Κάποιες λιγότερο, κάποιες περισσότερο γνωστές στο κοινό, όλες τους όµως είναι περιζήτητες στα σουαρέ της υψηλής κοινωνίας.

Πρόκειται για Ελληνίδες γόνους εφοπλιστικών οικογενειών -µιλάµε για «old money», όχι για νεόπλουτους, αλλά για κορίτσια «από τζάκι»- που χάραξαν τις δικές τους πορείες, χωρίς (βεβαίως) να ρίξουν... µαύρη πέτρα στις οικογένειές τους.

Η διαφορά µε άλλες γόνους πλουσίων οικογενειών; Οτι οι πρωταγωνίστριες του στόρι της «Απογευµατινής» της Κυριακής πέτυχαν, κάνοντας πράξη καθεµιά το όνειρό της.

ΕΡΙΕΤΤΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ: Γη και ύδωρ για τα ζώα

Η Εριέττα Κούρκουλου είναι από τις πιο πολυφωτογραφηµένες -και πολυσυζητηµένες- από τις κυρίες που περιλαµβάνει το «µενού». Τη γνωρίζω από το 2010 και την έχω αγαπήσει για τις πρωτοβουλίες της για τα αδέσποτα. Οταν, το 2011, µου έλεγε µε ένταση στη φωνή της «αν δω άνθρωπο να πειράζει ζώο, σου το ορκίζοµαι, θα τρέξω και θα τον σκοτώσω», ήµουν βέβαιη πως το εννοούσε.

Εχει δώσει γην και ύδωρ για τα αδέσποτα, αποσκοπώντας στο να υιοθετηθούν όσο περισσότερα γίνεται. Κόρη της διάσηµης ανά τον κόσµο εφοπλίστριας Μαριάννας Λάτση και του αξέχαστου ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου, µετά την οικογένειά της, τον γιο της Νίκο (που πήρε το όνοµα του πατέρα της), τον άντρα της Βύρωνα Βασιλειάδη και τη µητέρα της, έχει ως προτεραιότητα τα ανυπεράσπιστα ζώα, τα αδέσποτα. Γνωρίζοντας πως, δυστυχώς, στη χώρα µας το φαινόµενο εντείνεται, µε περισσότερα πλέον από ένα εκατοµµύριο αδέσποτα, κάνει ό,τι µπορεί για να υιοθετούνται - εντός και στην αλλοδαπή.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως η Εριέττα, ιδρύτρια του Save A Greek Stray, στηρίζει και άλλα φιλοζωικά σωµατεία, ενισχύοντάς τα είτε οικονοµικά είτε φροντίζοντας για ανάγκες σίτισης/θεραπείας ζώων που έχουν αναλάβει, όπως για παράδειγµα για τα Φαντάσµατα του Ασπροπύργου. Και ακριβώς επειδή σέβεται τα ζώα όπως τους ανθρώπους, έχει σταµατήσει και την ιππασία. Θεωρεί πως έτσι ταλαιπωρούνται τα άλογα.

kourkoulou


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΙΜΟΥ-ΓΟΥΛΑΝ∆ΡΗ: Στο πηδάλιο της «Ελπίδας»

Η Μαριάννα Λαιµού-Γουλανδρή, πάλι, είναι εξαιρετικά χαµηλών τόνων και φωτογραφίζεται σπανίως. Μεγαλωµένη µεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, σύζυγος του Φίλιππου Λαιµού, κόρη του Γιώργου Γουλανδρή και της Χριστιάννας Βαρδινογιάννη, εγγονή του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη κι εγγονή επίσης του «Big John» Γουλανδρή και της Ολγας Εµπειρίκου, έχει πάρει το χρίσµα όλων των προαναφερόµενων θρύλων των θαλασσών. «Το µεγαλύτερο πρότυπο στο επιχειρείν είναι η γιαγιά µου.

Με δίδαξε πώς να δηµιουργήσω µια επιτυχηµένη επιχείρηση µε το να είναι 100% αφοσιωµένη στην οικογένεια και τη φιλανθρωπία, ενώ την ίδια στιγµή έγινε πρότυπο για όλο τον κόσµο», έλεγε για την αείµνηστη γιαγιά της, όταν το 2015 λάνσαρε τα δικά της µαγιό υπό την µπράντα της (Marianna G) µε µεγάλη επιτυχία κι έγινε από τις νεαρότερες επιτυχηµένες επιχειρηµατίες στον χώρο της.

Αθόρυβα, από κοριτσάκι δούλευε στο πλευρό της γιαγιάς της και κέρδιζε τους πάντες µε την ευγένειά της και την καθαρότητα του βλέµµατός της. Και τώρα, όπως ήταν επόµενο, βρίσκεται στο πηδάλιο της «Ελπίδας».

laimou-goulandri


ΕΥΓΕΝΙΑ (ΕΖΕΝΙ) ΝΙΑΡΧΟΥ: Εµπνευση από την Ιστορία

Στην αγαπηµένη Ευγενία (Εζενί) Νιάρχου τώρα, τη «δικιά µας» -µε τόσα άρθρα που της έχουµε αφιερώσει-, γόνο της οικογένειας των Νιάρχων. Ιδιοκτήτρια της κερδοφόρας εταιρείας αξεσουάρ Venyx, όπως µας ενηµέρωσε, ανήµερα του Αγίου Ιωάννη, στις 7.1.2024, για τη νέα της κολεξιόν εµπνεύστηκε από την Γκρέις Τζόουνς, θρυλική, ως γνωστόν, περσόνα της µόδας και της µουσικής.

Την Εζενί την ενδιαφέρει πολύ το µεταφυσικό, µπορεί να τη δεις από την Αίγυπτο στην Ινδία, αλλά τώρα, τον χειµώνα, συνήθως βρίσκεται στο «Kulm», στο λουσάτο οικογενειακό ξενοδοχείο των Νιάρχων στο Σεν Μόριτζ. Εχει σχέση µε τον αριστοκράτη Μάρτιν Πακανόβσκι, τους έχουµε δει µαζί σε διακοπές στις Σπέτσες και τη Σπετσοπούλα -το ιδιόκτητο νησί των Νιάρχων-, αλλά σπανίως δίνει λαβές για σχόλια, φωτογραφιζόµενη µαζί του. Και δηµιουργεί συνεχώς κοσµήµατα εµπνευσµένα από την Ιστορία, αλλά και από το... ∆ιάστηµα.

niarxou


ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ: Για παιδιά που έχουν ανάγκη

Επίσης πολυφωτογραφηµένη είναι η Μαρίνα Βερνίκου. Πάντα σηκώνει το τηλέφωνο, ενώ κάθε της κουβέντα είναι to the point. Φωτογράφος διεθνούς βεληνεκούς και όχι «απλώς κοσµική», όπως κακεντρεχείς τη χαρακτηρίζουν, έχει αποσπάσει διεθνή εύσηµα για τις φωτογραφίες της. Η γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, µεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο στα Global Art Awards στο Ντουµπάι, διακρίσεις στο Sandro Botticelli στο Palazzo Giucciardi Bongianni, στη Φλωρεντία, και στη Γαλλία στο Grand Exposition Universelle.

Στον ιστότοπό της εµπορεύεται διάφορα καλούδια (αξεσουάρ, ρούχα κ.λπ.) και δικά της και φίλων της. Μιλάµε -πέρα από καλλιτέχνιδαγια περσόνα µε αναµφισβήτητο επιχειρηµατικό δαιµόνιο. Το ότι πρόκειται για µαµά τριών παιδιών µε απίθανο κορµί περιλαµβάνεται ασφαλώς στα plus της.

Να σας εκµυστηρευτώ και µια συµβουλή που µου έχει δώσει για τέλεια «κλικ»: «Να παίρνεις πάντα φωτογραφία από χαµηλά προς τα ψηλά, Ντόνα. Ετσι, τα πόδια δείχνουν και µακρύτερα και κοµψότερα». ∆ουλειές της µπορεί να δει κάποιος σε διακεκριµένα ξενοδοχεία, όπως στο Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ έχει εκδώσει επτά βιβλία. Το τελευταίο της είναι αφιερωµένο στην Κρήτη, που υπεραγαπά. Επίσης έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ Creaid (www.creaid.com), για παιδιά που έχουν ανάγκη.
vernikou



ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΙΒΑΝΟΥ: «∆εν σταµάτησα να ζωγραφίζω»

