Υλικά

250γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
3 κ.σ. κονιάκ
250γρ γάλα χλιαρό
¼ κούπας χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4 βανίλιες
1 ½ κ.γ. αμμωνία
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
1625γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη επάλειψη

2 κρόκους
4 κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, πολύ καλά, να αφρατέψει και προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε την αμμωνία. Προθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, το κονιάκ, τις βανίλιες, το αλάτι, και το μπέικιν παόυντερ.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε τα τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στο μπολ και τα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε. Το παραδοσιακό πασχαλινό είναι η κοτσίδα και το S. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στον αέρα για 20 λεπτά.

πηγή:tastyday.gr