Στίχοι που ενισχύουν τον σεξισµό, την πατριαρχία, την ασέβεια προς το γυναικείο φύλο. Καυγάδες, ξυλοδαρµοί και οπλοκατοχή είναι λίγα από τα πληµµελήµατα κάποιων τράπερ που έχουν συλληφθεί.

Αυτά εµπεριέχει η τραπ µουσική και, αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες του Google για την τραπ µουσική, θα διαπιστώσει πως χαρακτηρίζεται «από απειλητικούς στίχους και ήχο που ενσωµατώνει µισές ή τριπλές διαιρέσεις του χρόνου µε hi-hat, βαριά µπάσα µε την ονοµασία 808, που πήραν την ονοµασία τους από το Roland TR-808, πολυεπίπεδα πλήκτρα και “κινηµατογραφικά” έγχορδα».

Μαγνήτης

Η τραπ λειτουργεί σαν µαγνήτης για τους νεαρούς. Είναι πλέον ένα κοινωνικό φαινόµενο και µοιάζει αδύνατο να βρεις πιτσιρικά που να µην ακούει τέτοια τραγούδια. Βασιλιάς της ελληνικής τραπ σκηνής είναι ο SNIK. Είναι αυτός που έχει τις περισσότερες ακροάσεις στις πλατφόρµες streaming και τα περισσότερα views στο YouTube. Ο κίνδυνος υπάρχει αναµφίβολα και για όποιον πιτσιρικά, στην αναζήτηση της ταυτότητάς του, πάρει κατά γράµµα τους στίχους.



«Πολλοί παράγοντες»

«Η συγκεκριµένη µουσική πράγµατι παράγει βία, αλλά παίζουν πολλοί παράγοντες από πίσω που ωθούν τους νέους σε βίαιες καταστάσεις, οι οποίες και βρίσκονται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό. Λόγου χάριν, η οικογένεια, η παιδεία του παιδιού, το πώς µεταφέρονται τα µηνύµατα που περνά το συγκεκριµένο είδος
Πρέπει να αποδεχθούµε πως οι έφηβοι ακούνε τραπ, αλλά δεν αποτελεί πρόβληµα µόνο αυτό
µουσικής µέσα στο σπίτι. Πρέπει να αποδεχθούµε πως οι έφηβοι ακούνε τραπ, αλλά δεν αποτελεί πρόβληµα µόνο αυτό. Το βασικό πρόβληµα είναι πώς επεξεργάζονται τους συγκεκριµένους στίχους, πώς τους κατανοούν και φυσικά πώς µελλοντικά θα εξελιχθούν µε αυτή τη µουσική», εξηγεί στο «S» η συµβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Γεωργακοπούλου.




Τι δείχνει στα παιδιά

Η ίδια τονίζει πως η «τραπ ωθεί τα παιδιά να αντιληφθούν ότι ο συνδυασµός της έλλειψης ίσων ευκαιριών και της υπερβολικής έµφασης που δίνουν οι σύγχρονες κοινωνίες στα υλικά αγαθά είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν τα άτοµα σε παρεκκλίνουσα, αυτοκαταστροφική συµπεριφορά και επισηµαίνει τις επιπτώσεις της».

Ας θυµηθούµε πώς ο Light ξέσπασε από τα social media έπειτα από δηµοσιεύµατα για την κουλτούρα της τραπ, την οποία κατηγορούν ότι «διασύρει» τη νεολαία. Ο τράπερ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πώς σχετίζεται µε τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, καθώς εδώ και καιρό γίνεται δηµόσιος διάλογος σχετικά µε το τι µηνύµατα περνάει στο κοινό και αν φθείρει τα ήθη.



«Ξέρουν οι νέοι»

Είναι όµως η ελληνική τραπ το «κακό πρότυπο», που θα οδηγήσει τα παιδιά στην παραβατικότητα; Γιατί, µε την ίδια λογική, τι δίδαγµα αφήνει η βία στις ταινίες ή τα πιστολίδια στα video games; «Η νεολαία ξέρει πολύ καλύτερα τι σηµαίνει βία, τι σηµαίνει σεξισµός, τι σηµαίνει καταπίεση. ∆εν ζει σε γυάλα, σε αντίθεση µε όσους προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτή την πραγµατικότητα µε όρους ηθικής. Καµία ταινία βίας και κανένα παιχνίδι ηλεκτρονικό δεν είναι ικανό να διδάξει
Η νεολαία ξέρει πολύ καλύτερα τι σηµαίνει βία
αξίες και ισορροπίες σε ένα παιδί. Να το πάρουµε είδηση, όµως: Η ελληνική νεολαία δεν σοκάρεται από µια συµπλοκή µε γυµνά χέρια και θα σοκάρεται όλο και λιγότερο όσο η ζωή χειροτερεύει, όσο δεν βρίσκει προοπτική και όσο προσπαθεί µε όρους κανιβαλιστικούς να επιβιώσει σε ένα σύστηµα που όλο και στενεύει. Οσο της µαθαίνει η ίδια η κοινωνία να στρέφεται πρώτα ενάντια στους πιο αδύναµους και ποτέ απέναντι στους δυνατούς που αποφασίζουν για τη ζωή της», προσθέτει η κ. Γεωργακοπούλου.

