Με όνοµα βαρύ σαν Iστορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανιψιός του πρωθυπουργού, δεν ακολούθησε την πολιτική, αλλά την… κουζίνα! Επιτυχηµένος σεφ, µε µεγάλη εµπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σεφ στο επιβλητικό «Cavo Tagoo» στη Μύκονο µαζί µε τον Βαγγέλη Λεούση. Ενα έργο όχι απλό, αφού υποδέχονται κάθε χρόνο µερικές από τις πιο σηµαντικές προσωπικότητες παγκοσµίως. «Εχει µεγάλη ευθύνη να εργάζεσαι στο “Cavo Tagoo” και στο “Meraki”, καθώς οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Στη Μύκονο έρχονται από τα καλύτερα µέρη του κόσµου και είναι µεγάλη πρόκληση να εξοικειωθείς µε αυτό», δηλώνει στο «S».

Οσο για την ιδιοκτήτρια, τη «βασίλισσα» της Μυκόνου Σούλα Λιάκου, δηλώνει: «Είναι ένας άνθρωπος που πραγµατικά είναι κοντά σε όλους, πιο πολύ απ’ ό,τι µπορεί να φανταστεί κανείς. Είναι υποστηρικτική σ’ εµάς και µας έχει βοηθήσει πολύ. Η Σούλα είναι ένα icon».

O ταλαντούχος σεφ εξηγεί πως δεν ήταν παιδικό του όνειρο να µπει στην κουζίνα: «Οχι, δεν µαγείρευα από µικρός, αποφάσισα κάπου µετά την εφηβεία πως θέλω να γίνω σεφ. Νιώθω τυχερός που δεν έψαξα άλλες δουλειές και από τα 18 µου είµαι στις κουζίνες ως επαγγελµατίας». Το «Meraki Restaurant», στο οποίο τον συναντήσαµε, προκαλεί καλοκαιρινές δονήσεις µε τα λαχταριστά κοκτέιλ και τη διάσηµη ελληνική και µεσογειακή κουζίνα του, στο πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων «Cavo Tagoo». Το «Meraki» εστιάζει στο να µοιράζεται γευστικά και νόστιµα πιάτα µε µεζέδες, πιάτα µε ψάρι και ψητά κρέατα, µαγειρεµένα µε την επιδεξιότητα και τη γαστρονοµική εµπειρία του global executive chef, Sanjay Dwivedi. Ενα µενού µεσογειακού στυλ, µε την ψυχή της Ελλάδας στο µυαλό και τον ουρανίσκο. Παράλληλα απολαµβάνετε την εκπληκτική θέα και το δείπνο στο ύπαιθρο. «Ερχονται πολλοί ξένοι στο νησί που έχουν δοκιµάσει σχεδόν τα πάντα. Και είναι πολύ τιµητικό που ξεχωρίζουν το ‘‘Meraki’’ και συναντούν γεύσεις που τους ενθουσιάζουν και που δεν γεύτηκαν ξανά».

Πώς, όµως, νιώθει ο ίδιος για το… βαρύ όνοµά του; «∆εν είναι τόσο βαρύ, όπως ο περισσότερος κόσµος νοµίζει, απλώς τώρα είναι στο επίκεντρο. Εντάξει, είναι δύσκολο να έχεις το όνοµα Μητσοτάκης, αλλά εγώ µε αυτό µεγάλωσα και το διακωµωδώ. Θα πρέπει να ζήσω µε αυτό», εξηγεί, ενώ αποκαλύπτει πως έχει δεχτεί και αρνητικά σχόλια. «Εντάξει, υπάρχουν και µερικοί που µε βρίζουν, αλλά, εντάξει, το προσπερνώ. Τις περισσότερες φορές έχουν χιούµορ», λέει χαριτολογώντας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ανιψιός του πρωθυπουργού, καθώς ο παππούς του και ο αείµνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρώτα ξαδέλφια. «Το γενεαλογικό δέντρο είναι τόσο µεγάλο, που δεν µπορεί να το φανταστεί κανείς. Οµως, δεν υπάρχει άλλος Κυριάκος, µόνο εγώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τονίζει και µιλά για τη γνωριµία τους. «Ναι, έχουµε γνωριστεί στο παρελθόν και είναι ένας πολύ κουλ τύπος».

Οσο για το τι θα του µαγείρευε; «Σίγουρα θα πρότεινα ένα platter από ωµά ψαρικά, αστακό µε βασιλικό καβούρι, wagyu σουβλάκι και σίγουρα γαλακτοµπούρεκο!».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 9 Ιουλίου 2022