Συνεχίζουµε µε την «αόρατη» Ευγενία Λιβανού, όπως αποκαλείται, καθώς µετριούνται στα δάχτυλα του χεριού οι φορές που παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις (της κρεµ ντε λα κρεµ). Επαγγέλλεται ζωγράφος -είναι εκπρόσωπος του σύγχρονου εξπρεσιονισµού- κι ελάχιστα την ενδιαφέρει να ακούγεται. Χάραξε τη δική της αθόρυβη πορεία στα εικαστικά. Πατέρας της είναι ο Γιώργος Λιβανός, που προσήλθε πρώτος και καλύτερος στην γκαλερί «Ακρόπρωρο», στις Σπέτσες, για την έκθεσή της, που εγκαινιάστηκε στις 5 Αυγούστου.

Η δε γυναίκα του και µητέρα της, Λίτα Βοϊβόδα, είναι επιστήθια φίλη, εδώ και δεκαετίες, της Αννας-Μαρίας. Αδέλφια της Ευγενίας Λιβανού είναι οι Αριέττα, Χριστίνα, Μαρίνα, Σταύρος. Γεννηµένη στο Λονδίνο το 1970, σπούδασε στο Parsons School of Design στο Παρίσι µε ειδίκευση στη ζωγραφική. Εργα της έχουν εκτεθεί διεθνώς σε οµαδικές και ατοµικές εκθέσεις. Το ’97 παντρεύτηκε τον µεγαλοτραπεζίτη Νικολά Κλάιβ Γουόρµς κι άλλαξε όλη της η ζωή.

Οπως υπογραµµίζει η ίδια: «Αφότου αποφοίτησα, παντρεύτηκα. Εκανα παιδιά γρήγορα και άλλαξα σπίτια και χώρες, αλλά ποτέ δεν σταµάτησα να ζωγραφίζω. Οι αυτοπροσωπογραφίες µου αποκαλύπτουν το βάθος της αλήθειας µου». Από τις σηµαντικότερες στιγµές στην καριέρα της ήταν όταν το 2022 συµµετείχε στην οµαδική έκθεση «Unsafe At Any Speed» στη Νέα Υόρκη, σε επιµέλεια του διακεκριµένου Κένι Σάκτερ.

Livanou_2



KAΡΟΛΙΝΑ & ΑΛΕΞΙΑ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ: ∆ιπλή κάθοδος στα καλλιτεχνικά

Στην οικογένεια Μαυρολέων, τώρα, η «πυξίδα» δείχνει πάλι καλλιτεχνία. Και ξεκινάµε -αναπόφευκτα, καθώς είναι η πλέον φωτογραφηµένη- από την Καρολίνα Μαυρολέων (φωτ.). Χαράσσει τη δική της πορεία στο µόντελινγκ, δίχως να προκαλεί θόρυβο γύρω από το όνοµά της. Είναι όµως η πιο τολµηρή απ’ όλες τις κυρίες του άρθρου.

Πολλές φορές κυκλοφορεί και τόπλες, εξιτάροντας τους ινσταγκραµικούς της θαυµαστές. Το 2021 το «Tatler» τη συµπεριέλαβε στις 10 πιο περιζήτητες εργένισσες της Μ. Βρετανίας. Με παρέες όπως η Ολυµπία Γλίξµπουργκ και όλο το διεθνές τζετ σετ εδώ που τα λέµε, η 22χρονη σοσιαλιτέ, εκτός από το µόντελινγκ, παρουσιάζει σε -λονδρέζικες, ως επί το πλείστον- γκαλερί δικές της εγκαταστάσεις/installations. Τα καλοκαίρια της, πάλι, τα περνάει ανέφελα και στην Ελλάδα παρέα και µε τον κολλητό της, γιο της Λιζ Χάρλεϊ, Ντάµιαν. Η Αλεξία Μαυρολέων, πάλι, είναι η φωτογράφος της οικογένειας.

