Χωρίς αρνί και κατσίκι θα εφαρμοστεί τελικά στα σούπερ μάρκετ το «καλάθι του Πάσχα», που θα είναι ουσιαστικά μια διεύρυνση του «καλαθιού του νοικοκυριού» με προϊόντα για το εορταστικό τραπέζι, όπως τσουρέκι και πασχαλινά αυγά.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν σκοπεύω στο “καλάθι του Πάσχα” στα σούπερ μάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου ως μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το “καλάθι” ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω». Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε ότι προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τους κρεοπώλες της Βαρβακείου Αγοράς, προκειμένου να καταρτίσουν το δικό τους ολιγοήμερο «καλάθι», σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές του οβελία στα περσινά επίπεδα.

Και για τους νονούς

Καταστήματα αλυσίδων πώλησης παιδικών παιχνιδιών επισκέφθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, εγκαινιάζοντας το «καλάθι των νονών». Απ’ αυτή την εβδομάδα αναρτώνται στην πλατφόρμα e-katanalotis προϊόντα από 29 αλυσίδες παιχνιδιών και δη παιχνίδια, λαμπάδες, αυγά, σε «κλειδωμένες τιμές» ανά εβδομάδα. Το υπουργείο θα ανακοινώνει την πορεία των τιμών εβδομαδιαίως, στο πρότυπο του «καλαθιού του Άι-Βασίλη».

«Πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας μας πρωτοβουλίας για τις εορτές του Πάσχα με την επωνυμία το “καλάθι των νονών”. Σκοπός μας είναι να δώσουμε καλά, ποιοτικά, επώνυμα παιχνίδια σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Στόχος μας είναι και να εξοικονομήσουν χρήματα οι καταναλωτές, αλλά και να δώσουμε χαρά στους μικρούς μας φίλους αυτό το Πάσχα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι όπως πήγαμε εξαιρετικά καλά στις εορτές των Χριστουγέννων και ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια, το ίδιο θα γίνει τώρα και με το “καλάθι των νονών”, το οποίο έχουν αγκαλιάσει οι αλυσίδες».

Για τις διαφορές των τιμών των προϊόντων μεταξύ του «καλαθιού του νοικοκυριού» και εκτός αυτού, μίλησε στην ΕΡΤ ο γ.γ. Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Αναφερόμενος στο παράδειγμα των αυγών, για τα οποία διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου μια εξάδα μπορεί να πωλείται μέσα στο «καλάθι» 1,25 ευρώ και έξω από αυτό 2,73 ευρώ, δηλαδή με αύξηση 120%, εξήγησε ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών αυγά και αν κάποιο προϊόν βγαίνει από το «καλάθι», τη θέση του παίρνει κάποιο άλλο. Επίσης, συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν τα αυγά που βρίσκονται μέσα στο «καλάθι», γιατί θα είναι οικονομικότερα.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας έχουν επιβληθεί πολύ υψηλά πρόστιμα και τόνισε ότι «οι έλεγχοι δεν σταματούν ποτέ και σε κάθε περίπτωση το κράτος είναι εκεί, είναι στην αγορά». Στο μεταξύ, στο 96,47% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» οι τιμές -σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης- μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές κατά την 22η εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης (29/3/2023 –4/4/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν χθες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, από το σύνολο 1.134 προϊόντων: στα 50 (4,41%) η τιμή μειώθηκε, στα 1.044 (92,06%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και σε 40 (3,53%) η τιμή αυξήθηκε.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή