Η «Ελληνοφρένεια» µας κρατάει συντροφιά πάνω από δύο δεκαετίες, σταθερά προσηλωµένη στην κριτική χωρίς πρόσηµο και απόχρωση, στη σάτιρα, αλλά και στα άπειρα στιγµιότυπα που τους διατηρούν viral για τόσα χρόνια.

Στη συνέντευξη που µας παραχώρησαν µιλούν για τη νέα ραδιοφωνική σεζόν στον αέρα του «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, στον οποίο βρίσκονται για ακόµα µία χρονιά.

Παράλληλα, επισηµαίνουν ότι η διαχρονικότητα του εγχειρήµατος εστιάζεται κυρίως «στην ανάγκη του κόσµου για κάτι διαφορετικό», κάτι που κρατάει «σφιχτά δεµένη τη σχέση µε το κοινό του» και έχει ως αποτέλεσµα αυτή τη διάρκεια.

Ταυτόχρονα, µε την έκρηξη των social media, όπου κάθε σχόλιο περνάει «από χίλια κύµατα», αποδοµείται ή αποθεώνεται, κάνουν ξεκάθαρο ότι η σάτιρα υπήρχε και πριν από τα social, τα οποία «κάνουν τη δουλειά τους για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους», χαρακτηρίζοντας τη βάση τους ως «φευγαλέα και επικοινωνιακή».

«Η βάση της σάτιρας έρχεται βαθιά από την Ιστορία µας», ανεξαρτήτως του ρόλου που διαδραµατίζουν στη σηµερινή εποχή τα social media.

Επίσης, µας µιλάνε για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, αλλά και το «φαινόµενο Κασσελάκη», κριτικάροντας µε τον δικό τους τρόπο την τρέχουσα κατάσταση και επισηµαίνοντας πως «η “Ελληνοφρένεια” δεν θα σταµατήσει ποτέ να έχει υλικό για σάτιρα». Τέλος, µας... αποκαλύπτουν και αν θα επιστρέψουν «στο γυαλί».

 

Σταθερά, για άλλη µία χρονιά η «Ελληνοφρένεια» στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, 13.00-14.00. Η συνήθεια που έγινε λατρεία, όπως τη χαρακτηρίζουν αρκετοί ακροατές.

Μία χρονιά ακόµα στη φιλόξενη συχνότητα των «Παραπολιτικών» αποδοµούµε και σατιρίζουµε χωρίς έλεος κυβερνήσεις, µεγαλοπαράγοντες, τηλεµαϊντανούς, εγχώριους ή και ξενόφερτους σωτήρες και γενικότερα όποιον κατέχει την όποια εξουσία και του δίνεται δηµόσιος λόγος.

 

Η «Ελληνοφρένεια» έπειτα από δύο δεκαετίες παραµένει viral. Πού αποδίδετε την αγάπη του κόσµου προς τα πρόσωπά σας;

Πρωτίστως πρόκειται για ανάγκη του κόσµου για κάτι διαφορετικό. Ανάγκη για µια διαφορετική φωνή από αυτές που έχουµε συνηθίσει να ακούγονται στα κυρίαρχα µέσα ενηµέρωσης. Και κυρίως για µια φωνή που είναι κόντρα σε κάθε εξουσία. Αυτά τα 24 χρόνια που υπάρχει η «Ελληνοφρένεια», συνέχισε µε εµµονή να υπηρετεί τα πιστεύω των δηµιουργών της, σταθερά και αταλάντευτα, λέγοντας την αλήθεια της µε σαφήνεια και µε θέση, χωρίς στρογγυλέµατα και χαϊδέµατα. Αυτό δηµιούργησε και τη σφιχτά δεµένη σχέση µε το κοινό της.

 

Πόσο εύκολη είναι πλέον η σάτιρα στην περίοδο της έκρηξης των social, όταν οποιαδήποτε ανάρτηση, σχόλιο ή δήλωση περνάει από «κόσκινο»;

Η σάτιρα, όπως καλά γνωρίζουµε, υπήρχε στον τόπο τούτο πολλά χρόνια πριν από την ύπαρξη των social media και θα συνεχίσει να υπάρχει για ακόµα περισσότερα. Τα social media κάνουν τη δουλειά τους για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Η σάτιρα, από την άλλη, κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη από «κόσκινα» και «σουρωτήρια». Η βάση των social είναι φευγαλέα και επιφανειακή και άρα το «κόσκινό» τους είναι ανάλογο. Η βάση της σάτιρας έρχεται βαθιά από την Ιστορία µας, είναι συγκεκριµένη και εµπεριστατωµένη, ακόµα κι αν λόγω εποχής προβάλλεται ακόµα και από τα social.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα πολιτική κατάσταση σήµερα και «φαινόµενο» Κασσελάκη;

Τόσο η τρέχουσα πολιτική κατάσταση όσο και ο Κασσελάκης είναι η απόδειξη ότι η σάτιρα θα συνεχίσει να υπάρχει για αιώνες και η "Ελληνοφρένεια" δεν θα σταματήσει ποτέ να έχει υλικό για σάτιρα. Οι φαιδρές κυβερνήσεις και τα φαιδρά πρόσωπα που τις πλαισιώνουν ή φιλοδοξούν να τις πλαισιώσουν είναι η πρώτη ύλη της σάτιράς μας.

 

Υπάρχει περίπτωση να ξαναδούµε τηλεοπτικά την «Ελληνοφρένεια»;

Υπάρχει, ναι. Οταν ωριµάσουν οι συνθήκες, η «Ελληνοφρένεια» θα επιστρέψει µε δάφνες και µε βάγια, πιο δυνατή, πιο ηρωική, πιο σουρεαλιστική και πιο σατιρική από ποτέ! Μέχρι τότε, θα «χτυπάµε» από ραδιοφωνικού αέρος, διαδικτυακώς και παραστασιακώς µε τον Τσολιά.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο “Secret” της εφημερίδας “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” στις 25/11/2023