Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και 100.000 που είναι σε αναστολή, ρωτούν πώς θα δοθεί το Δώρο Πάσχα. Ερωτήματα υπάρχουν και από τους εργαζομένους που απασχολούνται κανονικά, καθώς η μη χορήγηση του Δώρου είναι ποινικό αδίκημα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν είναι με ημερομίσθιο ή με μισθό.

01. Λαμβάνουν κανονικά Δώρο Πάσχα του 2021 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται κανονικά όσο διαρκεί η πανδημία.

02. Όσοι μισθωτοί αμείβονται με μισθό δικαιούνται από τον εργοδότη Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό.

03. Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται 15 ημερομίσθια.

04. Η περίοδος χορήγησης του Δώρου είναι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Αν εργαζόμενος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

05. Όπως πάντα, το Δώρο Πάσχα θα δοθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021. Το υπουργείο Εργασίας θα καθορίσει τους όρους.

06. Αν η σχέση εργασίας διεκόπη, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: Αν ο μισθωτός εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο Δώρο.

07. Υπολογίζονται όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους, δηλαδή άδεια μητρότητας, ετήσια άδεια ή σπουδαστική. Στην περίπτωση ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας». Δηλαδή, ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας. Αν, δηλαδή, κάποιος απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 50 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέ ρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστηµα της εργασιακής σχέσης µόνο οι 40 ηµέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 50.

08. Οι εργαζόµενοι που είναι σε αναστολή ή που µπήκαν σε αναστολή από 1ης.1.2021 έως 30 Απριλίου και παίρνουν µισθό 534 ευρώ θα έχουν αναλογία δώρου στο ποσό αυτό.

09. ∆ιαφορετικό ∆ώρο θα πάρουν όσοι έχουν µισές ηµέρες σε αναστολή και τις υπόλοιπες κανονικές ηµέρες εργασίας. Στην πρώτη υπάρχει αναλογία των 534 ευρώ και στη δεύτερη η αναλογία του κανονικού µισθού. Αυτοί οι εργαζόµενοι θα πάρουν ∆ώρο σε δύο φάσεις, καθώς οι εργοδότες θα πληρώσουν το ∆ώρο που αναλογεί µε τις ηµέρες που εργάστηκαν κανονικά και το κράτος την αναλογία του ∆ώρου για τις ηµέρες που ήταν σε αναστολή, µε τα 534 ευρώ.

3_2

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»