Η πρόταση της Κομισιόν έφερε χαμόγελα ικανοποίησης και αισιοδοξίας στην Αθήνα, καθώς τόσο το ύψος των κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα όσο και η διάρθρωσή τους επιτρέπουν την εκπόνηση ενός σχεδίου-μαμούθ, που στόχο θα έχει όχι απλώς την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη νέα κρίση, αλλά και την μετάβαση της σε μια νέα εποχή. Αν και ακόμα εκκρεμεί η ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες από υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή αναφέρουν ότι, πριν γίνουν οι ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Κομισιόν, υπήρξαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο και είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη αντίδραση των «4» Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας ήταν χλιαρή.

Η πεποίθηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες είναι ότι το τελικό σχήμα χρηματοδοτήσεων θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό σημαίνει ότι 32 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να ρέουν προς την Ελλάδα από την Πρωτοχρονιά του 2021.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση αυτών των πόρων, με το μέγιστο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, κάτι που συνεπάγεται ότι το τελικό αποτέλεσμα στην οικονομία μπορεί να είναι υπερδιπλάσιο, δηλαδή να αγγίξει τα 70 δισ. ευρώ! Περί τα 9,5 δισ. ευρώ θα αφορούν τις επιχειρήσεις, είτε για κεφάλαια κίνησης είτε για επενδυτικούς σκοπούς, και αυτό σημαίνει ότι ξεπερνιέται ο σκόπελος του υπερφορτωμένου με «κόκκινα» δάνεια τραπεζικού συστήματος, που δεν θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του «αιμοδότη» της αγοράς.
Τα υπόλοιπα 22,5 δισ. ευρώ θα στηρίξουν την απασχόληση, τις επιχειρήσεις, αλλά, πάνω απ’ όλα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, πάνω στην οποία εργάζονται ήδη στην Επιτροπή Σοφών και στα συναρμόδια υπουργεία. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει, δε, κανείς τα περίπου 19 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ, μπορούμε να μιλάμε για μια μοναδική ευκαιρία να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα.

Φυσικά, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οπως τονίζουν στα «Π» οικονομολόγοι και στελέχη της αγοράς, πέρα από τον προφανή κίνδυνο ενός νέου κύματος πανδημίας, η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να τρέξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα της δώσουν φτερά, βλέποντας μπροστά και όχι πίσω.