Αυξημένες αναμένεται να είναι το Πάσχα οι τιμές των αμνοεριφίων, αν και όχι όσο αναμενόταν πριν από λίγες εβδομάδες. Προς το παρόν, έχουν αρχίσει οι εξαγωγές προς Ισπανία και Ιταλία για το Πάσχα των Καθολικών (μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 9 Απριλίου), με τιμές που κυμαίνονται στα επτά ευρώ.

«Οι τιμές θα είναι αυξημένες, αλλά ακόμη το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Αυτήν την περίοδο γίνονται εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία, αλλά αυτές αφορούν αρνιά και κατσίκια έως οκτώ κιλά. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αλλά -όπως και να έχει- ο παραγωγός δύσκολα θα καλύψει το κόστος του», δηλώνει στην «Α» ο κ. Τάσος Αντωνίου, πρόεδρος του συνεταιρισμού Βοσκός Ελασσόνας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα τα αρνιά μπορεί να φτάσουν και τα οκτώ ευρώ για τον παραγωγό. Στην τιμή αυτή, στη συνέχεια, θα προστεθούν τα έξοδα μεταφοράς, το κέρδος του εμπόρου και του κρεοπώλη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία λοιπόν, οι τιμές για τα αρνιά στα συνοικιακά κρεοπωλεία θα ξεπεράσουν τα 12 ευρώ, ενώ για τα κατσίκια θα είναι αυξημένες περίπου κατά ένα ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι κρεοπώλες πιέζουν τους κτηνοτρόφους, ώστε να κρατηθεί η τιμή κιλού των αμνοεριφίων στα εξίμισι ευρώ, ώστε κι εκείνοι να συγκρατήσουν την τιμή για τον καταναλωτή κάτω από τα 12 ευρώ. «Αν με οκτώ ευρώ τιμή κιλού από τον παραγωγό, εμείς πουλήσουμε 11-12 ευρώ, απλώς θα έχουν αλλάξει χέρια τα ίδια χρήματα», εξηγεί στην «Α» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Μιχάλης Μαθιουδάκης. Εξηγώντας τη διαδικασία από το... μαντρί προς το τσιγκέλι, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης υπολογίζει: οκτώ ευρώ/κιλό από τον κτηνοτρόφο, συν ένα ευρώ/κιλό το κόστος σφαγής. Στα εννέα ευρώ που προκύπτουν, περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, οπότε η τιμή του οβελία έχει πια ανέβει στα 10,5 ευρώ, προτού καν ξεκινήσει η μεταφορά, για την οποία θα καταναλωθούν ρεύμα (ψυγείο) και καύσιμο. «Είναι λοιπόν πολύ νωρίς ακόμα, για να μπορεί κανείς να πει τι θα γίνει», επισήμανε ο ίδιος και ζήτησε υπομονή μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Επάρκεια

Ως προς την επάρκεια, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δραστηριοποιούνται πλέον στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -χώρες από όπου εισάγει και η Ελλάδα- και ενδεχομένως την τελευταία στιγμή να παρατηρηθούν ελλείψεις. Και σε αυτές τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να πωλούν αρνιά και κατσίκια όταν είναι μικρά, καθώς οι τιμές στο γάλα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, έκανε λόγο για «παιχνίδια ελληνοποιήσεων», που θα επηρεάσουν και τις τιμές. Ο κ. Πεβερέτος εκφράζει τον προβληματισμό του και για την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει το αρνί στο «Καλάθι του Πάσχα». Όπως σημειώνει, για να πληρωθεί σωστά ο παραγωγός για το αρνί του, θα πρέπει η τιμή να υπερβεί τα εννέα ευρώ το κιλό.

«Καταλαβαίνουμε την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων καταναλωτών. Δεν μπορούν να αγοράσουν το αρνί στα 13 ευρώ το κιλό. Ας “συμπιέσουν” όλοι, λοιπόν, τις τιμές τους. Να “συμπιέσουμε” και εμείς, να το δώσουμε οκτώ ευρώ ή και λιγότερο. Και να πάρει ο καταναλωτής το αρνί σε λογικές τιμές», κατέληξε.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή