Το ελληνικό μέλι πλήττεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Κινέζων, τονίζουν Έλληνες παραγωγοί μελιού χαιρετίζοντας τη της Ένωσης για τις Ευρωπαϊκές Μέλισσες στη Βουδαπέστη. «Υπάρχει «αθέμιτος ανταγωνισμός με τους Κινέζους παραγωγούς οι οποίοι δεν ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε μιλώντας στο Radio North 98, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας . Τη θέση αυτή υιοθετούν και παραγωγοί μελιού από άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε., οι οποίοι και προχώρησαν στη σύσταση της ένωσης στη Βουδαπέστη.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στις συσκευασίες μελιού πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, για να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές. «Η Κομισιόν καθυστέρησε πολύ να ασχοληθεί με το θέμα του μελιού, αναφορικά με τον τόπο προέλευσής του ενώ ήδη το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει αποφασίσει ότι πρέπει να αναφέρεται ο τόπος παραγωγής του».

Ωστόσο, η μελισσοκομία πλήττεται από την «αλόγιστη» χρήση χημικών, κυρίως φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πληθυσμοί των εντόμων, κυρίως της άγριας μέλισσας. Όπως εξήγησε, στο στο Radio North 98 ο γεωπόνος, ειδικευμένος στην άγρια μέλισσα, μελισσοκόμος και ο ίδιος Γιάννης Αναγνωστόπουλος, «είναι τόσο αυξημένη η χρήση χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων που ολόκληροι πληθυσμοί άγριας μέλισσας έχουν εξαφανιστεί από περιοχές, όπως στην Ημαθία». Ο μελισσοκόμος Παύλος Καμπούρης , ανέφερε την αναγκαιότητα ανασύστασης των συνεταιρισμών για να μπορούν οι παραγωγοί να προωθούν το μέλι τους στις αγορές του εξωτερικού. «Οι συνεταιρισμοί πρέπει να λειτουργήσουν για να ωφεληθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι οποίοι θα μπορέσουν να εξάγουν το μέλι τους». Υπογράμμισε επίσης ότι «αν και το ελληνικό μέλι είναι ακριβότερο είναι ανώτερης ποιότητας και ανόθευτο».

Η κ. Φανή Χατζήνα, εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ελληνικός Οργανισμός Έρευνας), στον τομέα της μελισσοκομίας, υπογράμμισε στο Radio North 98, τις προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση της ελληνικής παραγωγής μελιού και πρόσθεσε πως και σε ερευνητικό επίπεδο υπάρχει η κατεύθυνση προς τους αγρότες να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων για να μην πλήττονται οι πληθυσμοί των εντόμων.