1. Η εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα δεν υπήρχε περίπτωση να απουσιάζει από τη λίστα. Οχι μόνο γιατί έγινε μανούλα κι ανέκτησε με το «καλημέρα» τη φόρμα της, αλλά διότι με αυτό το αιχμηρό και sexy δερμάτινο ντεπιές είναι να την πιεις στο ποτήρι. 2. Η Δέσποινα Βανδή, φορώντας αυτό το καταπληκτικό jumpsuit διά χειρός Σήλιας Κριθαριώτη, έκανε τους πάντες να παραμιλούν. Tip: Να υποσημειώσουμε ότι το Δεσποινάκι επιλέγει συστηματικά περίτεχνες δημιουργίες Celia K. 3. Την τρίτη θέση στα πιο sexy σύνολα της χρονιάς κατέλαβε το σύνολο «Αποκάλυψη τώρα» με τη σφραγίδα του Ralph Lauren στην κορμάρα της Τζένιφερ Λόπεζ. Η «Jenny from the block» είναι θεά, ό,τι κι αν φορέσει, βέβαια.

1

MEΡΙΚΕΣ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ CHIC 1.


Ενα στιγμιότυπο που, ενώ στην Ελλάδα δεν συζητήθηκε, στη μακρινή «γη των καγκουρό», την Αυστραλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ενθουσίασε τους κονεσέρ της «μαμάς» μόδας. Σε απλά ελληνικά, όταν η Ελ ΜακΦέρσον (το «κορμί» του παγκόσμιου μόντελινγκ των 90s, εφάμιλλη των Σίντι Κρόφορντ, Λίντα E., Ναόμι κ.ά.) φόρεσε Σήλια Κριθαριώτη -δεν γινόταν να απουσιάζει ούτε από την κατηγορία chic η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστριατο σμαραγδί και ο ταφτάς «απογειώθηκαν». 2. Στο Νο 2, η Τατιάνα Μπλάτνικ, στο καλοκαιρινό κοκτέιλ της Hellenic Initiative, στο Ζάππειο, που δόθηκε στις 6/6, έλαμπε στην πολύχρωμη δημιουργία της -επίσης- διεθνούς ακτινοβολίας και πολυβραβευμένης κουμπάρας της, Μαίρης Κατράντζου, φυσικά. 3. Δικαιωματικά, η λίστα περιλαμβάνει την Κέιτ Μπλάνσετ: Εκανε την έκπληξη της χρονιάς στα φετινά Οσκαρ επιλέγοντας κάτι διαφορετικό - έτσι, για αλλαγή. Συνηθίζει να επιλέγει τουαλέτες που, π.χ., τη μία χρονιά επέλεγε για τον «θείο Οσκαρ», την επομένη για τις Χρυσές Σφαίρες, τα Met Gala ή τα Fashion Awards. Φέτος, όμως, με αυτό το βελούδινο κομψοτέχνημα Louis Vuitton, ήταν σαν να ξεπήδησε από τα 50s. Το σύνολο αγκάλιαζε άψογα την κορμοστασιά της, εντυπωσιάζοντας fashionistas και όχι μόνο.

2


ΣΟΥΡΕΑΛ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ! 1.


Χωρίς Τάμτα δεν θα υφίστατο καν η κατηγορία. Η τραγουδίστρια, η μητέρα, το fashion icon ποζάρει στα ροζ και τα μοβ σαν «εναλλακτική Barbie», όπως θα πει η ίδια. Και μας παρασύρει στο δημιουργικό μυαλό της, «στήνοντας» ακόμα ένα ευφάνταστο σύνολο. 2. Η Ανια Τέιλορ Τζόι, που το κοινό λάτρεψε από το έξοχο «Γκαμπί της βασίλισσας», με μια τουαλέτα σαν γλυπτό ακολουθεί τη γεωμετρική λογική. Και φαίνεται! Πρωτοστάτησε στα σεπτεμβριανά εγκαίνια του φημισμένου (και από την ταινία με την Οντρεϊ Χέπμπορν) κοσμηματοπωλείου Tiffany’s στην Ιαπωνία και με ένα τόσο διαφορετικό και «έξυπνο» κομμάτι by Del Core κέρδισε τους απανταχού εστέτ. 3. Αν εξαιρέσεις το καπέλο «εποχής» της Τίλντα Σουίντον, το υπόλοιπο σύνολο θα μπορούσε να φορεθεί και σήμερα. Το εκκεντρικό πράσινο πανωφόρι-γούνα συζητήθηκε περισσότερο από οτιδήποτε και λόγω του χρώματός του, στη Στέγη, όπου η σπουδαία ηθοποιός, που ό,τι κι αν κάνει πουλάει, παρουσίασε το «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι», δίνοντας «ζωή» και «φωνή» σε κοστούμια από διαχρονικές ταινίες του. Και επειδή και η ίδια ως περσόνα είναι πολύ μπροστά, δεν γινόταν να μην της δώσουμε θετικό πρόσημο.
3


KITSHCY, KITSHCY, YA YA 1.


H αλήθεια είναι πως στη συγκεκριμένη κατηγορία η οικογένεια Καρντάσιαν, με τις ως επί το πλείστον όχι κομψές, όχι πρωτοποριακές, όχι δημιουργικές, όχι καλαίσθητες προτάσεις της -το ότι έχει στηθεί βιομηχανία δισεκατομμυρίων γύρω από τα μέλη της ποσώς μας απασχολεί-, αναπόφευκτα θα πρωταγωνιστούσε. Εδώ η Κιμ, όταν αποδόμησε την «Barbie» - και το Barbiecore με τα παρελκόμενά του. 2. Στο Νο 2, η Σοφία -μια φορά κι έναν καιρό «μούσα» του Ζαν Πολ Γκοτιέ- Χατζηπαντελή. Oταν έκανε γκεστ στο «GNTM», είχε πλάκα. Οσο έμενε, γενικότερα, στην αλλοδαπή ήταν fun περσόνα. Με το που «πάτησε» στο «My Style Rocks», άλλαξε. Και σχεδόν κάθε μέρα έκανε κιτς -ουχί προχωρημένες- εμφανίσεις. Τις πταίει, Σοφία; Και για αυτά τα απαράμιλλα… νύχια; 3. Φινάλε στην «kitschy kitschy ya ya» κατηγορία με την Κένταλ Τζένερ. Φέτος, στα Met Gala εντοπίσαμε δεκάδες στιλιστικές παρατυπίες, ολισθήματα, κυρίες ντεφορμέ, χωρίς την παραμικρή διάθεση να εξιτάρουν την αισθητική. Αλλά η Κένταλ το παράκανε. Και δεν είναι τόσο τα οπίσθια, που στο κάτω-κάτω απόλαυσαν, αν μη τι άλλο, οι άνδρες θεατές της εκδήλωσης, αλλά αυτοί οι τραγικοί κοθόρνοι. Το τερματίσατε, milady. Και του χρόνου!

4


*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 30/12