Τα «Π» στέκονται δίπλα στον εργαζόµενο στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα, παρουσιάζοντας τον «χάρτη» όλων των εργασιακών θεµάτων µε τις εννέα παρεµβάσεις της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τους εργαζοµένους, οι αναστολές συµβάσεων επεκτείνονται και για τον Οκτώβριο στους κλάδους εστίασης, µεταφορών, τουρισµού, αθλητισµού και πολιτισµού.

Για δύο µήνες παρατείνονται τα επιδόµατα ανεργίας που έχουν λήξει, ενώ στη «Συν-εργασία» επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του µηχανισµού ενίσχυσης της απασχόλησης έως το τέλος του χρόνου. Επίσης έως το τέλος του χρόνου παρατείνεται η τηλεργασία, για τους εποχικά εργαζοµένους µειώνεται ο απαιτούµενος αριθµός ασφάλισης από 100 σε 50 ηµέρες, θεσµοθετείται οικονοµική στήριξη των καλλιτεχνών, δηµιουργών, επαγγελµατιών Τέχνης και πολιτισµού, καθώς και των ξεναγών µε τη χορήγηση αποζηµίωσης ειδικού σκοπού. Τέλος, έρχεται αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζοµένου λόγω καραντίνας, ενώ προβλέπεται ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από COVID-19.

Επίδοµα ανεργίας: ∆ίνεται παράταση 2 µηνών στην καταβολή του επιδόµατος ανεργίας του ΟΑΕ∆ για όσους ανέργους έληξε η καταβολή του επιδόµατος ανεργίας τους τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αφορά τα επιδόµατα ανεργίας και µακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και το βοήθηµα ανεργίας αυτοαπασχολουµένων για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει τη δίµηνη παράταση του πρώτου πενταµήνου του έτους. ∆ικαιούχοι είναι µόνο όσοι παραµένουν άνεργοι κατά την περίοδο στην οποία αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγµα, επιδοτούµενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται το διάστηµα µετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά µειωµένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο µε το χρονικό διάστηµα παραµονής στο µητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Τα ποσά επιδότησης: Η δίµηνη παράταση, κατά τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, αφορά τα εξής ποσά:

- ∆ικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ µηνιαίως), προσαυξανόµενο 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.

- ∆ικαιούχοι βοηθήµατος ανεργίας αυτοαπασχολουµένων έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ µηνιαίως).

- ∆ικαιούχοι επιδόµατος µακροχρόνιας ανεργίας, έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ µηνιαίως). Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόµατα, µέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασµούς, και δεν απαιτείται καµία ενέργεια από τους δικαιούχους.

Πληρωµές: Εµφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασµούς εντός 3 εργάσιµων ηµερών µετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕ∆.

Αναστολές συµβάσεων: Αφορούν εργαζοµένους στις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισµού, πολιτισµού και αθλητισµού. ∆ηλαδή παρέχεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να θέσουν τους εργαζοµένους τους σε αναστολή για ακόµη δύο µήνες, συγκεκριµένα τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο.

Εργασία στο ∆ηµόσιο: Εργασία back offi ce η εξ αποστάσεως για ευπαθείς οµάδες. Αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού για νοσούντες από κορονοϊό. ∆υνατότητα 7ήµερης άδειας όσων ήρθαν σε επαφή µε κρούσµα κορονοϊού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ» στις 5/7