ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΧΡΕΗ
Αν χρωστάτε στην Εφορία, ξεχάστε επιστροφή... Τα πάντα πλέον διασταυρώνονται και όλα ελέγχονται λεπτομερώς. Οφειλή και επιστροφή δεν πάνε μαζί.

ΕΝΦΙΑ
Εδώ έχετε δύο επιλογές. Πρώτη επιλογή να επιστραφεί το ποσό της επιστροφής φόρου στο ΙΒΑΝ που δηλώσατε, με αίτηση του λογιστή σας, ή να πληρωθεί μέρος του ΕΝΦΙΑ που χρωστάτε. Διαλέγετε και παίρνετε.

ΑΑ∆Ε
Κατά την ΑΑΔΕ, «προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμανσης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών».

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Κατά τον φοροτεχνικό Βαγγέλη Αμπελιώτη, «οι ημερομηνίες επιστροφών υπολογίζονται με βάση τα ποσά επιστροφής και την ημερομηνία αιτήματος του δικαιούχου».

Η κατάταξη
Τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά και ακολούθως διαιρούνται διά 3, ώστε να προκύψουν οι εξής κατηγορίες:
Κριτήριο Α’ // Υψος επιστρεπτέου ποσού

Βαθμίδες:
5ε6


Κριτήριο Β’ //
Ηλικία αιτήµατος

— Βαθμίδα 1 >180 ηµέρες
— Βαθμίδα 2 91—180 ηµέρες
— Βαθμίδα 3 60—90 ηµέρες
— Βαθμίδα 4 <60 ηµέρες

Οι κινήσεις της Εφορίας

  • Έκδοση αποφάσεων επιστροφής φόρου ατομικά ή συγκεντρωτικά.
  • Το υπόλοιπο επιστροφής συμψηφίζεται με το τυχόν πιστωτικό ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση.
  • Επιστροφές του ενός συζύγου / μερών συμφώνου συμβίωσης δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.
  • Σε περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
  • Η επιστροφή φόρου συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών του υποχρέου, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι ανήκουν σε διαφορετική εφορία.
  • Πριν από την επιστροφή του φόρου γίνονται διασταυρώσεις στο αρχείο του Taxisnet, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι της επιστροφής δεν οφείλουν προς το Δημόσιο ούτε και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Αν ο φορολογούμενος είναι φορολογικά ενήμερος, δεν οφείλει πουθενά ή δεν έχει πληρωμές φόρου ακινήτων, λαμβάνει την επιστροφή στο ΙΒΑΝ που έχει δηλώσει. Αν οι σύζυγοι έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός μπορεί να δηλωθεί και από τους δύο.
Προσοχή στις μεγάλες επιστροφές

Εδώ θα ακολουθήσει εξονυχιστικός έλεγχος. Θα ελεγχθούν τα πάντα, πριν η επιστροφή φόρου φτάσει σε εσάς. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα, τονίζουν ορθώς από την ΑΑΔΕ, αφού υπήρξαν «παρατράγουδα» κατά το παρελθόν.

11 «κλειδιά» για την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου

Για τι ποσό μιλάμε;
— 1,5 δισ. ευρώ για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ποιες έχουν δικαίωμα;
— Όλες. Ακόμα κι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.

Πρέπει να είμαι ενταγμένος κάπου;
— Σε πληττόμενο ΚΑΔ. Χορηγείται σε επιχειρήσεις υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Με τι κριτήριο;
— Απώλεια τζίρου στο «καυτό» εξάμηνο Μαρτίου-Αυγούστου.

Πού υποβάλλω αίτηση και μέχρι πότε;
— Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport. Αιτήσεις μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Η ενίσχυση ισχύει ανεξαρτήτως κλάδου;
— Ναι. Και για ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορονοϊού.

Με ποια διάρκεια;
— Για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2020.

Τι ισχύει για την επιστρεπτέα προκαταβολή;
— Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Πρέπει οι επιχειρήσεις να πληρούν κριτήρια;
— Να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, να λειτουργούν νομίμως, να έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 και να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport».

— Να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Για τι ενίσχυση μιλάμε;

— €2.000 για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου

— €4.000 για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν έναν έως πέντε εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020.

— €8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν έξι έως είκοσι εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020,

— €15.000 για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν είκοσι έναν έως πενήντα εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020.

— €30.000 για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν άνω των πενήντα εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Αυγούστου 2020.

Ποιες υποχρεώσεις έχει η επιχείρηση;

— Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη». Εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»