Γόνος παλιάς ναυτιλιακής οικογένειας, γιος της Ειρήνης Παναγοπούλου και εγγονός του αείµνηστου Περικλή Παναγόπουλου, θεµελιωτή της «Royal Cruise Line», που για πολλά χρόνια ήταν η καλύτερη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων στον κόσµο, ο Φίλιππος Τσαγκρίδης, εκτός από τη ναυτιλία, έχει µπει δυναµικά στον χώρο της εστίασης.

Ο γοητευτικός εργένης, εκτός του ότι ανέλαβε την ιστορική «Ταβέρνα του Οικονόµου» στα Άνω Πετράλωνα, είναι και ο ιδιοκτήτης του πιο πολυσυζητηµένου εστιατορίου, «Gallina Athens», στο Κουκάκι. Σε µία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, µιλάει για την απόφασή του να ασχοληθεί µε την εστίαση και για το αν µαγειρεύει, ενώ απαντά και στο δίληµµα «ναυτιλία ή εστίαση».



Πώς αποφάσισες από τον χώρο της ναυτιλίας να περάσεις σε αυτόν της εστίασης;

∆εν πρόκειται ακριβώς για «πέρασµα» από τη µια δραστηριότητα στην άλλη, µιας και παραµένω απολύτως ενεργός στη ναυτιλία. Η εστίαση, τώρα, προέκυψε ως ένα φυσικό επακόλουθο της µεγάλης αγάπης µου για το φαγητό και το κρασί, κυρίως ως πολιτισµικά στοιχεία, που είναι ο καθρέφτης κάθε λαού. ∆ηλαδή, πέρα από τη βιολογική ανάγκη και την απόλαυση, το φαγητό έχει πολλές µεταφράσεις και ανθρωπολογικά είναι απολύτως συνδεδεµένο µε την ταυτότητά µας.


Όσον αφορά την ιστορική «Ταβέρνα του Οικονόµου», έπαιξε ρόλο η ιστορία της στην απόφασή σου να την αναλάβεις;

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η «Ταβέρνα του Οικονόµου» συµπληρώνει φέτος 94 χρόνια ζωής και, αν εξαιρέσετε την περίοδο της γερµανικής κατοχής, οπότε δεν υπήρχαν διαθέσιµα τρόφιµα εξαιτίας του πολέµου, δεν έχει κλείσει ποτέ. Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό; Εµένα µου πήρε χρόνο! Οπότε δεν µιλάµε για µια απλή ταβέρνα, αλλά για ένα θρυλικό µαγειρείο - τοπόσηµο, που κουβαλάει στην πλάτη του µια ανεκτίµητη ιστορία. Γι’ αυτό και όταν πέρασε στα χέρια µας, επιµένω να λέω πως αλλάξαµε τα πάντα χωρίς να αλλάξουµε απολύτως τίποτα. Μόνο το κοµµάτι του κρασιού ενισχύσαµε αισθητά, κάτι το οποίο σιγά - σιγά αγκαλιάζεται από τον κόσµο. Είµαι περήφανος για τη δουλειά που γίνεται στον «Οικονόµου».

*Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν σε όλα τα περίπτερα της χώρας