Πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες πλήρωσαν τον περασμένο χρόνο μεγαλύτερο φόρο, γιατί δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα τεκμήρια! Τα τεκμήρια είναι η δεύτερη σκληρή πραγματικότητα για κάθε φορολογούμενο, μετά τη διπλή φορολόγηση πάνω στον φόρο εισοδήματος με έκτακτη εισφορά, ειδικό φόρο και ΦΠΑ!

Αυτά άλλωστε αποτελούν και τη μεγαλύτερη αιτία φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων, αφού «τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως σπίτι, ΙΧ, δίδακτρα κ.λπ.», εξηγούν οι φοροτεχνικοί. Δηλαδή, αν το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου ήταν 12.000 ευρώ και το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης 14.000, ο φόρος θα υπολογιστεί στα 14.000 ευρώ. Δηλαδή, για 2.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα!

Ποιους αφορά

Κατά την ΑΑΔΕ, έπεσαν στην παγίδα το 2021 περίπου 2.032.887 φορολογούμενοι. Πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ. Δηλαδή:
· Αρχικά, «πιάστηκαν» στα τεκμήρια 1.663.670 φορολογούμενοι, με δηλωθέντα εισοδήματα 3,24 δισ. ευρώ. Όμως, τους βεβαιώθηκε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρους για 8,44 δισ. ευρώ.
· Επίσης, στην παγίδα έπεσαν και 369.217 σύζυγοι φορολογούμενων. Είχαν δηλώσει εισόδημα 395.820.000 ευρώ, αλλά τους βεβαίωσαν τεκμαρτές δαπάνες ύψους 1,14 δισ. ευρώ και φορολογήθηκαν για συνολικό εισόδημα 1,54 δισ. ευρώ!

Κάλυψη ποσών

Πώς όμως μπορούμε να τα αποφύγουμε; Οι φοροτεχνικοί μιλούν για 9 τρόπους κάλυψης, τους εξής:
1. ΜΕ ΔΩΡΕΑ ή ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ. Ήδη, το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ. Αυτή πρέπει να γίνει στο έτος κατά το οποίο ελέγχεται κάποιος. Για να αναγνωριστεί η δωρεά ή η γονική παροχή, πρέπει να γίνει μέσω τραπέζης και να δηλωθεί στην εφορία για έλεγχο, γιατί όλα τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών είναι τεκμήριο για αυτόν που δωρίζει.
2. ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ. Αφορά δανεισμό από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτα πρόσωπα. Η κίνηση αυτή αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί, ενώ από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη κατά το έτος που έγινε η δαπάνη αγοράς περιουσιακού στοιχείου, την οποία ο φορολογούμενος δικαιολογεί.
3. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ. Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών, έως και 30ετίας! Δηλαδή, «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών», με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος. Αρκεί τα ποσά να έχουν δηλωθεί στην εφορία.
4. ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ/ΙΧ. Αφορά διάφορες εισπράξεις από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Όπως πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων κ.λπ.
5. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ. Όλα τα εισοδήματα, τα οποία αποκτήθηκαν από τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Αυτά είναι η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας κ.λπ.
6. ΚΕΡΔΗ ΜΕΤΟΧΩΝ. Είναι όλα τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, τόκους, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
7. ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΕΣ. Αποτελεί απόδειξη κάλυψης τεκμηρίου, όπως και η αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική εταιρεία.
8. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Όλα τα ποσά που έφερε στη χώρα ο πολίτης, είτε σε ευρώ είτε σε άλλο νόμισμα, καλύπτουν το τεκμήριο, αν η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται. Εδώ χρειάζεται το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει κάθε τράπεζα, όταν έρχονται κεφάλαια από το εξωτερικό.
9. ΚΕΡΔΗ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Όλα τα κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. θεωρούνται κάλυψη τεκμηρίου. Απαιτείται η σχετική βεβαίωση από τον φορέα διεξαγωγής (π.χ. OΠAΠ).

Τεκμήριο ακινήτου

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:
· μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
· από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
· από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
· από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
· από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
· Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.
· Οι τιμές που προκύπτουν προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.
· Για τις μονοκατοικίες, προβλέπεται προσαύξηση των ανωτέρω τιμών κατά 20%.
· Αντίθετα, για τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα ποσά των τεκμαρτών δαπανών που προκύπτουν μειώνονται κατά 50%.
· Ποιοι «πληρώνουν» τα τεκμήρια. Δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των «κενών» κατοικιών. Όμως, για τις κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων λογαριασμών ρεύματος ή ύδρευσης ή κοινοχρήστων.
· Σε συνιδιοκτησία ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Τεκμήριο ΙΧ

Τα τεκμήρια για τα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα υπολογίζονται ως εξής:
· Έως 1.200 κυβικά εκατοστά, σε 4.000 ευρώ.
· Άνω των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., +600 ευρώ ανά 100 κ.ε.
· Από 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., +900 ευρώ ανά 100 κ.ε.
· Άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.

Κατά τη φορολογία, τα ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου (έτος πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα), κατά 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
· Αν έχετε κερδίσει λαχείο - ΛΟΤΤΟ - ΠΡΟΠΟ
· Σε περίπτωση που σας έχει γίνει δωρεά
· Αν είχατε έμβασμα από το εξωτερικό
· Από πώληση ακινήτου, ΙΧ, έργων τέχνης
· Από σύναψη δανείου με τράπεζα
· Από κάθε γονική παροχή
· Από δωρεά που έχει δηλωθεί στην εφορία
· Από την αποζημίωση απόλυσης
· Από το εφάπαξ
· Από αναδρομική καταβολή συνταξιοδοτικών ποσών
· Από κάθε νόμιμη πηγή αναδρομικού εισοδήματος
· Κέρδη από ομόλογα και αμοιβαία
· Κάθε ποσό που επαναπατρίσθηκε
· Με επιστροφή χρημάτων από την εφορία.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή.