Για το νέο του κινηματογραφικό όραμα, την ταινία που ετοιμάζει για τον Ιωάννη Καποδίστρια, μίλησε ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής σε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Έχοντας ήδη παρουσιάσει κατά το παρελθόν κινηματογραφικές προσεγγίσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων της Ελλάδας, όπως ο Καζαντζάκης, ο El Greco και ο Καβάφης, ο Γιάννης Σμαραγδής βρίσκεται πλέον στη δημιουργική υλοποίηση μιας βιογραφικής ταινίας που αποτελούσε όνειρο ζωής για εκείνον. Το πρώτο μέρος των γυρισμάτων ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τον Αντώνη Μυριαγκό στον πρωταγωνιστικό ρόλο και με τη συμμετοχή πολλών ακόμα ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Μάξιμος Μουμούρης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Τάσος Χαλκιάς, Μαίρη Βιδάλη, Πάνος Σκουρολιάκος κ.ά., ενώ θα συμμετάσχουν και ξένοι ηθοποιοί.

Τι σημαίνει για εσάς το ότι έπειτα από πολλές περιπέτειες, αναβολές, δυσκολίες και εμπόδια η πολυαναμενόμενη ταινία σας, «Καποδίστριας», επιτέλους ξεκίνησε;

Σημαίνει ότι το όνειρο της ζωής μου, να κάνω ταινία τη ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού και οραματιστή, μετά τον Περικλή των αρχαίων Αθηνών, αρχίζει να πραγματοποιείται…

Από εδώ και στο εξής πώς προχωράει η ταινία;

Η τύχη της ταινίας «Καποδίστριας» είναι ότι Έλληνες με ευαισθησία και αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό έλαβαν και λαμβάνουν μέρος στη χρηματοδότησή της, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια για την παραγωγή της. Επικεφαλής αυτής της εθνικής συστράτευσης είναι η συμβουλευτική εταιρεία COB Advisors, που με πίστη και αγάπη εργάζεται για την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας - χρέους προς την πατρίδα.

Γιατί επιλέξατε να κάνετε ταινία τον Ιωάννη Καποδίστρια;

Δεν επιλέγουμε εμείς τα θέματα, τα θέματα μας επιλέγουν. Οι λευκοφόροι καλλιτέχνες στην πραγματικότητα είναι «διάμεσοι». Όταν τους χαρίζεται ένα θέμα, σημαίνει ότι τους χαρίζεται μέρος του θεϊκού φωτός. Η υποχρέωσή τους είναι να μην το λαβώσουνε, ώστε να «κατέβει» στους ανθρώπους αλώβητο και ακέραιο. Και για να γίνει αυτό, οι διάμεσοι καλλιτέχνες πρέπει να βάλουνε την αγάπη τους, ώστε να γίνει ο βατήρας πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί το μέρος του θείου φωτός που τους χαρίστηκε.

Και αν τον έχετε επιλέξει εσείς, γιατί το κάνατε;

Για το τεράστιο μέγεθος της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια. Επιπλέον, γιατί ήταν ένας άγιος άνθρωπος, που πίστευε στον Θεό και υπεραγαπούσε την Ελλάδα μας. Και κυρίως θυσιάστηκε για ανώτερους σκοπούς, ακολουθώντας τον «δρόμο του Χριστού». Είχε πλήρη συναίσθηση ότι, ερχόμενος στην Ελλάδα, θα δολοφονηθεί. Και ήρθε αψηφώντας τον θάνατο. Αυτό δείχνει το μεγάλο εσωτερικό του μέγεθος.

Πιστεύετε ότι ένα κινηματογραφικό έργο μπορεί να επηρεάσει τις ψυχές των θεατών και σε ποιον βαθμό;

Ένα κινηματογραφικό έργο με αγαθή ψυχή, ναι, μπορεί. Κοιτάξτε, η τέχνη του κινηματογράφου που υπηρετώ είναι η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας, που ασκεί τεράστια επιρροή στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτή λοιπόν τη μεγάλη λαϊκή τέχνη και τη μυστική επιρροή της στους θεατές επιθυμώ να βάλω σε κίνηση, αναδεικνύοντας τον ανεξίτηλο Ιωάννη Καποδίστρια.

Τι είναι για εσάς ο Ιωάννης Καποδίστριας;

Η Ελλάδα ευλογήθηκε με τη γέννηση του Κύπριου εκ μητρός και Κερκυραίου εκ πατρός Ιωάννη Καποδίστρια. Όλη του η ζωή ήταν ένα στρατήγημα. Ένα στρατήγημα του Θεού, για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί όρθια, και γι’ αυτό ο Καποδίστριας εξετέλεσε την εντολή, έριξε τον σπόρο, μετά ανέβηκε τον γολγοθά του και, ακέραιος, άσπιλος και λευκοφόρος, επέστρεψε στην κεντρική πηγή, στο θείο. Η ευθύνη όλων μας είναι να μη χαθεί ο ευλογημένος σπόρος που έριξε.

Θεωρείτε ότι επιτελείτε χρέος προς την πατρίδα κάνοντας αυτή την ταινία;

Ναι… Θεωρώ ότι είναι το ύψιστο και ιερό χρέος μου προς την Ελλάδα, που με γέννησε. Αλλά και προσωπικό χρέος απέναντι στη γυναίκα μου, Ελένη, γιατί ήταν η τελευταία επιθυμία της πριν φύγει για τη μακάρια αθανασία, εκεί, στους «βαθείς, κρυφούς κυπαρισσώνες». Ο Θεός να δώσει η τελευταία επιθυμία της να πραγματοποιηθεί, με τη βοήθεια των απανταχού Ελλήνων πατριωτών.

Ποιοι συμμετέχουν στην ταινία;

Στην ταινία συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί η ΕΡΤ και η Nova, με τη στήριξη του ΕΚΟΜΕ. Χορηγοί έως τώρα είναι το Ιδρυμα ΚΙΚΠΕ, ο Όμιλος Καράτζη Α.Ε., ο Όμιλος Λεμπιδάκη, ο Όμιλος Σαΐτη κ.ά. Τη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει η AVE S.A. Ομως οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη στον ευπατρίδη Ευάγγελο Στασινόπουλο, που χωρίς τη βοήθειά του δεν θα μπορούσαν να γίνουν τα μέχρι τώρα γυρίσματα.

Και ποιος είναι ο ηθοποιός που θα ερμηνεύσει τον Καποδίστρια;

Ο Αντώνης Μυριαγκός. Ένας εξαιρετικός ηθοποιός του θεάτρου, που θα είναι μία από τις αποκαλύψεις της ταινίας! Επίσης, εκτός του Αντώνη Μυριαγκού στον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια, συμμετέχουν πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί, που υποδύονται τους Κολοκοτρώνη, Υψηλάντη, Στούρτζα, Κουντουριώτη, τους Μαυρομιχαλαίους, τον Κανάρη κ.λπ. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ξένοι ηθοποιοί, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα. Η ταινία θα είναι αφιερωμένη στην εσαεί παρούσα Ελένη Σμαραγδή, στον ανεξίτηλο Βαγγέλη Παπαθανασίου, στον Νίκο Μούγιαρη, τη Νίκη Σταύρου και τη Ναταλία Καποδίστρια.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολικά στις 05/01/2024