Σαν σύγχρονη Σειρήνα, µια 18χρονη από τον Ωρωπό παρασύρει µε την αγγελική φωνή της σε ένα µελωδικό ταξίδι όποιον έχει την τύχη να την ακούσει. Με τη συνοδεία της εξίσου υπέροχης φωνής του πατέρα της, του παπα-Σπυρίδωνα, η Φωτεινή Κοµπορόζου τραγουδάει µε τρόπο µαγευτικό και καθηλωτικό δηµοτικά αριστουργήµατα -και όχι µόνοκάνοντας θραύση σε ΥouTube και TikTok. Η καλλίφωνη κοπέλα τον τελευταίο χρόνο ζει στη Βόρεια Σκωτία, όπου βρίσκεται για σπουδές, και έχει καταφέρει να γεµίσει µε ελληνικές νότες τη χώρα µε τα µεσαιωνικά κάστρα και τα ατµοσφαιρικά τοπία. Οπως είπε µιλώντας στο «Secret», από τη στιγµή που θυµάται τον εαυτό της στο σπίτι ακουγόταν µουσική: «Οταν ήµουν µικρή, ο πατέρας µου έπαιζε µπουζούκι κι εγώ ήµουν συνέχεια δίπλα του προσπαθώντας να καταλάβω πώς γίνεται ένα όργανο να βγάζει τόσο ωραία µελωδία. Μεγάλωσα µε το µπουζούκι, µε τα λαϊκά τραγούδια και τη φωνή του πατέρα µου. Μόλις άρχισα να µιλάω, ξεκίνησα σιγά-σιγά να τραγουδάω δίπλα του».

Το... μικρόβιο

Η 18χρονη ανέφερε ότι λίγα χρόνια µετά και έχοντας πλέον «κολλήσει» το… µικρόβιο της µουσικής ξεκίνησε να κάνει τα δικά της βήµατα στον χώρο: «Πρώτα-πρώτα µπήκε στη ζωή µου η βυζαντινή µουσική. Μέσα από την εκκλησία, τις µελωδίες και τα µαθήµατα βυζαντινής µουσικής άρχισα να ψέλνω και να είµαι πλέον δίπλα στον πατέρα µου. Με τον καιρό κατάλαβα ότι αυτό που µου ταίριαζε και γνώριζα από µικρή ήταν τα λαϊκά, παραδοσιακά τραγούδια κι έτσι ξεκίνησα µαθήµατα φωνητικής. Πλέον, έχοντας εξασκήσει το τραγούδι δίπλα σε καταξιωµένες δασκάλες, ξεκίνησα τη µουσική µου πορεία. Προσπαθώ να είµαι µέσα σε όλα, να κερδίζω εµπειρίες και να γνωρίζω ανθρώπους που θα µε κάνουν καλύτερο άνθρωπο». Αναφορικά µε τη ζωή της στο εξωτερικό, η Φωτεινή είπε πως ζει στη σκωτσέζικη πόλη Αµπερντίν, όπου σπουδάζει Ψυχολογία. «Φυσικά, δεν γινόταν να µη φέρω την ελληνική µουσική και εδώ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εχοντας αγάπη και θέληση για το τραγούδι, ξεκίνησα τη δική µου µπάντα µέσα σε µόνο λίγους µήνες. Είµαστε όλοι Ελληνες, ενώ ο ντράµερ µας είναι και µισός Σκωτσέζος, αλλά µιλάει τα ελληνικά κανονικά. Πλέον, γεµίζουµε µε ελληνικές νότες τη βόρεια πλευρά του πλανήτη!». Αναφορικά µε το τραγούδι «Της αγάπης και του έρωτα», που έχει κάνει τον γύρο του ∆ιαδικτύου, η Φωτεινή εξήγησε πως ήταν ιδέα του πατέρα της. «Ηθελε να τραγουδήσω µαζί του κάτι που θα το δείχνω στα παιδιά µου και θα τον θυµάµαι. Αυτό το τραγούδι, χωρίς να το περιµένουµε, έγινε ένα κοµµάτι του εαυτού µας, αγαπήθηκε πολύ από τον κόσµο και πλέον µας ξέρουν από αυτό», είπε συγκινηµένη η 18χρονη, µη παραλείποντας να σηµειώσει πως «η αγάπη παιδιού και γονέα, δυστυχώς, στην εποχή µας είναι δυσεύρετη».

Υπερήφανη

«Τα παιδιά δεν εµπιστεύονται τους γονείς και αυτό τα κάνει να είναι χαµένα... Χωρίς, όµως, να χάνουµε την ελπίδα µας για ένα καλύτερο µέλλον, µέσα από αυτό το τραγούδι δείχνουµε και πόσο σηµαντικό είναι να είµαστε αγαπηµένοι µε την οικογένειά µας. Νιώθω πολύ περήφανη και για την ανατροφή που έχω από τα παιδικά µου χρόνια, αλλά και για τους γονείς µου, που ποτέ δεν σταµάτησαν να πιστεύουν στα όνειρά µου και να µε βοηθούν να τα πραγµατοποιήσω». Με τη σειρά του, ο πατέρας της, πατήρ Σπυρίδων, που λειτουργεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ωρωπού, τόνισε πως ο ίδιος είχε από µικρό παιδί µουσικά ακούσµατα από τον πατέρα του, που έπαιζε µπουζούκι και κλαρίνο. «Εµαθα κοντά του να παίζω ακόµα και µπαγλαµαδάκι και φλογέρα και µε τη σειρά της η κόρη µου, έχοντας από µικρή µουσικά ερεθίσµατα από εµένα, αγάπησε το τραγούδι. Εκανε φωνητική και έµαθε πιάνο και κιθάρα. Είµαστε ερασιτέχνες µουσικοί, αλλά είχαµε µεγάλη απήχηση στον κόσµο. Το τραγούδι “Της αγάπης και του έρωτα” (Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα) έκανε περίπου 750.000 προβολές σε δύο χρόνια», είπε ο πατήρ Σπυρίδων µε καµάρι και σηµείωσε γελώντας πως η σύζυγός του και ο 17χρονος γιος του δεν µοιράζονται µε εκείνον και τη Φωτεινή το ίδιο πάθος για τη µουσική.