Το πλαίσιο για το βιομεθάνιο πρέπει να είναι προτεραιότητα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα. Όπως είπε, από το βήμα της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST στο Λαγονήσι, ήδη στο πρώτο εξάμηνο πάνω από 10.000 οικογένειες υπέγραψαν σύμβαση και έδωσε επίσης έμφαση στις επενδύσεις στο πλαίσιο προγράμματος που φτάνει τα 33 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο κ. Μπακούρας τόνισε ακόμα ότι εκτός από τους οικιακούς χρήστες, 11 μεγάλοι επενδυτές-βιομηχανίες υπέγραψαν σύμβαση για να περάσουν στη χρήση φυσικού αερίου.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις περί τα 30 εκατ. ευρώ, καθώς προσβλέπουν σε μείωση των τιμών από το 2023-2024.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη συμμετοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο GD4S, όπου ανήκουν 7 κορυφαίοι διαχειριστές, με 27 εκατ. καταναλωτές στην Ευρώπη και το 1/3 της αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Μπακούρας αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στην ανάγκη ενός προσιτού και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος και στη στόχευση για ένταξη επενδύσεων στο EU Taxonomy, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην προσπάθεια να πειστούν οι ιθύνοντες ότι το μέλλον του βιομεθανίου περνά από τα δίκτυα των εταιρειών διανομής και αργότερα του υδρογόνου.

Για αυτό μελετάται τροποποίηση των υποδομών, είπε. Μέχρι πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, βλεπαμε το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο, αλλά η γεωπολιτική κρίση έχει αναδείξει προκλήσεις, υπογράμμισε στο πλαίσιο της ομιλίας του.

*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.