Προσοχή στα λάθη

// ΗΜΙΤΕΛΗ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Όσα ακίνητα δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Οι κωδικοί απαιτούν προσοχή. Για να έχει έκπτωση κάποιος, πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 1 του Ε9 ό,τι αφορά το ακίνητο. Στη στήλη 10 πρέπει να γράψει τον κωδικό αριθμό 99, που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα», ή στη στήλη 30 του πίνακα 1 να συμπληρώσει «Οχι», εάν το ημιτελές κτίσμα είναι μη ηλεκτροδοτούμενο ή την ένδειξη «Ναι» εάν ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Επίσης, στη στήλη 32 «Ειδική κατηγορία» θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8, που σημαίνει ότι το δηλούμενο ακίνητο είναι «κενό».

// ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κάποιοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί των ακινήτων πλήρωσαν επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα!

// ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να να ελέγξει αν έχει παραλείψει εντελώς να αναγράψει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή αν έχει αναγράψει λάθος ποσοστό.

// ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Κάθε λάθος αναγραφή φέρνει σκληρό φόρο. Καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων φέρνει επιπλέον φορολόγηση. Δηλαδή επιβάλλεται κανονικός φόρος ανά τ.μ. και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αντιστοιχεί σε χώρο κύριας χρήσης.

// ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

Φόρος χωρίς έκπτωση: Αν έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου θα έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή δεν έχει συμπληρωθεί τίποτα, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει στην πλήρη κυριότητα του φορολογουμένου και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς έκπτωση. Πολλαπλασιασμός φόρου: Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή έχει γίνει συμπλήρωση ορόφου ακινήτου ως δώματος, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο! Δηλαδή ο φόρος πολλαπλασιάζεται. Προσοχή στην ημερομηνία γέννησης: Αν δεν υπάρχει έτος γέννησης ή λάθος έτος γέννησης του επικαρπωτή, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

// Λάθη εξαρχής
Σε περίπτωση που τα λάθη υπάρχουν στο Ε9 από την αρχή υποβολής του, οι διορθώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πρώτο έτος υποβολής της δήλωσης.

// Αγροτεμάχια στο Κολωνάκι

Προσοχή στα κτίσματα μέσα σε αγροτεμάχια. Αν δεν γράψετε σωστά το σημείο του αγροτεμαχίου, θα επιβληθεί ο υψηλότερος φόρος του νομού σας! Δηλαδή υπάρχει η περίπτωση, αν είστε Λάρισα, να πληρώσετε όσο στο κέντρο της πόλης ή, αν είστε Αττική, τιμές Κολωνακίου!

Πληρωμή τύπου φόρου εισοδήματος, με δύο δόσεις, στα τέλη Οκτωβρίου ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τον σκληρότερο φόρο όλων των εποχών, τον ΕΝΦΙΑ… Φέτος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία τέλος Φεβρουαρίου 2021. Αν πληρώσατε εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, ολόκληρο το ποσό της έκπτωσης 2% θα συμψηφιστεί με την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό αναλογικά στους 6 μήνες. Η ΑΑΔΕ έως 30/9 θα έχει ολοκληρώσει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων με τις δηλώσεις που κατέθεσαν, ώστε να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν τις εκπτώσεις του 50% του ΕΝΦΙΑ ή να τύχουν πλήρους απαλλαγής.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 8% το επόμενο έτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενταχθούν και άνω των 3.500 οικισμών στις αντικειμενικές, καθώς δεν πλήρωναν έως τώρα φόρο. Ο φόρος από το 2022 περνάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

θιο

γφτη


ηφγ


τ


ιθυ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»