Υλικά

500γρ κόκκινες φακές
1 γλυκοπατάτα πορτοκαλί
1 πιπεριά φλωρίνης
2 κρεμμύδια
3 καρότα
3-4 πράσσα
3-4 κλωνάρια μάραθο
150ml χυμό τομάτας
Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, τζίντζερ, θυμάρι
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά miso ρυζιού ή κριθαριού

Εκτέλεση

Ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά σε ζαράκια και τα σοτάρω σε λίγο λάδι. Τα αλατίζω αφού έχουν γυαλίσει όλα από το λάδι. Μόλις σοταριστούν ρίχνω και τον μάραθο και τα σβήνω με τον χυμό τομάτας. Προσθέτω πιπέρι, κουρκουμά, τζίντζερ, θυμάρι και λίγο νερό. Μόλις πάρει βράση προσθέτω τις φακές που τις έχω ξεπλύνει αρκετά καλά και συμπληρώνω με νερό, ώστε να έχουν σκεπαστεί όλα τα υλικά (αν θέλω να κάνω την πιο πηχτή εκδοχή του πιάτου είναι καλύτερα να βάλω λίγο νερό και αν χρειαστεί κι άλλο να συμπληρώσω στην πορεία).

Περίπου σε 15-20 λεπτά η φακές θα έχουν χυλώσει. Αν έχει παραπάνω νερό από όσο θέλω το αφήνω μερικά λεπτά ακόμα με ανοιχτό καπάκι να εξατμιστεί. Αν θέλω πιο υδαρή σούπα προσθέτω λίγο νερό.
«Σε αυτό το στάδιο και αφού έχω κατεβάσει από τη φωτιά, διαλύω αν θέλω μία κουταλιά miso, όπυ θα δώσει πιο έντονη γεύση αλλά και πολλά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη». Κι αν θέλω βελουτέ σούπα, πολτοποιώ αφού κρυώσει με το ραβδομπλέντερ. Στο σερβίρισμα μπορώ να γαρνίρω με λάδι αρωματισμένο με καπνιστή πάπρικα και λίγο μάραθο ή σέλινο.
Είναι ένα πεντανόστιμο και εύπεπτο όσπριο, ενώ αυτή η εύκολη συνταγή θα μας το ξανασυστήσει!

πηγή:tastyday.gr