Το podcast για τη ζωή του Βασίλη Παλαιοκώστα εκτοξεύτηκε στην κορυφή, καθώς έγινε η Νο1 εκπομπή ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ κι έφτασε στην πρώτη 10άδα όλων των podcasts παγκοσμίως. Η ιστορία του γνωστού και ως «φαντομά» Βασίλη Παλαιοκώστα μεταφέρθηκε σε ηχητικό ντοκιμαντέρ οκτώ επεισοδίων με τίτλο «The good thief» (O καλός ληστής) από την εταιρεία Καλειδοσκόπιο, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής επιχειρηματικών υποθέσεων του ομίλου Κώστα Λινού. «Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, γνωστός και ως “Ρομπέν των δασών” της Ελλάδας, διαφεύγει τη σύλληψη εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Με την εξαφάνισή του, οι θρύλοι της γενναιοδωρίας του έχουν μεγαλώσει. Κανείς όμως δεν ξέρει πού βρίσκεται ή αν αυτές οι ιστορίες είναι αληθινές. Αυτά που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον Βασίλη και μια 24ωρη ομάδα εργασίας που προσπαθεί να τον εντοπίσει. Όταν ληστεύει τράπεζες, μοιράζεται τα χρήματα με τους φτωχούς. Όταν απαγάγει βιομήχανους, δίνουν συγκλονιστικές συνεντεύξεις που δείχνουν πώς τους άνοιξε το μυαλό. Και όταν δραπετεύει από φυλακές, όπως έχει κάνει με ελικόπτερο δύο φορές, το κάνει χωρίς να βλάψει ούτε ένα φρουρό» σημειώνουν οι υπεύθυνοι στην παρουσίαση του podcast.

Η ομάδα παραγωγής δούλεψε επί δύο χρόνια, ταξίδεψε στα Τρίκαλα, στην Καλαμπάκα και στα Τζουμέρκα, παίρνοντας περίπου πενήντα συνεντεύξεις από τον κύκλο του Παλαιοκώστα, τον άλλοτε συνεργάτη του Κώστα Σαμαρά, αλλά και από αστυνομικούς και πολιτικούς. Ένα από τα επεισόδια το ανέλαβε ο Νικόλας Νιάρχος, εγγονός του Σταύρου και γιος του Σπύρου Νιάρχου, ο οποίος επισκέφθηκε μαζί με τον Κώστα Λινό τα Εξάρχεια, την Ικαρία και το Άγιο Όρος, αναζητώντας τα ίχνη του διαβόητου κακοποιού.

«Στείλαμε τον Κώστα Λινό του Καλειδοσκόπιου μαζί με τον ερευνητή δημοσιογράφο Νικ Νιάρχο σε μια περιπέτεια σε αναρχικούς θύλακες, νησιωτικά καταφύγια και απομονωμένα μοναστήρια προκειμένου να ανακαλύψουν γιατί η Ελλάδα αγκαλιάζει παρανόμους όπως ο Βασίλης» αναφέρει η εταιρεία, που χαρακτηρίζει τον Παλαιοκώστα ως «τον κλέφτη που έκλεψε την καρδιά της χώρας». Όταν οι υπεύθυνοι επικοινώνησαν για πρώτη φορά με τον Νικ Νιάρχο, αυτός βρισκόταν για ρεπορτάζ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μετά σε ένα ορυχείο νικελίου στην Ινδονησία.

Ο «φαντομάς»

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στα Τρίκαλα και βγήκε από νωρίς στην παρανομία μαζί με τον αδερφό του Νίκο. Τη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκαν σε ληστείες -κυρίως τραπεζών- με το διαβόητο ληστή Κώστα Σαμαρά. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1990, όταν προσπάθησε να απελευθερώσει τον αδερφό του από τις φυλακές Τρικάλων. Από τότε η ζωή του είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι γάτας και ποντικού με την αστυνομία, με αποδράσεις, κινηματογραφικές ληστείες τραπεζών και κοσμηματοπωλείων αλλά και απαγωγές επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αποτύπωμά του είχε βρεθεί και σε ένα χαρτί στον εξωτερικό φάκελο με τον εκρηκτικό μηχανισμό που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη, το 2010, αλλά ο ίδιος ο Παλαιοκώστας έχει αρνηθεί μέσω του βιβλίου του οποιαδήποτε ανάμειξη. Έχει αποδράσει δύο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, το 2006 και το 2009, μαζί με τον Αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι. Μετά τη δεύτερη απόδρασή του παραμένει άφαντος, παρότι έχει επικηρυχθεί από την Ιντερπόλ με το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Οn time στις 4/9/2023.