Υλικά

250γρ φυτίνη
½ κιλό ζάχαρη
250ml χλιαρό γάλα
6 αυγά
35γρ αμμωνία
1 κ.γ. σόδα
2 βανίλιες
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη επάλειψη

2 κρόκους
4 κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα μας να γίνει μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε την αμμωνία στον χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε στο μείγμα.

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις βανίλιες και τη σόδα και σχηματίζουμε στη μέση μια λακκούβα. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και να μην κολλάει.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε. Το παραδοσιακό πασχαλινό είναι η κοτσίδα και το S. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στον αέρα για 20 λεπτά.

πηγή:tastyday.gr