Την ώρα που στο Ραδιοµέγαρο της Αγίας Παρασκευής περιµένουν την άφιξη της νέας διευθύνουσας συµβούλου, Κατερίνας Κασκανιώτη, παίρνει σάρκα και οστά το πλάνο της κυβέρνησης και της διοίκησης για µετασχηµατισµό της λειτουργίας της ΕΡΤ2.

Πρόκειται για ένα µέτωπο το οποίο ούτως ή άλλως θα αποτελέσει µία από τις πρώτες προτεραιότητες για τη νέα ισχυρή κυρία της δηµόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς εδώ και καιρό το Μέγαρο Μαξίµου αναζητούσε εναλλακτικές λύσεις.

Μάλιστα, στο συρτάρι του αρµόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, και του επικεφαλής της διοίκησης, Κωνσταντίνου Ζούλα, υπήρχε το σχέδιο της πιθανής συγχώνευσης της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3, σε µια προσπάθεια αφενός να πάψει να «µατώνει» οικονοµικά το Ραδιοµέγαρο, αφετέρου να αποφευχθεί η απαξίωση των συγκεκριµένων τηλεοπτικών πόλων, που, σε αντίθεση µε την ΕΡΤ1, καταγράφουν σχεδόν ανύπαρκτα ποσοστά τηλεθέασης.

Η προσωρινή λύση

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, προτιµήθηκε ένας διαφορετικός δρόµος, µέχρι νεωτέρας τουλάχιστον.

Ο λόγος για τη µετατροπή του δεύτερου καναλιού σε µια συχνότητα που θα αντλεί το πρόγραµµά της µέσω της αξιοποίησης του πλούσιου αρχείου της ΕΡΤ, κάτι που ξεκίνησε ήδη µε περιπτώσεις όπως το ιστορικό «Καλλιτεχνικό Καφενείο», µε τον Βασίλη Τσιβιλίκα.

Με τον τρόπο αυτόν, οι διοικούντες προσδοκούν την προσέλκυση συγκεκριµένων κοινών, που θα δώσουν ώθηση στην ΕΡΤ2.

Οσο για την ΕΡΤ3, θα είναι κι εκείνη ένας απολύτως θεµατικός τηλεοπτικός σταθµός, ο οποίος θα αναδεικνύει ζητήµατα που αφορούν γενικότερα την περιφέρεια.

Ο ορίζοντας και οι ακριβείς στοχεύσεις δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόµη, πάντως, µε όλα τα ενδεχόµενα να παραµένουν ανοιχτά.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" στις 9/12/2023