Συλλήψεις

Πριν από λίγο καιρό συνελήφθη ο 22χρονος τράπερ Trannos στην περιοχή της Οµόνοιας µαζί µε άλλα τρία άτοµα, κατηγορούµενος για παράνοµη οπλοφορία. Σηµειώνεται ότι ο τράπερ είχε συλληφθεί πάλι, µε την ίδια κατηγορία, στις 31 Μαΐου 2022, στο Μπουρνάζι. Σύµφωνα µε την ΕΛ.ΑΣ., αστυνοµικοί της Αµεσης ∆ράσης σταµάτησαν, λίγο µετά τις 4 το πρωί, για έλεγχο στην οδό Ιάκχου στην Οµόνοια ένα όχηµα τύπου τζιπ, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτοµα: ο τραγουδιστής, ένας 31χρονος Ελληνας και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 32 και 37 ετών.

Τον Μάιο η Αστυνοµία προχώρησε στη σύλληψη του γνωστού τράπερ Thug Slime έπειτα από έλεγχο από αστυνοµικούς της Β’ ΟΠΚΕ, κατά τον οποίο εντοπίστηκαν ναρκωτικά στο αυτοκίνητο όπου επέβαινε, γυρνώντας από live σε γνωστό club της Λάρισας. Ειδικότερα, οι αστυνοµικοί εντόπισαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και πραγµατοποίησαν τέσσερις συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου.



Επίσης, πριν από έναν χρόνο ποινική δίωξη σε βαθµό πληµµελήµατος για παράνοµη οπλοκατοχή, παράνοµη οπλοφορία και παραβίαση του νόµου περί ναρκωτικών ασκήθηκε στον διάσηµο τράπερ Light και τον µάνατζέρ του, που είχαν συλληφθεί τα ξηµερώµατα της 28ης ∆εκεµβρίου. Στον τράπερ ασκήθηκε δίωξη και για διακεκριµένη οπλοφορία εντός κέντρου διασκέδασης, που αφορούσε στα τρία όπλα µε τα οποία απεικονιζόταν στο Instagram.

Σε σπείρα

Μπλεξίµατα µε τις Aρχές είχε και ο τράπερ Don Leon ή Νικηφόρος Μπουκλής (όπως είναι τα στοιχεία του, που έδωσε στη δηµοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.), καθώς ήταν ανάµεσα στους συλληφθέντες της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ µε τη µέθοδο του Profkraak. Επί της ουσίας, ο Don Leon αποδέχτηκε µόν ο τρεις από τις 31 πράξεις που αποδίδονται στην εγκληµατική οργάνωση.

«Δεν διάγω πολυτελή ζωή, ήθελα µόνο να ξεχρεώσω τις οφειλές του οριστικού lockdown», είπε στον ανακριτή δικαιολογώντας όσα του καταλογίζουν. Στη σύλληψη του τράπερ Saint για βιασµό που φέρεται να τελέστηκε στις 7 Ιουνίου προχώρησαν οι Αρχές πέρυσι το καλοκαίρι.

Καταγγελία για βιασμό

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «Συνελήφθη ο 27χρονος τράπερ Saint, ο οποίος ονοµάζεται Πέτρος ∆ήµου, µετά από καταγγελία για βιασµό 16χρονης στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Πέτρος ∆ήµου φέρεται να παραδέχθηκε ότι ξεπέρασε τα όρια που έθεσε η ανήλικη και να αποδέχθηκε τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, λέγοντας ότι υπήρξε φορτικός, αγνοώντας την εκπεφρασµένη άρνηση της 16χρονης».



Εις βάρος του απαγγέλθηκε ποινική δίωξη για βιασµό ανήλικης και παράνοµη κατακράτηση, ενώ µε τη σύµφωνη γνώµη εισαγγελέα και ανακρίτριας ο 27χρονος τράπερ είχε κριθεί προσωρινά κρατούµενος. Λίγους µήνες µετά, τον Οκτώβριο του 2021, ο τράπερ ROI 6/12 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για κατοχή µικροποσότητας χασίς έπειτα από τυπικό έλεγχο, ενώ βρισκόταν εν κινήσει µε το όχηµά του, στην οδό Γιαννιτσών. Ο τράπερ συνελήφθη για παράβαση του νόµου περί ναρκωτικών και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο. Συµπέρασµα; Ναι, η µουσική τους κάνει χαµό, έχει εκατοµµύρια αληθινά views στο YouTube, αλλά είναι αυτό αρκετό όταν η ζωή τους δεν συνοδεύεται από νοµιµότητα;

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Δεκεμβρίου 2022.