Με το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων να συνεχίζεται, η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι θέμα λίγων 24ωρων, καθώς οι πολίτες αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο κόστος των μετακινήσεων.

Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στα καύσιμα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Ακόμα, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, η επιδότηση που θα δοθεί θα είναι απευθείας στην αντλία και σε ό,τι αφορά στη βενζίνη κατά το πρότυπο του diesel κίνησης και θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βρεθεί η αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, που είναι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατες δηλώσεις, αν και τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για νέα παρέμβαση, εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα επιστραφεί στην κοινωνία, έτσι ώστε να αμβλύνει τις συνέπειες που προκαλεί ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και βέβαια στα καύσιμα.

Ειδικότερα, ο υπουργός είπε: «Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ταυτόχρονα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές αναφορικά με το πετρέλαιο έχει βαρύνει ξανά, με τους επενδυτές και τις αγορές ανά τον πλανήτη δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα, αφού την θεώρησαν κατώτερη των προσδοκιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε από τα 112 δολάρια το βαρέλι που ήταν πριν τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ στα 120 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, βαραίνοντας εκ νέου το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία.