Είδαµε το τρέιλερ του Famagusta και συγκινηθήκαµε ήδη. ∆εν θεωρείται τυχαία µία από τις πιο φιλόδοξες τηλεοπτικές σειρές της νέας σεζόν. Περιµένοντας να δούµε το πρώτο επεισόδιο «Famagusta» του Αντρέα Γεωργίου, της Βάνας ∆ηµητρίου και του Κούλλη Νικολάου να κάνει πρεµιέρα σήµερα το βράδυ (21.00) στο Μega, µιλήσαµε µε τους δύο ηθοποιούς που µπορούν να µιλήσουν για το χθες και το σήµερα. Εκείνους που αφηγούνται την ιστορία ενός ξεριζωµού. Μαζί µε ιστορίες ελπίδας και αλήθειας. Κάπου ανάµεσα στα γυρίσµατα στην Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο και µε µυστικά που αποκαλύπτονται σε 24 επεισόδια, µιλήσαµε µε την Τζώρτζια Κουβαράκη και τον Ανδρέα Χρυσάνθου, τους δύο ηθοποιούς που υποδύονται τους ρόλους της Κοραλίας Καράντη και του Γιάννη Μπέζου σε νεαρή ηλικία. 1974. Αµµόχωστος. Από το σκοτάδι στο φως.

 

Tι νιώσατε όταν διαβάσατε πρώτη φορά τον ρόλο σας στο σενάριο;

Ανδρέας Χρυσάνθου: Το πρώτο που ένιωσα ήταν ενθουσιασµός. Είναι ένας ρόλος που µου άρεσε πολύ εξαρχής και διαβάζοντάς τον άρχισα να κάνω εικόνες και ανυποµονούσα να τον ενσαρκώσω.

Tζώρτζια Κουβαράκη: Ενιωσα σίγουρα τυχερή ως ηθοποιός που έχω την ευκαιρία να εξερευνήσω τον κόσµο αυτής της γυναίκας. Ηθελα αυτόν τον ρόλο. Εχοντας γίνει κι εγώ πρόσφατα µαµά, µπόρεσα να συνδεθώ κατευθείαν µε την αγάπη αυτή. Αυτό είναι που µε βοήθησε να καταλάβω τον πόνο µιας µάνας που χάνει το παιδί της, ενώ την ίδια στιγµή ήταν και µεγάλη πρόκληση. Ενιωσα βαθιά συγκίνηση για όλους τους ανθρώπους που έχουν πονέσει, βασανιστεί. Που έχουν φοβηθεί, που µέσα σε µια στιγµή τα έχασαν όλα.

 

Τι σηµαίνει για έναν ηθοποιό να υποδύεται σε µια δραµατική σειρά τον νεότερο εαυτό του πρωταγωνιστή της ιστορίας;

A.X.: Προσωπικά, το βλέπω σαν µια ευχάριστη πρόκληση. Είναι µια ιδιαίτερη συνθήκη, όπου εκτός από το να µπεις στα «παπούτσια» του ρόλου σου πρέπει να µπεις και στα «παπούτσια» του πρωταγωνιστή, µε τον οποίο ο ρόλος συνδέεται, έτσι ώστε να δένει αρµονικά. Ειδικότερα στο «Famagusta», όπου υποδύοµαι τον Αντρέα Σέκερη ως νέο το 1974, ρόλο που σεναριακά στο σήµερα υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος, η χαρά και η πρόκληση είναι ακόµη µεγαλύτερες.

Tζ.Κ.: Σίγουρα θα ήθελα να φανώ αντάξια της ιστορίας αυτής της γυναίκας, να σεβαστώ το µέλλον της. Να σεβαστώ ό,τι µου δώσει. Η δική µου ανάσα είναι η ανάµνηση. Το παρελθόν. Οµως η ίδια καρδιά, που χτυπούσε τότε, χτυπάει ακόµη.

