Ο Μάνος Τσιλιµίδης, γνωστός και ως «Αγρυπνος», μιλάει στο «Secret» για τη ραδιοφωνική παρέα που κρατάει τις καθηµερινές στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες της late night ζώνης.

Μας αποκαλύπτει την αµοιβαία σχέση αγάπης µε το κοινό του, τη δυναµική του ραδιοφώνου απέναντι στην επέλαση των social media και ένα άγνωστο -και παρ’ ολίγον µοιραίο- on air περιστατικό µε αίσια κατάληξη.

 

«Ραδιοβάρκα ο Αγρυπνος», τις καθηµερινές, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, 00.00-05.00. Πώς βιώνετε άλλη µία -µεταµεσονύχτια- σεζόν;

Η «Ραδιοβάρκα» µου πλέει στα κύµατα των FM εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Είναι υπέροχο να µπορείς να βιώνεις µια εµπειρία µε χαρά και ενθουσιασµό για τόσο µεγάλο χρονικό διάστηµα, όπως 25 χρόνια. Αυτό δείχνει πόσο σηµαντική και εµπλουτιστική είναι αυτή η εµπειρία για µένα. Ελπίζω να συνεχίσω να την απολαµβάνω και να την αξιοποιώ κάθε στιγµή µε χαρά και ενέργεια.

 

Ο κόσµος σάς έχει ταυτίσει µε την παρέα που κρατάτε αυτή την ώρα. Οµως, πώς είναι να βρίσκεστε πέντε ώρες πίσω από το µικρόφωνο;

Είναι έµπνευση και διδαχή. Μαθαίνω για τη ζωή λεπτοµέρειες που, διαφορετικά, δεν θα τις είχα αντιληφθεί. Ακούω τον αληθινό ήχο της καθηµερινότητας. Επικοινωνώ µε ό,τι καλύτερο έχουν µέσα τους οι άνθρωποι. Ποια άλλη δραστηριότητα θα µου προσέφερε ανάλογες ευκαιρίες;

 

Ποια είναι η σχέση που έχετε µε το κοινό σας;

Είµαστε δεµένοι, ό,τι κι αν σηµαίνει αυτό. Ξέρουν πως, αν ανοίξουν το ραδιόφωνο µετά τα µεσάνυχτα, θα µε βρουν εκεί να τους περιµένω. Υπάρχει αγάπη, αµοιβαίος σεβασµός και εµπιστοσύνη. Γνωρίζουν ότι ακόµα και την παραµονή της Πρωτοχρονιάς εγώ θα κάνω ραδιοφωνικό ρεβεγιόν µαζί τους.

 

Στο σήµερα, µπορεί το ραδιόφωνο να σταθεί απέναντι στην ευκολία και την απλοποίηση της πληροφορίας που προσφέρουν τα social media;

Ναι, το ραδιόφωνο µπορεί ακόµη να ανταγωνιστεί τα κοινωνικά µέσα ενηµέρωσης, αν και η πρόκληση είναι µεγάλη. Ακόµα και σε µια εποχή όπου η πληροφόρηση είναι διαθέσιµη σε πλήθος από πλατφόρµες και µε ποικίλους τρόπους, το ραδιόφωνο παραµένει µια ισχυρή µορφή ενηµέρωσης και ψυχαγωγίας. Υπάρχουν ορισµένα σηµεία όπου το ραδιόφωνο µπορεί να ξεχωρίσει από τα κοινωνικά Μέσα: Μπορεί να προσφέρει µια ευρεία γκάµα περιεχοµένου, συµπεριλαµβανοµένων µουσικής, ειδήσεων, πολιτικών συζητήσεων, πολιτισµικών προγραµµάτων και πολλών άλλων.

Το ραδιόφωνο µπορεί να προσφέρει προγράµµατα που είναι πιο εµπεριστατωµένα και ενδιαφέροντα σε ορισµένα θέµατα σε σύγκριση µε τα πιο επιφανειακά περιεχόµενα των κοινωνικών Μέσων. Το ραδιόφωνο µπορεί να δηµιουργήσει αίσθηµα κοινότητας και συνοχής µέσω της συµµετοχής των ακροατών σε συζητήσεις, διαγωνισµούς και άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, για να επιβιώσει και να ανταγωνιστεί τα κοινωνικά Μέσα, το ραδιόφωνο πρέπει να προσαρµοστεί στις νέες τεχνολογίες και στις ανάγκες του ακροατηρίου του. Αυτό µπορεί να σηµαίνει διαθέσιµο περιεχόµενο online, προσφορά podcast, διαδραστικά ψηφιακά προγράµµατα και άλλες καινοτοµίες, που θα ενισχύσουν την παρουσία του σε µια ψηφιακή εποχή.

 

Τέλος, ποιο είναι το πιο απρόσµενο, αστείο ή απρόοπτο σκηνικό που σας έχει συµβεί on air;

Ενα βράδυ µού τηλεφώνησε µια γυναίκα από την Πάτρα λέγοντάς µου ότι θέλει να µε αποχαιρετήσει, διότι έχει πάρει όλα τα φάρµακα που υπάρχουν σπίτι της και σε λίγο θα πεθάνει. Και άρχισε να µου λέει ότι έχασε πριν από έναν χρόνο τον σύζυγό της και δεν αντέχει άλλο τη µοναξιά. Ενώ µου µιλούσε, κατέρρευσε, ακούστηκε ο γδούπος της πτώσης και το χτύπηµα της συσκευής στο πάτωµα. Τηλεφώνησα στο «100», τους είπα ποιος είµαι και από πού τηλεφωνώ και τους έδωσα τον αριθµό της κυρίας - φαινόταν στο καντράν του τηλεφωνικού κέντρου και τον είχε σηµειώσει η τηλεφωνήτρια.

Την εποµένη τα µεσάνυχτα µε κάλεσε η κόρη της και µου είπε στον αέρα της εκποµπής ότι δέκα λεπτά µετά την κλήση µου στην Αστυνοµία είχαν πάει ένα περιπολικό, ένα ασθενοφόρο και ένας εισαγγελέας στο σπίτι - έµεναν σε ένα διώροφο, στον πρώτο όροφο εκείνη µε την οικογένειά της και στον δεύτερο η µητέρα της. Χτύπησαν τα κουδούνια και ανέβηκαν στο σπίτι της γυναίκας. Τη βρήκαν στο πάτωµα της κουζίνας αναίσθητη. Την πήγαν στο Νοσοκοµείο του Ρίου και την πρόλαβαν µε µια πλύση στοµάχου. Η κόρη µε πήρε για να µε ευχαριστήσει που µεσολάβησα. Η γυναίκα αυτή µου τηλεφωνεί κάθε φορά που γιορτάζω, για να µου ευχηθεί. Είναι καλά και µάλιστα ξαναπαντρεύτηκε.

 

 *Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 13/4/2024