Στις 21 Νοεµβρίου, στη γιορτή των Ενόπλων ∆υνάµεων, ο Γεράσιµος Ανδρεάτος θα λάβει µέρος στην εορταστική συναυλία στο Ιδρυµα «Σταύρος Νιάρχος» µε τη Συµφωνική Ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάµεων, υπό τη διεύθυνση του µαέστρου Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου.

Μετά το πέρας της πανδηµίας, ο αγαπηµένος ερµηνευτής επιστρέφει µε ένα δύσκολο πρόγραµµα, καθώς εµφανίζεται ζωντανά στον Κολωνό, στη γνωστή ταβέρνα «Μεταξού», κάθε ∆ευτέρα βράδυ, ενώ προετοιµάζεται για τις συναυλίες του, µεταξύ των οποίων και µια µεγάλη εµφάνιση στην Αµερική, τον Μάρτιο του 2023. Πριν από µερικές ηµέρες εµφανίστηκε στο «Ιλιον Plus», όπου παρουσίασε ένα πρόγραµµα µε δικά του τραγούδια από όλη του την πορεία, εφ’ όλης της ύλης.

Οπως παραδέχεται ο ίδιος, φέτος το πρόγραµµά του είναι πολύ βαρύ, αλλά και πολύ ευχάριστο. «Εκανα πολύ διαφορετικά πράγµατα µεταξύ τους. Θα έλεγα
Το κυρίως θέµα που µας απασχόλησε ήταν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
όµως ότι το κυρίως θέµα που µας απασχόλησε ήταν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου είχαµε µια δική µας παράσταση, την οποία έγραψε ο Μάκης Ψαραδέλλης, εγώ τη µουσική και σκηνοθέτησε αλλά και έπαιξε η Ελένη Καρακάση µε πέντε µουσικούς. Αυτό ήταν µια πάρα πολύ ωραία παράσταση, που την κάναµε σε πολλά µέρη και πήγε πάρα πολύ καλά. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και γι’ αυτό θέλουµε να της δώσουµε συνέχεια, γιατί ακόµα δεν έχει κλείσει ο κύκλος της επετείου», λέει στo «Secret».

Πανδημία

Οσον αφορά τον κορονοϊό, παραµένει ψύχραιµος. «Τηρώ τα υγειονοµικά µέτρα όταν υπάρχουν, αλλά χωρίς να τα φοβάµαι. Ο φόβος έχει φτάσει τον κόσµο να πηγαίνει στην άλλη άκρη, µε αποτέλεσµα να µη λειτουργεί τίποτα, η οικονοµία να γονατίζει, οι καλλιτέχνες να δεινοπαθούν και ο κόσµος τελικά να µη χαίρεται.
Δεν πρέπει ο φόβος να καταλαµβάνει περισσότερο χώρο από όσο του αναλογεί
Ολα αυτά από υπερβάλλοντα ζήλο ή ακόµα και φόβο. Αυτό θεωρώ ότι χρειάζεται προσοχή. Βέβαια, δεν µιλάω για τις οµάδες υψηλού κινδύνου, που έχουν ίσως κάποια ιδιαίτερα προβλήµατα υγείας και ίσως είναι πιο ευάλωτες από τους υπόλοιπους. Είναι δεδοµένο εξάλλου ότι πρέπει, εκτός από τον εαυτό µας, να προσέχουµε και όλους τους υπόλοιπους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει ο φόβος να καταλαµβάνει περισσότερο χώρο από όσο του αναλογεί».

Λαϊκό τραγούδι

Η κουβέντα αλλάζει και πάµε στα ραδιόφωνα, όπου δεν υπάρχει στο ρεπερτόριό τους το λαϊκό τραγούδι. Εχει αντικατασταθεί µε το λεγόµενο ποπ. Εντούτοις, στις συναυλίες ο κόσµος βλέπουµε ότι αγαπάει το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και ο Ανδρεάτος είναι ένας καλλιτέχνης που τα παντρεύει αυτά τα δύο. «Ετσι ακριβώς είναι και αυτό το συζητάω µε πολύ κόσµο. Λόγου χάρη, πήγα στο αεροδρόµιο τις προάλλες και συναντηθήκαµε µε κάποιους υπαλλήλους στον έλεγχο, που µου είπαν: “Πού είσαι; Πού χάθηκες; ∆εν σε βλέπουµε τελευταία”. Τους απάντησα: “Είµαι µια χαρά. Τρέχω και κάνω εµφανίσεις, απλώς δεν έτυχε να συναντηθούµε” - και
Βλέπω τα νέα παιδιά απροστάτευτα να ακούνε και να υιοθετούν έναν τρόπο ζωής άλλον, πέρα από αυτά που είχαµε µάθει εµείς
είναι αυτό ακριβώς. Πέρα από µία ή δύο εκποµπές, σε όλα τα Μέσα προβάλλεται ένα πολύ περίεργο είδος τραγουδιού, που ξεκινάει από το pop, αλλά συνεχίζει σε αυτό που λέµε trap. Ποτέ δεν ήµουνα απαισιόδοξος ή αρνητικός σε κάτι νέο, έχω όµως ανησυχία παρακολουθώντας το περιεχόµενο αυτής της trap µουσικής, που εµπεριέχει πολλή βία. Βλέπω τα νέα παιδιά απροστάτευτα να ακούνε και να υιοθετούν έναν τρόπο ζωής άλλον, πέρα από αυτά που είχαµε µάθει εµείς από τις οικογένειές µας, τις παρέες µας και το σχολείο».

Οπως λέει, έχει τις κεραίες του τεντωµένες και παρακολουθεί µε ενδιαφέρον, αλλά και µε ανησυχία: «Τα λαϊκά µαγαζιά ζουν και βασιλεύουν, και µάλιστα πολλά νέα παιδιά, πολύ περισσότερα µάλιστα από προηγούµενα χρόνια, ασχολούνται, όχι µόνο παίζοντας και τραγουδώντας λαϊκά τραγούδια, αλλά επιλέγοντας να λένε τραγούδια που, όταν αυτά γεννήθηκαν, οι δηµιουργοί τους είχαν πεθάνει και δύο γενιές πριν».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 29 Οκτωβρίου 2022.