Ο Νικόλας Νιάρχος, εγγονός του Σταύρου Νιάρχου και γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες έχει αφιερώσει τη ζωή του εδώ και πολλά χρόνια στην ερευνητική δημοσιογραφία, τρέχοντας στις «θερμές» ζώνες του πλανήτη, εκεί όπου μπορεί να μαίνεται ο πόλεμος. Το 2022 μάλιστα είχε συλληφθεί στο Κογκό επειδή μαζί με έναν συνάδελφό του προσέγγισαν ένοπλες οργανώσεις που δρούσαν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Σήμερα, ο Νικόλας Νιάρχος βρίσκεται στην Υεμένη και γράφει για τους Χούθι, μια φυλή από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένη και είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί, του σιιτικού Ισλάμ, στον οποίο εκτιμάται ότι ανήκει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούθι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων και το 2014 κατέλαβαν με επιτυχία τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Ο Νικόλας Νιάρχος από την Υεμένη, περιγράφει τη γνωριμία του με τον πολιτικό αναλυτή/σχολιαστή , μέλος των Χούθι, Χουσέιν Αλ-Μοχάμεντ, τα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα αλλά και την αγαπημένη του, ζωγράφο Μαλού Ντάλα Πίκολα.

Όπως λέει, και είναι λογικό, ο πόλεμος στην Υεμένη, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, και ο τρόπος που διαχειρίζεται την ταραχώδη κατάσταση κάνει όλη την οικογένειά του περήφανη. Από την Ευγενία Νιάρχου, μέχρι τις σοσιαλιστές φίλες της, και φυσικά τα αδέλφια του, Αλέξη – Σπύρο και Ινές - Σοφία.



Πρόπερσι, ο 35χρονος Νικόλας Νιάρχος ανέδειξε το αντιστασιακό ραδιόφωνο Kraina και ταξίδεψε μέχρι το Τελ Αβίβ παίζοντας τη ζωή του κορώνα-γράμματα προκειμένου να καλύψει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, ενώ έχει καταγράψει ακόμη και σφαγές στο Ισραήλ.

Με τον καλό του φίλο, επίσης γόνο εφοπλιστή, Χρήστο Λαιμό επισκέφθηκε δυο φορές το Άγιον Όρος για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ για τον Παλαιοκώστα τη μια, και για το New Yorker τη δεύτερη ενώ έχει κάνει και έρευνα για το προσφυγικό hotspot στη Σάμο.


Από τα αγαπημένα του ταξίδια ήταν αυτό στην Ουγκάντα το Φθινόπωρο του 2023, πριν βρεθεί στην Υεμένη.

Διπλά του για να τον στηρίζει πάντα σε κάθε του βήμα, η σύντροφός του, η ζωγράφος Μαλού Ντάλα Πίκολα, που μετακινείται διαρκώς μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκαν μαζί στη Γαλλική πρωτεύουσα για τις ανάγκες μιας έκθεσης ζωγραφικής, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, είχαν ταξιδέψει στη Λακωνία όπου τη φωτογράφισε, όπως συνηθίζει να κάνει και σε όλα τα μέρη που επισκέπτονται. Η σχέση τους στηρίζεται στον αμοιβαίο θαυμασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλον αλλά και την αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό.


Η Μαλού Ντάλα Πίκολα, έχει γνωρίσει τη μητέρα του Νικόλα Νιάρχου, όπως και την Ευγενία Νιάρχου και τις παρέες της, Μαρία-Ολυμπία, Καρολίνα Μαυρολέων και Αριστείδη Φατζονάτο.