Oταν οι εφοπλιστές ∆ηµήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋµενάκης ανακοίνωσαν, στα τέλη του 2020, πως επενδύουν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αρκετοί αναρωτήθηκαν τι θέλουν οι δύο επιχειρηµατίες στον κλάδο των κατασκευών και των δηµόσιων έργων. Πολλοί βιάστηκαν να προβλέψουν πως πρόκειται για ευκαιριακή πρωτοβουλία, πως θα αποχωρήσουν αφού βγάλουν τα προβλεπόµενα κέρδη από το Χρηµατιστήριο κ.ο.κ. Τρία χρόνια µετά, το σχήµα των εφοπλιστών, στο οποίο προστέθηκαν και οι Ηλ. Γκότσης και Κ. Αγγέλου, ενώ επιτελικό ρόλο έχει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ελέγχει τον δεύτερο ισχυρότερο κατασκευαστικό όµιλο της χώρας, καθώς η Intrakat ολοκλήρωσε την εβδοµάδα που πέρασε την εξαγορά της Ακτωρ.

Ο νέος όµιλος, τον οποίο διοικεί ο Αλ. Εξάρχου, έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραµµένων συµβάσεων άνω των 5,5 δισ. ευρώ και προσωπικό που προσεγγίζει τους 3.500 εργαζοµένους. Για να φτάσουµε στην έγκριση εξαγοράς της Ακτωρ από την Intrakat, στις αρχές της εβδοµάδας, χρειάστηκε ένα τριετές σίριαλ, που σχεδόν µονοπώλησε την επιχειρηµατική επικαιρότητα για µήνες µε βροχή ανακοινώσεων, εξωδίκων, γενικών συνελεύσεων κ.ά. Εγιναν, επίσης, παράλληλες κινήσεις, αφού το επενδυτικό σχήµα υπό τον κ. Εξάρχου και τους εφοπλιστές ελέγχει την Παγκρήτια Τράπεζα και προωθεί τη δηµιουργία του πέµπτου τραπεζικού πυλώνα υπό την Attica Bank.

Ευχαριστηµένοι ο Εξάρχου και οι συνεταίροι του 

Ο Αλ. Εξάρχου και οι συνεταίροι του στο µετοχικό σχήµα που ελέγχει πλέον Intrakat και Ακτωρ µπορούν, πάντως, να δηλώνουν ευχαριστηµένοι. Σχεδόν τρία χρόνια µετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου της Ακτωρ, όταν οι εφοπλιστές είχαν χάσει τη µάχη για τη διοίκηση του Οµίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την ολλανδική Reggeborgh, στις αρχές του 2021, ο κ. Εξάρχου πέρασε αυτή την εβδοµάδα πάλι την πόρτα της (κάποτε) κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας ως βασικός µέτοχος. Ο ίδιος έχει τονίσει τους τελευταίους µήνες, όσο αναµενόταν η έγκριση της συµφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισµού, πως η Ακτωρ είναι απαραίτητο συµπλήρωµα της Intrakat και πως η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία µπορεί να αποκτήσει την παλιά της αίγλη. Κυρίως επειδή διαθέτει το έµπειρο προσωπικό, τον εξοπλισµό και την τεχνογνωσία για να εκτελέσει τα σηµαντικά έργα που έχει αναλάβει το νέο κατασκευαστικό σχήµα υπό την Intrakat.

Το πρώτο βήμα των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη το 2020, οι μάχες στα «μαρμαρένια αλώνια» και το παρασκήνιο μέχρι το μεγάλο deal


Πριν χτυπήσει την πόρτα του Σωκράτη Κόκκαλη, ώστε να εξαγοράσει την Intrakat, το επενδυτικό σχήµα υπό τον Αλ. Εξάρχου είχε δώσει µάχες στα «µαρµαρένια αλώνια»με τον Χένρι Χόλτερμαν της ολλανδικής Reggeborgh Invest για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι Ολλανδοί επικράτησαν στη μάχη για τον έλεγχο της διοίκησης τον Ιανουάριο του 2021, αλλά επί μήνες υπήρξε ανταλλαγή εξωδίκων, αγωγών και απανωτές γενικές συνελεύσεις, καθώς οι εφοπλιστές δεν κατέθεταν τα όπλα. Τελικά, μέσω μιας τριπλής συμφωνίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ομιλος Βαρδινογιάννη, οι εφοπλιστές πώλησαν στη Motor Oil το ποσοστό που κατείχαν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η τελευταία απέκτησε και την πρώην ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος, τον τομέα αιολικών πάρκων του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Πρωτοβουλίες λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης της Intrakat

Μπορεί οι Ολλανδοί να κέρδισαν προσωρινά τη μάχη με τους εφοπλιστές, αλλά τελικά τα βρήκαν σκούρα με την εξυγίανση της Ακτωρ, η οποία για περισσότερο από μία δεκαετία εμφανίζει ζημιογόνες χρήσεις, παρά τις απανωτές απόπειρες εξυγίανσης από διαδοχικές διοικήσεις του Ομίλου Ελλάκτωρ. Οσο η Reggeborgh προσπαθούσε να συμμαζέψει την Ακτωρ, το επενδυτικό σχήμα υπό τον Αλ. Εξάρχου είχε συμφωνήσει την εξαγορά της Intrakat από τον Ομιλο Intracom και προχώρησε τάχιστα στον μετασχηματισμό της. Η Intrakat μπορεί να μην είχε τα μεγέθη των ισχυρών ανταγωνιστών της, όπως οι Ομιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Αβαξ, αλλά συμμετείχε σε πλήθος διαγωνισμών μεγάλων έργων, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων.

Οι νέοι βασικοί μέτοχοι και η νέα διοίκηση προχώρησαν άμεσα σε πρωτοβουλίες λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης της Intrakat, ενώ ταυτόχρονα υλοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 100 εκατ., με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Από την πρώτη στιγμή οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρείας δήλωσαν πως στόχος τους είναι η δημιουργία ενός από τα δύο μεγαλύτερα κατασκευαστικά σχήματα στην Ελλάδα. Και όταν η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έβαλε τελικά πωλητήριο στην Ακτωρ, η Intrakat ήταν αυτή που κατέθεσε την ελκυστικότερη προσφορά, αν και κυκλοφορούσαν επί μήνες διάφορα σενάρια και είχαν εμφανιστεί άλλοι διεκδικητές. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ένα σχήμα υπό τον πρώην επικεφαλής της Ακτωρ Δημήτρη Κούτρα, το οποίο τελικά απέκτησε σημαντικό ποσοστό της εισηγμένης Δομική Κρήτης.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/11