Ξεχωρίζει και για τα ιδιαίτερα γλυπτά και για την edgy αισθητική στη δουλειά της. Σε πολλές από τις φωτογραφίες της ρόλο µοντέλου αναλαµβάνει η Μαρία-Ολυµπία Γλίξµπουργκ, αλλά και η Καρολίνα.
karolina-martinou_2


ΜΑΡΙΝΑ & ΑΤΑΛΑΝΤΗ: «Ωσµωση» τεχνών από δύο Μαρτίνου

Στο «µενού» της «Α» της Κυριακής και µέλη της οικογένειας Μαρτίνου. Ελάχιστοι µπορούν να αποκτήσουν τα έργα που εκθέτει στην Ελλάδα η γκαλερί Gagosian, της οποίας ηγείται η κόρη των Γιώργου Λιβανού - Λίτας Βοϊβόδα και σύζυγος του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου, Μαρίνα Λιβανού-Μαρτίνου. Και εκείνη θα µπορούσε να έχει αφεθεί στα πλούτη της οικογένειάς της. Αλλά την κέρδισε η τέχνη. Ετσι, λοιπόν, στήνει ευφάνταστα βερνισάζ από το 2010 που ίδρυσε την εταιρεία, ποντάροντας σε ονόµατα που δεν υπάρχει φιλότεχνος που να µην αγαπάει.

Ποιος ξεχνάει εκθέσεις όπως του Ρίτσαρντ Αβεντον, για παράδειγµα; Φιλότεχνη και η Αταλάντη Μαρτίνου (φωτ.), που, µεταξύ άλλων, έχει εργαστεί στην Skarstedt Gallery, ασχολούµενη µε έργα καλλιτεχνών, όπως του «πάπα της pop art» Αντι Γουόρχολ. Ιδιοκτήτρια της γκαλερί «Arch», επιµελήτρια, ιστορικός τέχνης, κάνει πράξη το όνειρό της, για προώθηση του ελληνικού ταλέντου και εκτός Ελλάδας. Τελευταία, τον περασµένο Νοέµβριο, µας πρόσφερε «ώσµωση» τεχνών: την κοινή έκθεση της κεραµίστριας Νικολέττας Σαββίδου και της χαράκτου Σιµώνης Φιλίππου, που συνεργάστηκαν για την παραγωγή µιας µοναδικής σειράς αντικειµένων limited edition.

atalanti


ΛΟΥΚΙΑ ΛΑΙΜΟΥ: Συµβουλές και «αυτοβοήθεια»

∆εν θα µπορούσαµε παρά να κλείσουµε µε τη Λουκία Λαιµού, για τους φίλους «Λουκάκι». Οπως και την Εριέττα Κούρκουλου, τη γνωρίζω από το 2010, µάλιστα έχουµε κάνει κοινή πασαρέλα για την Kατερίνα Αλεξανδράκη στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδοµάδας Μόδας, στο Ζάππειο, την Πρωταπριλιά του 2011 (στη φωτ. η Λουκία στη µέση). Κόρη του εφοπλιστή Μάρκου Λαιµού και της Αγγλίδας Πένι, από πιτσιρίκα έβλεπε τα πράγµατα αλλιώτικα. Στα 14 της ζήτησε από τη µητέρα της να πάει και να δουλέψει σε κλαµπ της παραλιακής.

Στην πορεία, ερωτεύθηκε νευροχειρουργό από τη Θεσσαλονίκη και µετακόµισε για εκείνον µε χαρτζιλίκι 250 ευρώ. Τότε άλλαξε το όνοµά της και δούλεψε ως χορεύτρια στη Βέροια, προκειµένου να βρίσκεται κοντά του. Στην πορεία, δίχως ποτέ να έχει επέλθει ρήξη µε την οικογένειά της, άνοιξε δική της σχολή χορού - µάλιστα έχει δώσει σόου µαζί µε το τιµ της πολλές φορές µε µεγάλη επιτυχία. ∆εν ξεχνιέται ένα καλοκαίρι, στα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας, που το «Ακρωτήρι» γέµισε µε χιλιάδες κόσµου που την παρακολουθούσαν µε το τιµ της και δονούνταν χορεύοντας non stop στους ρυθµούς τους.

Στην πορεία, βέβαια, το ανήσυχο «Λουκάκι» -η ήσυχη λίµνη δεν της ταιριάζει καθόλου- άλλαξε πάλι πορεία και πλέον ασχολείται µε life coaching, δίνοντας συµβουλές και «αυτοβοήθεια» σε όσους (θεωρεί πως) τις χρειάζονται. Και πάντα λατρεύει τη µητέρα και τον αδελφό της - ο πατέρας της, Μάρκος, έχει φύγει από τη ζωή. And so the story goes...

l-laimou
l-laimou
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024