Από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία, η χώρα αλλάζει διαρκώς. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις συνέπειες της πρωτοφανούς περιπέτειας της πανδημίας, καθώς και άλλες προκλήσεις, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και το Μεταναστευτικό, και μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ υλοποιούμε ακατάπαυστα το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Βαδίζουμε προς τη νέα εποχή ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της χώρας αυτό το διάστημα είναι η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές. Και αυτό οφείλεται τόσο στην αποδεδειγμένα ορθή και συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και στο γεγονός ότι παραμένει συνεπής στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιεί με σταθερότητα, επιμονή, σκληρή και συλλογική δουλειά. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, ψηφίστηκαν συνολικά 193 νόμοι που αφορούν σε θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

Η οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάκαμψης και έχει ήδη ανοίξει ο μεγαλύτερος επενδυτικός κύκλος στην ιστορία της χώρας. Την ώρα που ακόμη δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να κάνει το άλμα προς την ανάπτυξη, με τη δυναμική μιας σύγχρονης και αξιόπιστης χώρας. Οπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας, ενώ η ανάπτυξη θα ενσωματώνει και θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα την ψηφιακή επανάσταση και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι προσδοκίες από την τουριστική αγορά και η αναμενόμενη έναρξη των εισροών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν ένα εξαιρετικά αισιόδοξο τοπίο. Την ώρα, μάλιστα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης, που άγγιξαν τα 41 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της συνετής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε πολλές και καίριες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν από την επομένη των εκλογών, με στόχο τη δημιουργία ενός εξαιρετικά φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μετατροπή της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμβάλλει ενεργά στην οικοδόμηση αυτού του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων, παρέχοντας κίνητρα και μειώνοντας δραστικά το γραφειοκρατικό βάρος, πάντα με γνώμονα τη διαφάνεια και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, «έτρεξαν» εμβληματικές επενδύσεις, που ήταν «κολλημένες», με σημαντικότερο παράδειγμα το έργο στο Ελληνικό, ενεργοποιήθηκαν πολύ περισσότερα έργα ΣΔΙΤ και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες των ιδιωτικών και των στρατηγικών επενδύσεων. Προχωρά η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡ.ΚΑΛ. στον Δήμο Υμηττού, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση χιλιάδων επενδυτικών σχεδίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ προωθήθηκαν και διευκολύνθηκαν επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, η επένδυση της Microsoft, της CISCO, της Pfizer και άλλες.

Η κατάρτιση των νομοσχεδίων για τις στρατηγικές επενδύσεις και του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που σύντομα θα πάρουν τον δρόμο για τη δημόσια διαβούλευση, είναι μία από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες-ορόσημα.

Μεταξύ άλλων καινοτομιών, εισάγονται νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που περιλαμβάνουν δραστηριότητες συμβατές με τη νέα εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Εισάγονται, επίσης, νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων για την ένταξή τους. Αντιμετωπίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών και εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και η επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Εχουν προηγηθεί και άλλες σημαντικές νομοθετικές μας παρεμβάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις, τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα (non dom), τη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Αλλάζουμε την Ελλάδα με διαρκείς μεταρρυθμίσεις και δημιουργούμε το πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που είχε ποτέ η χώρα και αυτό είναι εμφανές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πρωτόγνωρο.

Δύο χρόνια δουλειάς, συντονισμένοι όλοι στη συχνότητα που εκπέμπει ένας οραματιστής πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος, ώστε ενωμένοι να χτίζουμε το μέλλον μιας διαφορετικής χώρας, μιας χώρας που αξίζει στις νέες γενιές των συμπολιτών μας.