Μέσα σε λίγους μήνες ο Αλέξανδρος Εξάρχου και το επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει μαζί με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη δημιούργησαν, με δύο μεγάλες εξαγορές, τον δεύτερο ισχυρότερο κατασκευαστικό όμιλο στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2022 εξαγόρασαν την Intrakat από τον όμιλο του Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ από χθες ελέγχουν και την ΑΚΤΩΡ, που υπήρξε για δεκαετίες ηγέτης στην εγχώρια αγορά δημοσίων έργων.

Με τη συμφωνία εξαγοράς του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έναντι συνολικού τιμήματος 214 εκατ. ευρώ, το νέο σχήμα υπό τον κ. Εξάρχου επιβεβαιώνει πως έχει στόχο να κινηθεί δυναμικά στην ελληνική κατασκευαστική αγορά. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, με τη συνένωση των Intrakat και ΑΚΤΩΡ, θα διαθέτει υπό εκτέλεση έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα τέσσερα δισ. ευρώ, έναν ισχυρό μηχανισμό παραγωγής, έμπειρα στελέχη, αλλά και σοβαρή παρουσία σε αγορές του εξωτερικού όπως η Ρουμανία.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου γνωρίζει από πρώτο χέρι την ΑΚΤΩΡ, καθώς υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας την περίοδο 2019-2021, όταν έγιναν και τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που είχαν συσσωρευθεί την προηγούμενη δεκαετία. Η εξυγίανση του κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ολοκληρώθηκε από τους σημερινούς μετόχους της τελευταίας, την ολλανδική Reggeborgh Invest, η οποία συμφώνησε την Πέμπτη να πωλήσει την ΑΚΤΩΡ στην Intrakat.

Η διοίκηση Εξάρχου στην Intrakat έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως εστιάζει στην απόδοση επιχειρηματικής υπεραξίας στα έργα που αναλαμβάνει, ενώ πολλές φορές έχει τονίσει ότι «είναι κρίσιμο τα έργα να εκτελούνται και να παραδίδονται στην ώρα τους ώστε να στηρίζουν την υγιή ανάπτυξη της χώρας και το θετικό momentum της Ελλάδας». Ταυτόχρονα και οι δύο εταιρείες έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στη ΝΑ Ευρώπη, το οποίο θα διευρυνθεί ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του ομίλου Intrakat και εκτός συνόρων. Επιπλέον θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων.

Η σημερινή διοίκηση του ομίλου Intrakat ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που ολοκλήρωσε στα τέλη του Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, με στόχο να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, το οποίο εστιάζει σε Κατασκευές – Υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, Διαχείριση Απορριμμάτων και Ακίνητα.

Ευχαριστημένη δηλώνει και η διοίκηση Θυμ. Μπουλούτα στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς, όπως υποστηρίζει, «πετυχαίνει την αύξηση της αξίας και την ανταγωνιστική ανάκαμψη της ΑΚΤΩΡ σε μόλις δύο χρόνια, γεγονός που επικυρώνεται και από την υψηλή αποτίμησή της στα 214 εκατ. ευρώ» με βάση τη συμφωνία εξαγοράς από την Intrakat.

Μετά την πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα επικεντρωθεί στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, «αξιοποιώντας τα έσοδα της συναλλαγής σε δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες και προβλέψιμες αποδόσεις, τις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ / τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανάπτυξη-Διαχείριση ακινήτων». Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διατηρεί μία από τις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των Παραχωρήσεων στην Ελλάδα, με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τα υφιστάμενα έργα που υπερβαίνουν το 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη του τομέα παραχωρήσεων αποτελεί κύρια προτεραιότητα της διοίκησης, μαζί με την παρουσία στα έργα περιβάλλοντος μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ και στην αγορά ακινήτων μέσω της REDS.