Ο Λάµπρος Καλαρρύτης µιλά στο «Secret» για τους στόχους της εκποµπής «Εµείς οι Ελληνες», την ολοένα και µεγαλύτερη απόκριση στο εγχείρηµά του, τις προκλήσεις του ραδιοφωνικού παραγωγού, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στο γεωπολιτικά ασταθές περιβάλλον.

 

«Εµείς οι Ελληνες», καθηµερινά, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, 20:00-22:00. Πώς βιώνετε τη φετινή ραδιοφωνική σεζόν;

Αισθάνοµαι ότι είναι µια από τις καλύτερες ραδιοφωνικές χρονιές. Ενας από τους λόγους είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές εξελίξεις διεθνώς, αλλά και εγχώρια, που ταιριάζουν µε το προφίλ της εκποµπής. ∆εν είναι απαραίτητα καλές ειδήσεις, αλλά τις ειδήσεις δεν τις διαλέγεις. Τις ερµηνεύεις, τις αναλύεις, τις διαχειρίζεσαι και προσπαθείς να προβλέψεις τις επόµενες, πού οδηγούν. Υπάρχουν περιπτώσεις που δηµιουργείς ειδήσεις και εξελίξεις, αλλά κι αυτό έχει να κάνει µε την αντίληψη των δεδοµένων και πώς τα αποκωδικοποιείς.

 

Τι είναι αυτό που επιθυµείτε να επικοινωνήσετε µέσα από την εκποµπή σας;

Προσπαθώ να επικοινωνήσω την ανάγκη να γίνουµε συνειδητοί Ελληνες. Αυτό προϋποθέτει να έχουµε µία κατά το δυνατόν κοινή αντίληψη για το τι γίνεται γύρω µας, εντός και εκτός χώρας, και τι πρέπει εµείς να κάνουµε. Να υπάρχει µια κοινή αφετηρία, µια κοινή αίσθηση «αποστολής». Να κάνουµε την Ελλάδα καλύτερη και ισχυρότερη. Θα µου πεις, αυτό είναι δουλειά των πολιτικών. Αφενός δεν κάνουν πάντα οι πολιτικοί τη δουλειά τους, αφετέρου όλοι πολιτική κάνουµε. Στις ∆ηµοκρατίες ο πολίτης πρέπει να κάνει και πολιτική, µε την έννοια να είναι ενεργός, να µην είναι ιδιώτης, να µην ιδιωτεύει, αυτή ήταν αρνητική έννοια στην αρχαία Ελλάδα, να είναι κάποιος αµέτοχος. Προφανώς, όµως, χρειάζεται µέτρο και γνώθι σαυτόν, δεν είναι όλοι για όλα, ούτε γνωρίζουν οι πάντες τα πάντα. Εννοώ, να υπάρχει ενδιαφέρον για γνώση και συµµετοχή.

 

Πώς αιτιολογείτε το όλο και αυξανόµενο ενδιαφέρον των ακροατών για το εγχείρηµά σας;

Υπάρχει µια διευρυνόµενη, αυξανόµενη αφύπνιση των Ελλήνων. Ολο και περισσότεροι αντιλαµβάνονται όλο και περισσότερο ότι δεν µπορεί να αποφασίζουν άλλοι ερήµην τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ενηµέρωση και άποψη. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να έχουν την πληροφορία, κατά το δυνατόν µε τις ερµηνείες της και τις προεκτάσεις της. Πιστεύω ότι αυτό έχουν βρει στην εκποµπή, συζητήσεις και αναλύσεις πέρα από τα συνηθισµένα και τα τετριµµένα. ∆εν είναι συµβατική εκποµπή. Προβάλλουµε και αναλύουµε θέµατα που δεν βρίσκονται αλλού ή, αν θέλετε, δεν βρίσκονται αλλού µαζεµένα σε ένα βήµα. Μπορείς να τα βρεις ενδεχοµένως εάν ψάξεις σε διάφορους τοµείς και διάφορες πηγές, αλλά δεν έχουν όλοι τον χρόνο και τον τρόπο. Φροντίζουµε να έχουµε συνοµιλητές οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείµενο σε βάθος και λένε πράγµατα που δεν θα τα βρεις εύκολα. Προφανώς δεν συµφωνούν όλοι µε όλους, αλλά παραθέτουµε όλες τις απόψεις, ούτως ώστε ο καθένας να βγάζει τα συµπεράσµατά του και να γίνεται σύνθεση. Θέλουµε ο κόσµος να µάθει να σκέφτεται γι’ αυτά τα θέµατα, όχι να έχει µασηµένη τροφή, και πιστεύω ότι αυτό το έχει εκτιµήσει. Χωρίς να γίνοµαι επηρµένος, θεωρώ ότι η εκποµπή έχει συµβάλει στο να διευρυνθεί το ακροατήριο στην Ελλάδα που ασχολείται µε ζητήµατα τα οποία µας αφορούν εθνικά. Με τη γεωπολιτική, την άµυνα, την οικονοµία, την τεχνολογία, τους εξοπλισµούς, την Τεχνητή Νοηµοσύνη, τις µυστικές υπηρεσίες, το διπλωµατικό παρασκήνιο, τις διεθνείς σχέσεις, τις συγκρούσεις, τη διεθνή πολιτική. Και πάλι, χωρίς να γίνοµαι υπερφίαλος, προσπαθούµε, και πιστεύω ότι σε σηµαντικό βαθµό το καταφέρνουµε, να συµβάλουµε στη δηµιουργία µιας «ελίτ» σκεπτόµενων Ελλήνων.

 

Ποια είναι η µεγαλύτερη πρόκληση ενός ραδιοφωνικού παραγωγού;

Να µην είναι αδιάφοροι για τον κόσµο αυτός και η εκποµπή του. Οταν τελειώνει η εκποµπή, ο ακροατής να είναι καλύτερος απ’ ό,τι πριν, να έχει µάθει κάτι επιπλέον, να έχει βοηθηθεί η σκέψη του, να έχει περισσότερη γνώση, να έχει γίνει πιο «έξυπνος».

 

Ζούµε σε έναν κόσµο πολλαπλών και συνεχών προκλήσεων, µε την Ελλάδα να τίθεται στο επίκεντρο. Τελικά, ποια είναι η θέση µας στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον;

Τα επόµενα χρόνια, από φέτος ήδη, οι καταστάσεις θα γίνονται όλο και πιο σύνθετες, όλο και πιο ασύµµετρες, όλο και πιο πολύπλοκες. Θα αγριέψουν τα πράγµατα. Η Ελλάδα εν µέσω απειλών και τεκτονικών αλλαγών στο διεθνές σύστηµα έχει τις προϋποθέσεις να κατοχυρώσει µια ισχυρή θέση στον νέο χάρτη, ο οποίος διαµορφώνεται βίαια. Αυτό προϋποθέτει υψηλή πολιτική, στρατηγική αντίληψη, ισχυρή εθνική συνείδηση και κουλτούρα ασφαλείας. ∆εν είµαι σίγουρος ότι το πολιτικό σύστηµα αντιλαµβάνεται όλα αυτά, τουλάχιστον στο σύνολό του. Εχουµε ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, από αυτά που ανοίγουν κάθε πολλές δεκαετίες, και πρέπει να το αξιοποιήσουµε πριν κλείσει.

 

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 30/3/2024