Οι πολίτες ψάχνουν αποκούµπι σε ρυθµίσεις, χρηµατοδοτήσεις και δανειοδοτήσεις, για να αποφύγουν τα χειρότερα.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ∆ΕΚΟ

Αν είναι στο όνομα προσώπου διαφορετικού από εκείνο που τους εξοφλεί, οι εν λόγω δαπάνες γίνονται δεκτές, εφόσον το πρόσωπο που τις καταβάλλει είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ

Αν εξοφλούνται από τον διαχειριστή πολυκατοικίας / συγκροτήματος ιδιοκτησιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για τους ενοίκους ή ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσό που τους αντιστοιχεί.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Λαμβάνονται υπόψη και οι δαπάνες που σχετίζονται με τη λήψη υπηρεσιών και αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται υπόψη και εκείνες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον αυτές αφορούν ατομικές ιδιωτικές τους δαπάνες και όχι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

ΦΥΛΑΞΗ

Η κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού που αποδεικνύει την εξόφληση της δαπάνης φυλάσσεται από τους φορολογουμένους μέχρι 5 έτη. ΤΕΚΜΗΡΙΑ Προσοχή μεγάλη, γιατί ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θα υπάρξει για φέτος κατάργηση στους πληγέντες.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ

Εκμεταλλευθείτε όλες τις ευκαιρίες ώστε να επιμηκύνετε τα χρέη σας με 12 ή 48 δόσεις.

ΑΠΟ∆ΕΙΞΕΙΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

Γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο, όπως, ενδεικτικά, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο εκτύπωσης της συναλλαγής από το τερματικό μηχάνημα (POS) κ.λπ., χωρίς να απαιτείται η συλλογή αποδείξεων.

∆ΗΛΩΣΗ ∆ΑΠΑΝΩΝ

Δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό μπορεί να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο , όπως επίσης εκεί όπου το ποσό δαπανών είναι μικρότερο.

ΠΕΝΑΛΤΙ ΦΟΡΟΥ

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με συντελεστή 22%.

Παρεμβάσεις στην οικονομία

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ

Συνεχείς επιστρεπτέες. Oι τρεις πρώτες, υπό όρους, θα έχουν κούρεμα 50%. Από 3.000.000 ευρώ οι ενισχύσεις θα πάνε στα 10.000.000 ευρώ. ΦΟΡΟΙ ΕΦΚΑ Οδηγούμαστε σε παράταση ρυθμίσεων έως και 31/12/2021 και κάλυψη των πληττομένων. ΕΣΤΙΑΣΗ Μηδενικό ενοίκιο για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο για κλειστές επιχειρήσεις και 80% αφορολόγητο για τους ιδιοκτήτες. Μπαίνει κατ’ εξοχήν στην επόμενη επιστρεπτέα. Η εστίαση είναι η πρώτη ενασχόληση για κάλυψη με φως, τηλέφωνο, ΔΕΚΟ, ενοίκιο κ.λπ.

∆ΑΝΕΙΑ 47,9 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΤΑΓΕΣ Πλήρης στήριξη.

Παράταση οφειλών έως και 31.12.2021

— Οφειλές έως 30.4.2021

— Επιχειρήσεις

— Επαγγελματίες

— Αυτοαπασχολούμενοι

— Μισθωτοί σε αναστολή

— Ένταξη σε 24 ή 48 δόσεις άτοκα ή με επιτόκιο 2,5%

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ»