Το γεµάτο ενέργεια δίδυµο του «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 Θανάσης Φουσκίδης και Στέλλα Γκαντώνα µιλώντας στο «S» αποκαλύπτουν τους στόχους της φετινής σεζόν, τα συστατικά της επιτυχίας ενός ραδιοφωνικού διδύµου, αλλά και τι σηµαίνει για τους ίδιους το Μέσο αυτό.

«Εκείνη κι εγώ», από ∆ευτέρα έως Παρασκευή, 12.00-13.00. Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη φετινή σεζόν;

Θ.Φ.: Πρώτη και βασική προσδοκία ενός δηµοσιογράφου δεν µπορεί να είναι άλλη από την αξιοπιστία. Επειδή στη δική µας περίπτωση η εκποµπή έχει κι άλλα χαρακτηριστικά, το θέµα είναι να περνάει και ο κόσµος όµορφα.

Σ.Γ.: Η βασική προσδοκία «Εκείνης» και φέτος είναι να προσφέρουµε πολύπλευρη, σφαιρική ενηµέρωση, εύστοχη ανάλυση και µεγάλες δόσεις χιούµορ, για να κρατάµε στην παρέα µας τον κόσµο και για να µας γνωρίσουν, βεβαίως, ακόµα περισσότεροι. Πιστεύω πολύ στις ειδήσεις µε ψύχραιµη µατιά, χωρίς εξάρσεις, ακρότητες. Οι ακροατές θέλουν να µαθαίνουν το παρασκήνιο για όλα όσα συµβαίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου και γι’ αυτόν τον σκοπό είµαστε κι εµείς στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1. Για να ακούγονται όλες οι φωνές χωρίς να «χαϊδεύουµε αυτιά»!


Τι σηµαίνει το ραδιόφωνο για εσάς;

Θ.Φ.: Απλά, µαγεία. Οταν µάλιστα έχεις την τύχη να είσαι κοµµάτι της εξέλιξής του από τη στιγµή της γέννησής του κιόλας και να παρακολουθείς από κοντά κάθε στόχο που επιτυγχάνεται, τότε το µεράκι και το πάθος γι' αυτή τη δουλειά κι αυτό το µοναδικό Μέσο, που όσα χρόνια και να περάσουν είναι δεδοµένο πως θα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού, αν µη τι άλλο πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Σ.Γ.: Το ραδιόφωνο είναι µακράν απαιτητικό Μέσο. Θέλει σκληρή προετοιµασία, παρότι για πολλούς φαίνεται απλοϊκή δουλειά. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Είναι ελευθερία έκφρασης, συντροφιά για εκείνους που µπορεί να είναι στην ακρόαση ακόµα και από την άλλη άκρη της Γης. Είναι Μέσο «ταξιδιάρικο» µε τις µουσικές που επιµελείται ο Β. Κριµπάς και µε τον ήχο, για τον οποίο µεριµνά ο ηχολήπτης µας, ∆. Κύρκος. Αδιαµφισβήτητα πηγή χιούµορ, µε τις ατάκες που φροντίζει να ακούγονται στον αέρα ο πολύπειρος Π. Κάτσιος. Μέσο άµεσης επικοινωνίας, µε την Ε. Τάγκα στο τηλεφωνικό κέντρο του σταθµού. Νούµερο ένα πηγή ενηµέρωσης για ό,τι συµβαίνει, µε την παραγωγό µας, τη Μ. Καφετζή, την οποία σκόπιµα αναφέρω στο τέλος, γιατί χωρίς εκείνη δεν υπάρχουν καλεσµένοι. Το ραδιόφωνο είναι οι άνθρωποί του. Και η εκποµπή µας είναι η οµάδα µας.


Τι καθιστά επιτυχηµένη µια ραδιοφωνική παρέα, ένα δίδυµο, όπως είστε εσείς;

Θ.Φ.: Η χηµεία και να κρατάει ωραία παρέα στους φίλους που το ακούν εκείνη την ώρα. Για να συµβεί αυτό, βέβαια, πρέπει πριν από όλα το προϊόν να αρέσει σε εκείνους που το υπηρετούν. Και νοµίζω πως µε τη Στέλλα έχουµε πετύχει και στις δύο αυτές παραµέτρους.

