Ηταν 10.9.2001 όταν η ελληνική τηλεόραση υποδέχθηκε πρώτη φορά ριάλιτι στο πρόγραµµά της. Το «Big Brother» στον ΑΝΤ1, µε παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο, ολοκληρώθηκε την Πρωτοχρονιά του 2002 µε µέσο όρο τηλεθέασης 82% (!) και νικητή τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη, αλλιώς «Τσάκα». Η πρωτόγνωρη επιτυχία του προγράµµατος ώθησε και το Mega στην απόφαση να ακολουθήσει έπειτα από µερικούς µήνες µε το «Bar». Εκτοτε τα ριάλιτι έχουν σταθερή παρουσία, µε υφέσεις και εξάρσεις.


Η επόµενη σεζόν για τα ριάλιτι

Τα τελευταία χρόνια τα βρίσκουµε στην prime time ζώνη (ζώνη υψηλής τηλεθέασης) των καναλιών, άλλοτε συνυπάρχοντας µε µυθοπλασία άλλοτε όχι. Star και Σκάι βασίζουν µεγάλο µέρος του βραδινού τους προγράµµατος σε αυτή την τυπολογία, ο ΑΝΤ1 έχει και θα συνεχίσει να έχει παρουσία, ενώ στο «παιχνίδι» των ριάλιτι αναµένεται να µπει από την επόµενη σεζόν και το Open.

Στο Star προετοιµάζονται για την επαναφορά του «First Dates», του ριάλιτι σχέσεων µε τη Ζενεβιέβ Μαζαρί, που πιθανότατα επιστρέφει τον Μάιο - από φέτος µάλιστα θα φιλοξενεί και οµόφυλα ζευγάρια. Η τηλεθέαση του προγράµµατος θα κρίνει εάν θα ανανεωθούν τα δικαιώµατα για την επόµενη σεζόν.

Βέβαιο θεωρείται πως θα υπάρχει νέος κύκλος του «MasterChef» από τον χειµώνα του 2025 πια, µε τους Σωτήρη Κοντιζά, Πάνο Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπουλο.

Για τον τελευταίο, αν και θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο πως θα έχει παρουσία στο πρόγραµµα του Star και στο πρώτο µισό της νέας σεζόν, τα δεδοµένα έχουν αλλάξει. Τι εννοούµε; Τα γυρίσµατα για το αγροτικό ριάλιτι «Φάρµα» θα πραγµατοποιηθούν ξανά στην ορεινή Αρκαδία, όπου υπάρχουν από πέρσι οι εγκαταστάσεις του αγροκτήµατος, ενώ -αν και δεν έχει ακόµη αποκλειστεί εντελώς σαν σενάριο- το πιθανότερο είναι να µη δούµε ούτε στον νέο κύκλο του celebrities. Ο «θείος Λέο», όπως χαϊδευτικά αποκαλείται ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, ήταν το φαβορί για την παρουσίαση, αλλά τώρα στο κανάλι εξετάζουν κι άλλα πρόσωπα που θα µπορούσαν να αναλάβουν ρόλο οικοδεσπότη.

GNTM: Η Ηλιάνα µετά τη Βίκυ

Το δεύτερο ριάλιτι, που όλα δείχνουν πως θα επανέλθει, είναι το «GNTM». Με σαρωτικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν από την παρουσιάστρια. Τη Βίκυ Καγιά, όπως έγινε και µε το «Shopping Star», για το οποίο άναψε το πράσινο φως και για την επόµενη σεζόν, θα διαδεχθεί η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Ακόµη στο κανάλι δεν έχουν καταλήξει στο αν θα είναι µόνο µε γυναίκες µοντέλα ή µικτό (αγόρια και κορίτσια). Εχει πέσει στο τραπέζι και το σενάριο ενός «All Star GNTM» µε παρουσίες από προηγούµενους κύκλους. Για την κριτική επιτροπή ακούγεται έντονα το όνοµα της Ελενας Χριστοπούλου και του φωτογράφου ∆ηµήτρη Σκουλού.

Στον ΑΝΤ1 στόχος είναι να επιστρέψουν οι «Προδότες», πιθανότατα χωρίς τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο πηδάλιο του mind game reality - και όχι, δεν θα τον αντικαταστήσει η Βίκυ Καγιά, όπως ακουγόταν έντονα το προηγούµενο χρονικό διάστηµα.

Παράλληλα, ο Σάκης Τανιµανίδης είναι σε τελικές συζητήσεις µε το κανάλι του Αµαρουσίου για ακόµη ένα κύκλο του ριάλιτι επιχειρηµατικότητας «Dragons’ Den», που, καλώς εχόντων των πραγµάτων, θα γυριστεί µέσα στο προσεχές καλοκαίρι.

Στον Σκάι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγµατεύσεις µε τον Τούρκο παραγωγό Ατζούν Ιλίτζαλι. Και οι δύο προτάσεις του παραγωγού προς τον σταθµό για υπενοικίαση ζωνών (αρχικά για το prime time και εν συνεχεία για την απογευµατινή ζώνη) έχουν απορριφθεί. Η συνεργασία θα συνεχιστεί στα υφιστάµενα πλαίσια. Πράσινο φως έχει ήδη ανάψει για ακόµη έναν κύκλο του «Survivor», µε έναρξη τον Ιανουάριο του 2025, ενώ στο κανάλι εξετάζουν και την επαναφορά του «The Voice» από το επόµενο φθινόπωρο, που θα ανανεωθεί ριζικά ως προς τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής. Στη θέση του παρουσιαστή σε αµφότερα τα προγράµµατα θα παραµείνει ο Γιώργος Λιανός.

Οσον αφορά το «My Style Rocks», έπειτα από δύo back to back κύκλους θα «ξεκουραστεί», µένοντας εκτός Σκάι.

Ξανά µε «Fame Story»

Ριάλιτι θα έχει από του χρόνου και το βραδινό πρόγραµµα του Open. Αρχικά, φαίνεται πως θα βρεθούµε ενώπιον της επανόδου του «Big Brother» σε celebrity εκδοχή.

Ενώ εξετάζεται καινούργιος κύκλος για το «Fame Story», τα δικαιώµατα του οποίου διατηρεί η Barking Well Media. Αλλωστε, υπάρχουν ήδη έτοιµες οι εγκαταστάσεις της Μουσικής Ακαδηµίας στην έδρα της εταιρείας παραγωγής στην Κάντζα, κάτι που αυτόµατα σηµαίνει πως το κόστος θα είναι µικρότερο σε σχέση µε τον προηγούµενο κύκλο. Τέλος, ακούγεται έντονα και η επαναφορά του ριάλιτι «Αγρότης µόνος ψάχνει», ο οποίος προς το παρόν είναι... άστεγος, καθώς τα δικαιώµατα δεν τα έχει εξασφαλίσει κανένα κανάλι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής