Αυθεντική, πεισματάρα και λάτρισσα της αλήθειας, η Κατερίνα Παναγοπούλου έχει κερδίσει με το σπαθί της την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών που την επιλέγουν για την ενημέρωσή τους.

Και τώρα η Κατερίνα Παναγοπούλου μιλάει στην «Α» για όσα συμβαίνουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες, αλλά και για το πώς είναι εκτός πλατό.

Νέα χρονιά στο Mega. Κατάφερες πολύ σύντομα να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τι πιστεύεις ότι είδαν σε σένα;

Θα μιλήσω γενικά, λέγοντας πως ο τηλεθεατής επιλέγει να παρακολουθεί όποιον νιώθει πως είναι αυθεντικός, δεν κρύβεται και βγάζει την ανθρώπινη πλευρά του. Δεν θέλει ούτε ξύλινους παρουσιαστές, ούτε ειδήμονες, ούτε κάποιον να του κάνει μάθημα, ούτε έπαρση.

Μπορείς να είσαι σοβαρός χωρίς να είσαι σοβαροφανής. Μπορείς να είσαι αντικειμενικός χωρίς να είσαι ουδέτερος. Να λες αυτό που πιστεύεις, ακόμα και αν είναι αντιδημοφιλές. Αυτό κάνω, όχι ως συνειδητή επιλογή, γιατί δεν μπορεί να μου βγει οτιδήποτε άλλο! Αν βρίσκει ανταπόκριση, χαίρομαι πολύ. Είμαστε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Τα νούμερα τα κοιτάς;

Φυσικά. Δημιουργούμε ένα τηλεοπτικό προϊόν που θέλουμε να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Αλλιώς θα έλεγα τις ειδήσεις στο σπίτι μου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει παρουσιαστής που δεν κοιτά τα νούμερα.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι σνομπάρει τον τηλεθεατή. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται πως θα κάνω δημοσιογραφικές εκπτώσεις. Υπάρχουν μέρες που συνειδητά επιλέγουμε για πρώτο θέμα κάτι που δεν είναι τόσο εύληπτο, αλλά θεωρούμε δημοσιογραφικό χρέος να το προτάξουμε.

Έχεις αισθανθεί να σε αμφισβητούν επαγγελματικά λόγω εμφάνισης;

Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου, αν και θεωρώ πως γενικά μία όμορφη εμφάνιση λειτουργεί ως αβαντάζ. Δεν μου αρέσει η θυματοποίηση του στυλ «αν είσαι γυναίκα ή όμορφη, χρειάζεται μεγαλύτερος κόπος για να πείσεις». Θεωρώ πως αν είσαι σοβαρός επαγγελματίας, φαίνεται. Είτε είσαι νέος, είτε ευπαρουσίαστος, είτε άντρας, είτε γυναίκα.

Ένας παρουσιαστής ειδήσεων πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη στάση ζωής εκτός πλατό; Μπορεί να είναι ο εαυτός του;

Η δική μου θέση από την πρώτη μέρα που μπήκα στη δημοσιογραφία ήταν αδιαπραγμάτευτη. Όταν παρουσιάζεις κεντρικό δελτίο ειδήσεων, εκπροσωπείς ένα κανάλι, ένα σύνολο ανθρώπων. Συνεπώς εκείνη την ώρα δεν είσαι η Κατερίνα Παναγοπούλου μόνο. Είσαι η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του Mega. Υπάρχει μία θεσμική σύμβαση που, κατά τη γνώμη μου, οφείλεις να υπηρετείς.

Τι ευτράπελο μπορεί να συμβεί την ώρα ενός ζωντανού δελτίου;

Ό,τι μπορείς να φανταστείς! Ξαφνικά μαυρίζει η οθόνη του autocue και προσπαθείς να θυμηθείς τις ειδήσεις απέξω, πέφτουν μικρόφωνα, σπάνε ποτήρια. Μια φορά που είχαμε ζωντανή σύνδεση χάλασε το ακουστικό μου και ταυτόχρονα είχε κλείσει το autocue. Έκανα νοήματα για να μου πουν ποια είδηση έπαιζε μετά.

Ποιο περιστατικό δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Τις ημέρες των καταστροφικών πυρκαγιών. Είχαμε βγάλει σε ζωντανή σύνδεση πολίτη που είχε πει τη συγκλονιστική φράση «κάηκαν οι παιδικές φωτογραφίες των παιδιών μου, οι αναμνήσεις μου, έχω τα κλειδιά του σπιτιού μου στην τσέπη και δεν ξέρω τι να τα κάνω. Δεν υπάρχει σπίτι. Έγιναν όλα στάχτη». Με δυσκολία συγκράτησα τα δάκρυά μου.

Πώς είναι η Κατερίνα όταν βγαίνει από το στούντιο;

Την πρώτη ώρα γεμάτη υπερένταση. Μιλάω δυνατά, γελάω ακόμα πιο δυνατά, χειρονομώ με ένταση. Η αδρεναλίνη είναι στα ύψη, επομένως όλα συμβαίνουν στον υπερθετικό βαθμό. Έπειτα από λίγο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ξαφνικά ο διακόπτης σβήνει.

*Της Σπυριδούλας Τριάντου / Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” στις 25/11/2023