 

Ποιες συµβουλές θα θέλατε να σας δώσουν ο Γιάννης Μπέζος και η Κοραλία Καράντη; Και ποιες µοιράστηκαν οι ίδιοι και άλλοι συντελεστές της σειράς µαζί σας;

A.X.: Είχα τη χαρά να συναντήσω και να συνοµιλήσω µε τον Γιάννη Μπέζο και την Κοραλία Καράντη κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων του «Famagusta». Είχαµε µια πολύ όµορφη συζήτηση και κατάφερα να πάρω ωραία παραδείγµατα από την ευγένεια και τον επαγγελµατισµό τους. ∆εν χρειάστηκε να ζητήσω κάποιες συµβουλές, γιατί µόνο παρακολουθώντας αυτούς τους καλλιτέχνες, όπως και τους υπόλοιπους συντελεστές της σειράς, κατάφερα να πάρω πολλά.

Tζ.K.: Θα ήθελα πολύ να συζητήσω µαζί τους το πώς βιώνουν τους χαρακτήρες, τα γυρίσµατα, τις σκέψεις τους και τα συναισθήµατά τους. Τη διαδικασία την οποία αυτοί περνάνε και τις προσωπικές στιγµές ή τα συναισθήµατα που µοιράζονται, λέγοντας τη δική τους αλήθεια.

 

∆εκαετία του ’70. Πώς ζωντανεύει η δεκαετία και η Αµµόχωστος στα 24 επεισόδια της σειράς;

A.X.: Μέσα στα 24 επεισόδια θα δούµε 24 αληθινές ιστορίες που αφορούν τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. Μέσα από το σενάριό της η Βάνα ∆ηµητρίου έχει καταφέρει, µε έναν πολύ δεξιοτεχνικό τρόπο, να δέσει το παρελθόν και το παρόν µέσα από διηγήσεις αληθινών γεγονότων και αναµνήσεις των πρωταγωνιστών της σειράς.

Tζ.K.: Μας δείχνει το ταξίδι των ανθρώπων. Αυτών που κατάφεραν να συνεχίσουν και αυτών που χάθηκαν. Η Αµµόχωστος ήταν µια ζωντανή πόλη γεµάτη χρώµα. Και έγινε γκρι. Ολα γύρω µου, το σενάριο, η µουσική, η τοποθεσία, τα ρούχα είναι υπέροχα, η φωτογραφία, τα σκηνικά, η καθοδήγηση του Αντρέα Γεωργίου µε βοηθάνε να νιώσω τον κόσµο αυτόν στον οποίο υπάρχω εκείνη τη στιγµή.

 

Μνήµες, τραγωδίες, σχέσεις και συναισθήµατα. Γιατί θα προτείνατε στους φίλους σας ή σε έναν άγνωστο να παρακολουθήσει το «Famagusta»;

A.X.: Το «Famagusta» αναβιώνει µνήµες και τραγωδίες που έζησαν οι γονείς και οι παππούδες µας 50 χρόνια πριν και που οι πληγές τους ακόµα παραµένουν ανοιχτές. Είναι ιστορίες που άκουγα από παιδί, αλλά δεν µπορούσα εύκολα να κατανοήσω το εύρος των γεγονότων αυτής της εποχής. Τώρα µε το «Famagusta» βλέπουµε εικόνες που µεταφέρουν όλες αυτές τις µνήµες, τις τραγωδίες, τις σχέσεις και τα συναισθήµατα. Είναι µία παραγωγή που έγινε µε υψηλές προδιαγραφές, πολλή αγάπη και φροντίδα από όλους τους συντελεστές και νιώθω περήφανος που είµαι κοµµάτι αυτής της δουλειάς.

Tζ.K. : Είναι πραγµατικά γεγονότα. Παίζουν πολύ καλοί ηθοποιοί. Η σειρά αυτή θα αγγίξει συναισθηµατικά το κοινό.