχουσα περίοδο που αναζητόυν το κατάλληλο κατάστημα για να ψωνίσουν κρέας για το Πάσχα, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει το δίλημμα: σουπερμάρκετ ή χασάπικο;

Οι διαφορά στην τιμή μεγαλώνει, αφού τα σουπερμάρκετ πουλάνε γύρω στα 10 ευρώ και τα χασάπικα γύρω στα 12.50.

Στα ύψη οι τιμές

Ρεπορτάζ του Mega επιβεβαιώνει ότι η άνοδος των τιμών είναι πραγματικότητα, αφού εικόνες του καναλιού από την κεντρική κρεαταγορά των Αθηνών πριν από τρία χρόνια φανερώνουν τη διαφορά στις τιμές. Τότε, κυμαίνονταν από 4.99 και πέρυσι έφτασαν στα 9.99.

Μεγάλες διαφορές όμως έχει το αρνάκι και στα χασάπικα σε σχέση με τα σουπερμάρκετ. Οι τιμές σε κατσικάκι και αρνί στο «χρηματιστήριο του κρέατος» τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι και φέτος το μεγάλο στοίχημα για τους καταναλωτές.

Οι τιμές σήμερα στα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ, τις αλυσίδες κρέατος αλλά και στα κρεοπωλεία και σε ειδικές αγορές κρέατος που όμως δεν έχουν πρόσβαση όλοι οι καταναλωτές, έχουν ήδη μεγάλες αποκλίσεις και οι τιμές δείχνουν πως ο καταναλωτής πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς για τιμές και ποιότητα.

Οι τιμές στα αμνοερίφια φουσκώνουν από:

  • Το κέρδος λιανικής,
  • Την τιμή χονδρικής (οι μεγαλύτερες ποσότητες ρίχνουν την τιμή),
  • Πότε «κλείστηκε» η αγορά από κτηνοτρόφους,
  • Τα μεταφορικά.

Σήμερα, στα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ, οι τιμές κυμαίνονται:

  • Σουπερμάρκετ: Αρνί 9.90€, Κατσίκι 10.99€,
  • Στρατιωτικό πρατήριο: Αρνί: 9.78€, Κατσίκι 10,90€,
  • Κεντρική κρεαταγορά: Αρνί – Κατσίκι 10.99€ – 12.00€,
  • Συνοικιακά κρεοπωλεία (Κρήτη): Αρνί 9.85€, Κατσίκι: 14.90€,
  • Συνοικιακά κρεοπωλεία (Τρίκαλα): Αρνί, Κατσίκι: 10.00€,
  • Συνοικιακά κρεοπωλεία (Αθήνα): Αρνί 15.90€, Κατσίκι 15.90€.

Αυτές βέβαια είναι οι μέσες τιμές και ο καταναλωτής μπορεί να βρει και λίγο φτηνότερες και λίγο ακριβότερες, ενώ μέσα στην εβδομάδα οι τιμές θα έχουν και άλλα σκαμπανεβάσματα.

Αίσθηση προκαλεί η μεγάλη αύξηση στην τιμή της Αθήνας σε σχέση με την επαρχία, αν και τα συνοικιακά κρεοπωλεία θα πουν πως ο καταναλωτής χτίζει μία σχέση εμπιστοσύνης και αγοράζει από τον κρεοπώλη της γειτονιάς του, όχι μόνο με γνώμονα την τιμή, αλλά και την ποιότητα, ενώ στην Αθήνα αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις το κόστος μετάβασης και πάρκινγκ για να μεταφέρει κανείς το αρνάκι δεν είναι αμελητέο και συχνά ισοφαρίζει την κάπως «τσιμπημένη» τιμή του κρεοπωλείου.

Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης: «Υπάρχουν πολλές βαθμίδες ποιότητας στο κρέας»

Ο Νίκος Μπαλαμπανίδης, πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Θεσσαλονίκης μίλησε στο «LIVE NEWS» και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, καθώς ο κόσμος ακόμα μας εμπιστεύεται», συμπληρώνοντας πως «υπάρχει ποιοτική ταξινόμηση στα κρέατα».

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο ο κ. Μπαλαμπανίδης τόνισε σχετικά με το ζήτημα της ποιότητας του κρέατος: «Υπάρχουν πολλές βαθμίδες ποιότητας στο κρέας».