Η άνοιξη κατέφθασε με χρώματα και αρώματα, κι έτσι σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα συχνό πονοκέφαλο των γυναικών: την κυτταρίτιδα, έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του γυναικείου σώματος! Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης, οι περισσότερες από εμάς έχουμε στη σκέψη μας ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και έρχεται η στιγμή που θα χρειαστεί να βγάλουμε τα παντελόνια και να εμφανιστούμε με το μαγιουδάκι μας, μπροστά σε όλα τα βλέμματα, στην παραλία.

Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα; Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Στα σημεία όπου εμφανίζεται η κυτταρίτιδα, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του (κολλαγόνο) και το δέρμα παρουσιάζει μια ανώμαλη όψη με λακκάκια και εξογκώματα, που θυμίζει το λεγόμενο «φλοιό πορτοκαλιού».

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται

. Γονίδια
. Κακή διατροφή
. Ορμονικές αλλαγές
. Αύξηση της ηλικίας-γήρανση
. Αφυδάτωση
. Παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
. Εγκυμοσύνη

Σε ποια σημεία εμφανίζεται

. Γοφούς
. Γλουτούς
. Μηρούς
. Κοιλιά
. Μπράτσα
. Πλαϊνά μέσης
. Γόνατα
. Γάμπες

Συμβουλές για μείωση της κυτταρίτιδας

1. Έλεγχος του βάρους
Η αύξηση του βάρους ενισχύει τον κίνδυνο ανάπτυξης της κυτταρίτιδας. Αλλά να γνωρίζετε ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα ή γυμνασμένα σώματα. Άρα, η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως μήλα, σταφύλια, αγγούρια, καρπούζι, μαρούλια, άγρια χόρτα, πιπεριές, κολοκυθάκια, ραπανάκια, ανανά. Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, ψωμί και ζυμαρικά, για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

2. Επαρκής ενυδάτωση
Πολύτιμη συμβουλή: Νερό, νερό και ξανά νερό! Η επαρκής ενυδάτωση με την κατανάλωση περισσότερου νερού θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιττά λιποκύτταρα και να αποβάλετε τις τοξίνες. Έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσετε ένα δέρμα πιο σφριγηλό αλλά και ελαστικό.

3. Πείτε «ναι» σε μια κρέμα με καφεΐνη ή με ρετινόλη
Σίγουρα οι κρέμες δεν κάνουν θαύματα και δεν πρόκειται να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα σε μια νύχτα, αλλά βοηθούν στη σμίλευση και τη σύσφιγξη του δέρματος. Ειδικά αν επιλέξετε κρέμες που περιέχουν καφεΐνη ή ρετινόλη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία σας να συστέλλονται και να συρρικνώνονται προσωρινά, κι έτσι το δέρμα θα φαίνεται πιο λείο. Χρησιμοποιήστε ένα τέτοιο προϊόν, κάνοντας λίγο έντονο μασάζ. Το μασάζ αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της κυτταρίτιδας.

4. SOS! Ξεκινήστε το dry brushing (βούρτσισμα σε ξηρό δέρμα)
Ναι, φίλες μου! Χρησιμοποιήστε μια λούφα (άγριο, σκληρό σφουγγάρι) σε στεγνό δέρμα - η απολέπιση που θα προηγηθεί είναι εκπληκτική και απομακρύνει άμεσα τα νεκρά κύτταρα. Επίσης, η κινητικότητα την οποία προκαλεί οδηγεί στην ομοιόμορφη κατανομή των αποθεμάτων λίπους που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Αυτό γίνεται γιατί με το βούρτσισμα μεταφέρεται φρέσκο, οξυγονωμένο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος, κι έτσι αυτό αποκτά τέλεια ελαστικότητα.

5. Χρησιμοποιήστε ένα scrub (πίλινγκ)
Εάν συνδυάσετε το μασάζ με απολέπιση, τότε τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά! Γιατί με το πίλινγκ ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και η απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης είναι πιο αποτελεσματική.

6. Φυσική δραστηριότητα
Η γυμναστική βοηθά στην καύση του λίπους. Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι, ενισχύουν τη μυϊκή μάζα και βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας. Θα σας έλεγα, μάλιστα, να δώσετε έμφαση σε ασκήσεις που τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος των ποδιών. Οπότε, αγαπημένες μου φίλες, με πιο σωστό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή, με συστηματική άσκηση, με διακοπή του καπνίσματος, θα καταφέρετε σίγουρα να βελτιώσετε το πρόβλημα. Α, το είπα, αλλά το ξαναλέω: Νερό, νερό, νερό! Είναι ελιξίριο νεότητας!

TIPS
«Μια μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια μέρα χαμένη!»
Χαμογελάστε, λοιπόν, όμορφες φίλες μου, είναι μεταδοτικό!

Θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σας: woman@ontime-news.gr