Σ.Γ.: Κανονικά, θα έπρεπε να ρωτήσουµε τους ακροατές να µας πουν, αλλά, αφού ρωτάς εµένα, πιστεύω ότι το συστατικό της επιτυχίας µας είναι η διαφορετικότητα των χαρακτήρων µας και ο αυθορµητισµός. Με τον Θανάση µπορούµε να διαφωνήσουµε ακόµα και για το τι καιρό κάνει! Εντονες προσωπικότητες, καθένας υποστηρίζει µε πάθος το ρεπορτάζ και την άποψή του, µε στόχο να λέµε την αλήθεια σε όσους µας ακούν. Κανένας τσακωµός µας δεν είναι στηµένος. Ισα-ίσα. Καµιά φορά τσακωνόµαστε και στο διάλειµµα. ∆ουλειά µας είναι να υπερασπιζόµαστε την κοινωνία, όχι την εκάστοτε κυβέρνηση. Να κάνουµε κριτική, αλλά όχι µε εµπάθεια!

Μπορεί να υπάρξει ισορροπία ανάµεσα στο ενδιαφέρον του ακροατή για κοµβικά ζητήµατα της καθηµερινότητας και την επιθυµία να ακούσει πιο ευχάριστες ειδήσεις;

Θ.Φ.: Αυτό είναι βασικό ζητούµενο και για µας, πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που υποχρεούµαστε να το συνδυάσουµε εκ της ώρας που εκπέµπει το «Εκείνη κι εγώ». Η ζώνη 12-1 είναι κυριολεκτικά στο µεταίχµιο του ενδιαφέροντος των ακροατών να ενηµερωθούν, αλλά και της επιθυµίας τους να χαλαρώσουν και να αλλάξουν λίγο διάθεση. Οπότε κι εµείς προσπαθούµε να ενηµερώνουµε, χρωµατίζοντας τις ειδήσεις µε αντίστοιχα σχόλια, πειράγµατα, διαφωνίες, αλλά και πολύ χιούµορ, όταν το επιτρέπουν οι καταστάσεις.

Σ.Γ.: Οχι απλώς µπορεί, επιβάλλεται να υπάρξει! Ο κόσµος είναι «µπουχτισµένος» από τις δυσκολίες της καθηµερινότητας, την ακρίβεια και γενικότερα από όσα συµβαίνουν γύρω του. Μην ξεχνάµε ότι στη Μέση Ανατολή παρακολουθούµε να εκτυλίσσεται ένα δράµα, ένας πόλεµος, που δεν γνωρίζουµε ούτε ποιες συνέπειες θα έχει ούτε πότε θα λήξει, µε αναρίθµητους νεκρούς. Για όλα τα παραπάνω, ο ακροατής επιζητά και τη θετική πλευρά της ζωής, την πλάκα, τη σάτιρα πολλές φορές. Εµείς πάντως από χιούµορ σφύζουµε. Ασε που το αγαπηµένο µας είναι να καυτηριάζουµε τα πάντα!

Τέλος, θέλουµε να µας περιγράψετε το πιο αστείο σκηνικό που έχει συµβεί on air µεταξύ σας ή και µε κάποιον καλεσµένο.

Θ.Φ.: Σχεδόν κάθε µέρα έχουµε στο ενεργητικό µας τέτοια σκηνικά. Μπορώ να θυµηθώ πρόχειρα την αµηχανία στην οποία βρεθήκαµε όταν είχαµε καλεσµένο τον Στ. Τζουµάκα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αίφνης άρχισε να µας καταγγέλλει σε έναν απίστευτης έντασης και χαρακτηρισµών µονόλογο για ένα πλέγµα που άρχιζε από την εξυπηρέτηση συµφερόντων και έφτανε στη χειραγώγηση της κοινής γνώµης. Οµολογώ ότι δεν µας είχα σκεφθεί ποτέ µε αυτόν τον τρόπο.

Σ.Γ.: Είναι άπειρα τα αστεία σκηνικά. Συνεργασία µε Θανάση χωρίς ευτράπελα δεν γίνεται, άλλωστε. Ένα τελευταίο που θυµάµαι… Έχει βγει κατά τη διάρκεια της εκποµπής -µε καλεσµένο στον αέρα- να µιλήσει στο τηλέφωνο και, φυσικά, δεν επέστρεψε ποτέ στον ραδιοθάλαµο. Ο καλεσµένος πίστευε ακόµα πως τον ακούγαµε και οι δύο! Παρ’ όλα αυτά, είναι ο καλύτερος συνεργάτης που θα µπορούσα να έχω. Ευχαριστώ γι’ αυτό τον Γιάννη Κουρτάκη, στον οποίο ανήκε η ιδέα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" στις 18/11/2023