Εσαεί θα μνημονεύουν οι φίλοι της ΑΕΚ και οι ρέκτες του μπάσκετ την 4η Απριλίου ως ημερομηνία επετείου της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ, με τη νίκη της το 1968 επί της Σλάβια 89-82, αλλά ο θάνατος του Βασίλη Γεωργίου την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, στην ηλικία των 86, σηματοδοτεί την απώλεια της φωνής εκείνου του παιχνιδιού στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Αυτό, βεβαίως, είναι κυνικός ρεαλισμός και δεν αποτυπώνει τη ρομαντική πραγματικότητα του αθλητισμού, διότι λόγια όπως το «φιλιούνται, αγκαλιάζονται» που είπε κατά τα επινίκια θα υπενθυμίζονται ως εκφράσεις πολιτισμού εις το διηνεκές. Περισσότερα από 19 χρόνια πριν ο Φίλιππος Συρίγος περιγράψει τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987, μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετικής Ένωσης, και πριν ακόμα ο Γιάννης Διακογιάννης κάνει τις περιγραφές που έμειναν ξεχωριστές και αποτέλεσαν οδηγό προς ναυτιλομένους, στον Βασίλη Γεωργίου καταχωρίζεται η πρώτη θρυλική περιγραφή αθλητικού γεγονότος στα ημέτερα. 

Ποιος ήταν ο Βασίλης Γεωργίου

Ο Βασίλης Γεωργίου ήταν παλαίμαχος Έλληνας αθλητής της καλαθοσφαίρισης και για δεκαετίες αθλητικός δημοσιογράφος. Ήταν γνωστός σαν την «θρυλική φωνή» λόγω της ραδιοφωνικής περιγραφής του Κυπέλλου Κυπελλούχων μπάσκετ του 1968 που έκανε για το ελληνικό ραδιόφωνο, όπως αναφέρει το tempo24.news που μετέδωσε την είδηση του θανάτου του.



Γεννήθηκε στην Πάτρα όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γ' Γυμνάσιο και έπειτα σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και ραδιόφωνο.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην δημοσιογραφία το 1962 στο ραδιόφωνο και από το 1968 στην τηλεόραση. Το 1967 παρουσίασε μαζί με τον Γαβάκη την εκπομπή «Ματιές στα Σπορ» την πρώτη αθλητική εκπομπή στην Ελλάδα. Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που μετέδωσε αγώνα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Ο Γεωργίου ξεκίνησε την καλαθόσφαιρα από το Σκαγιοπούλειο όπου μαζί του έπαιξε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1951 όπου προκρίθηκαν σαν πρωταθλητές Πατρών. Το 1951 μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Πατρών ως το 1959 και μαζί του κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα του 1956 και του 1958 και αποτελούσε βασικό του παίκτη. Το 1961 παίρνει μεταγραφή για τον Τρίτωνα Αθηνών που ήθελε να διεκδικήσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα και έπαιξε μαζί του σε δύο πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής. Στον Τρίτωνα, όπως ο ίδιος ανέφερε, πήγε, όταν το 1959 παρουσιάστηκε στην Κόρινθο να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία γνωρίστηκε με τον Κ. Μουρούζη, και όταν ο Μουρούζης πήγε στον Τρίτωνα ως παίκτης-προπονητής πήρε μαζί του και τον Γεωργίου.

Το 1963 πήρε μετεγγραφή για την Παναχαϊκή παίζοντας στο τοπικό πρωτάθλημα της Πάτρας για περίπου δύο χρόνια, έπειτα ανέλαβε προπονητής στον Απόλλωνα .

Έγραψε το βιβλίο «Αγαπητοί ακροατές, μια ζωή μικρόφωνο», στο οποίο περιέγραψε όλη τη δημοσιογραφική διαδρομή του.