Κατηφορίζοντας προς τα στενά της Πλάκας, το µάτι «πιάνει» µερικές αποσκευές να πηγαινοέρχονται στα ξενοδοχεία της περιοχής. Σε όσα επαναλειτουργούν. «Πιάνει» ακόµα κάποιους τουρίστες να περιπλανώνται στα γύρω καταστήµατα και καφε-ρεστοράν.
Μια θετική πρώτη αίσθηση γεννάται και αναρωτιέται κανείς αν η επανεκκίνηση σε µια -ανέκαθεν- κορυφαία σε τουρισµό συνοικία της Αθήνας καταγράφει βελτιωµένη εικόνα.

Η απάντηση από τους επικεφαλής του κλάδου, που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση και περιγράφουν τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση, προσγειώνει απότοµα τις όποιες εντυπώσεις. «Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πλάκας κινούνται στο 10% µε 15%. 
Κάποια καταγράφουν πληρότητα στο 20% και το ανώτατο ποσοστό φτάνει το 30%, χάρη στην τοποθεσία αλλά και τη δηµοτικότητα των συγκεκριµένων µονάδων», αναφέρει σε επικοινωνία µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο ∆ηµήτρης Κάκκαρης, πρόεδρος του Συλλόγου ∆ιευθυντών Ξενοδοχείων Αθηνών - Αττικής (Σ∆ΞΑ). 

δημητρης_κακκαρης_-_Αντιγραφη_2

 

Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία μεταφέρουν τη λειτουργία τους για τα μέσα του Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο, καθώς τα έξοδα είναι υψηλά

«Αυτήν την ώρα οι περισσότεροι τουρίστες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι από τη Γερµανία και δειλά-δειλά έρχονται από τη Μ. Βρετανία. Σε πολύ µικρότερο ποσοστό είναι από τις βόρειες χώρες, όπως τη ∆ανία και τη Νορβηγία», σηµειώνει, χαρακτηρίζοντας υποτονική, έως και µηδενική, την κίνηση από τους -άλλοτε- πιο φανατικούς Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς.
«Πολλά µεγάλα ξενοδοχεία µεταφέρουν τη λειτουργία τους για τα µέσα του Αυγούστου ή τον Σεπτέµβριο, καθώς τα έξοδα είναι υψηλά. Ολα εξαρτώνται από τις κρατήσεις», συµπληρώνει.

Απογοητευτική παραµένει και η κατάσταση στους καταστηµατάρχες της Πλάκας και τις µικρές τουριστικές επιχειρήσεις, που κινούνται σε δραµατικούς τζίρους, σύµφωνα µε τον Σταύρο Καφούνη, πρόεδρο του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), χωρίς να έχει αλλάξει η εικόνα από την επανεκκίνηση του Μαΐου, οπότε οι οκτώ στους δέκα επιχειρηµατίες δεν είχαν ανοίξει και ο τζίρος ήταν µηδενικός.
«∆υστυχώς, και σήµερα που µιλάµε, τα επίπεδα είναι παρόµοια. Ειδικά, η περιοχή της Πλάκας κινείται µε µηδενικό τζίρο και σχεδόν οι 8 στις 10 επιχειρήσεις παραµένουν κλειστές», πληροφορεί. Η σύγκριση σε σχέση µε την περσινή χρονιά είναι, ασφαλώς, τροµακτική.

kafounis0003_-_Αντιγραφη_2


«Η πτώση του τζίρου ξεπερνά το 60% στο µεγαλύτερο µέρος των επιχειρήσεων, ενώ στο υπόλοιπο φτάνει και το 80%», παρατηρεί ο κ. Καφούνης, κρίνοντας ελαφρώς καλύτερη την κατάσταση στο Μοναστηράκι.

Αναμένουμε άμεσες κινήσεις από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης


Πέρα από τις συντονισµένες κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, ο πρόεδρος του ΕΣΑ τονίζει: «Εχουµε ζητήσει από τον πρωθυπουργό και τους αρµόδιους υπουργούς (Οικονοµικών και Ανάπτυξης) την ένταξη των εµπορικών τουριστικών επιχειρήσεων στο καθεστώς ενίσχυσης των αµιγώς τουριστικών και είµαστε κοντά στην οριοθέτηση της περιοχής του ιστορικού κέντρου, αναµένοντας τις επόµενες εβδοµάδες την άµεση θεσµοθέτηση».

Από τη δική του πλευρά, ο Σ∆ΞΑ επιµένει στη στήριξη του εργατικού δυναµικού. «Η αναστολή συµβάσεων εργασίας εργαζοµένων σε επιχειρήσεις / εργοδότες για τους µήνες Αύγουστο και Σεπτέµβριο 2020 δεν βοηθάει όσον αφορά τα ξενοδοχεία πόλης. Αν, λοιπόν, παραµείνουν στα χαµηλά επίπεδα πληρότητας -που από ό,τι φαίνεται θα παραµείνουν-, είναι άκρως αναγκαία η παράταση της στήριξης έως το τέλος του χρόνου», υπογραµµίζει ο κ. Κάκκαρης, εξηγώντας πως οι επιχειρηµατίες δεν θα µπορέσουν να αντιµετωπίσουν την άνιση µάχη µε τα πνιγηρά κόστη.

«Στην Πλάκα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία παραµένουν χαµηλές και την ίδια ώρα πολλά ξενοδοχεία είναι ακόµη εκτός λειτουργίας», λέει από την πλευρά της στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Λαµπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής - Αργοσαρωνικού και ξενοδόχος. Και εκείνη εναποθέτει τις ελπίδες της στις κρατήσεις της τελευταίας στιγµής.

Πάμε στα τυφλά... Εντυπωσιασμένοι ωστόσο από τα μέτρα ασφάλειας όσοι τουρίστες έχουν έρθει

 

photo_Ζουλοβιτς_small_2


«Εκεί που δεν το περιµένουµε έρχονται κρατήσεις για δωµάτια. Πάει στα τυφλά η όλη κατάσταση. Οσοι ξένοι έρχονται τηρούν τους κανόνες, φορούν διαρκώς µάσκες και είναι πολύ πειθαρχηµένοι. Εκανε πολύ σωστά η Πολιτεία και έθεσε τους τελευταίους κανόνες. Μας δίνουν συνέχεια συγχαρητήρια για τα µέτρα που παίρνουµε», αναφέρει, τονίζοντας πως, εκτός από µεγάλη παρηγοριά, είναι και µια µεγάλη διαφήµιση για την Ελλάδα ως επικρατέστερο ασφαλή προορισµό.
«Να κρατήσουµε σε χαµηλά επίπεδα την επιδηµιολογική εικόνα και να παλεύουµε µέρα µε τη µέρα», συνέστησε.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦ/ΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020.