«Σας βρίσκουµε σε µια καλή στιγµή», ήταν η πρώτη κουβέντα που είπα στον Γιάννη Μπέζο. «Με βρίσκετε σε µια κανονική στιγµή», απάντησε εκείνος στην αρχή της συνέντευξής του στο «Secret», µε τον καταξιωµένο ηθοποιό να µιλάει για τη δουλειά του και όχι µόνο.

«Σε ό,τι αφορά τα θεατρικά, δεν είχα καθόλου καλοκαιρινή δραστηριότητα. Θα επανέλθουµε µε ένα έργο του Σµιτ, το οποίο κάναµε την προηγούµενη σεζόν στο Ιδρυµα “Μιχάλης Κακογιάννης”, που λέγεται “Αινιγµατικές παραλλαγές”, σε σκηνοθεσία του Πυγµαλίωνα ∆αδακαρίδη και του Σωτήρη Τσαφούλια, στο οποίο παίζουµε µαζί µε τον Πυγµαλίωνα. Είναι ένα έργο µε δύο ρόλους και πέρυσι το παίξαµε για εννέα εβδοµάδες και είχε εξαιρετική επιτυχία. Το έργο επικοινώνησε µε το κοινό και το επαναφέρουµε φέτος στο θέατρο “Βεάκη” από τις 25 Οκτωβρίου και µετά, αλλά θα προηγηθεί η παρουσία µας στη Θεσσαλονίκη».

Τηλεοπτικά πού θα σας δούµε φέτος;

Φέτος παίρνω µέρος σε µια σειρά του Mega µε τίτλο «Famagusta», σε σενάριο της Βάνας ∆ηµητρίου και σκηνοθεσία Αντρέα Γεωργίου, και είναι επετειακό. Εχει να κάνει µε τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία.

Νοµίζω ότι το casting είναι εξαιρετικό

Σίγουρα η δουλειά γίνεται µε µεγάλη επιµέλεια και αφορά ένα θέµα που είναι πολύ σοβαρό. Θα έλεγα ότι είναι ένα εθνικό θέµα και πολλές φορές, επειδή τα ξεχνάµε αυτά, καλό είναι να τα επαναφέρουµε, γιατί αφορά ένα µεγάλο κοµµάτι του Ελληνισµού. Είναι µια παραγωγή µε µόνο 24 επεισόδια και η προβολή τους θα είναι εβδοµαδιαία. Θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2024.

Για να ξεφύγουµε λίγο από το καλλιτεχνικό κοµµάτι, θα µου επιτρέψετε να σας ρωτήσω πώς είδατε τις εκλογές;

Αναµενόµενες. Οι εκλογές είναι ένα παιχνίδι της δηµοκρατίας, στο οποίο εµείς παραδίνουµε σηµασία και ίσως ο λόγος είναι ότι φανατιζόµαστε πάρα πολύ, ενώ είναι µια έκφραση της λαϊκής βούλησης, πού θα δώσει την πλειοψηφία ή αλλιώς, που θα αφήσει τις τύχες του ο λαός προκειµένου να κυβερνηθεί τα επόµενα τέσσερα χρόνια. ∆εν φανατίζοµαι γενικά µε τις εκλογές και θεωρώ δεδοµένο τον πατριωτισµό όλων.

Πιστεύεται πως δηµιουργείται µια νέα εποχή για την Τέχνη. Περιµένετε κάτι διαφορετικό;

∆εν περιµένω κάτι, γιατί η Τέχνη είναι πάντοτε ένα ερώτηµα. ∆εν υπάρχουν ούτε συνταγές ούτε απαντήσεις δεδοµένες. Αυτό που έχει σηµασία είναι να παραµένουν ζωντανοί και ανήσυχοι οι καλλιτέχνες και οι δηµιουργοί. Να µην τα ζητάµε όλα από τους άλλους. Ξέρετε, υπάρχει µια τάση που τα ζητάµε όλα από το κράτος, την Πολιτεία... ∆εν είναι δουλειά της Πολιτείας να θρέψει την Τέχνη, γιατί αυτή τρέφεται από µόνη της. ∆ηλαδή, τρέφεται από την ανησυχία και από το τι έχουν να καταθέσουν οι δηµιουργοί κάθε φορά. Πιστεύω ότι έχουµε ένα υλικό πολύ αξιόλογο στη χώρα µας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα θεατρικά µας, αλλά και τα τηλεοπτικά µας, απ’ ό,τι βλέπω. Ακµάζουν τα πράγµατα και διαφοροποιούνται έως ένα σηµείο και αυτό είναι πολύ θετικό. Είµαι βέβαιος ότι θα έχουµε πολύ καλά αποτελέσµατα, ας έχουµε και αναταράξεις πολλές φορές, γιατί στην Τέχνη υπάρχει και αυτό. ∆εν µπορεί, δηλαδή, να ικανοποιήσει το 100% των ανθρώπων. Θα ήταν και λίγο ύποπτο, αν συνέβαινε αυτό.

Ποιες είναι οι ευχές σας ενόψει της νέας σεζόν, αλλά και γενικότερα;

Οι ευχές µου είναι πρώτα-πρώτα οι άνθρωποι να χαρούν τις διακοπές τους, γιατί µας δίνουν την ευκαιρία να αναστοχαστούµε, να µείνουµε περισσότερο µε τον εαυτό µας, για να αρχίσουµε να αντιλαµβανόµαστε τα πράγµατα λίγο διαφορετικά. Επίσης, θέλω να ευχηθώ ολόψυχα να έχουµε έναν αρκετά δηµιουργικό χειµώνα, γιατί από το φθινόπωρο και µετά είναι ο χρόνος που παράγουµε τα πράγµατα. Και, επειδή είµαι αισιόδοξος άνθρωπος, θέλω να πιστεύω ότι η πατρίδα µας θα έχει µια πολύ καλή χρονιά, τουλάχιστον από τον Σεπτέµβριο και µετά, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες των ανθρώπων, και στη δική µας δουλειά, αλλά και γενικότερα. Αυτό, όµως, που θέλω να ευχηθώ πάνω από όλα είναι να επικρατήσει η λογική στον πλανήτη, γιατί τα πράγµατα είναι πολύ δύσκολα (να µην περιχαρακωνόµαστε µόνο στα της χώρας µας). Βλέπετε τι γίνεται στο Μεταναστευτικό και µε την άνοδο αντιλήψεων οι οποίες είναι παρωχηµένες... Επίσης, να σκεφτούµε ότι το πολίτευµά µας, η ∆ηµοκρατία, είναι ένα πολίτευµα σπάνιο. Είναι δηµιούργηµα ευγενών και εγγράµµατων ανθρώπων και οφείλουµε να το υπερασπιζόµαστε καθηµερινά. Είναι ένα καθηµερινό στοίχηµα και δεν είναι δεδοµένο.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 19/08/2023