Υλικά για μελιτζάνες με πικάντικη φάβα

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 5-6 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές ινδική πάστα κόκκινης σάλτσας
  • 2-3 κουταλιές ηλιέλαιο
  • 500 γρ. κίτρινες φακές
  • 1 κύβο λαχανικών
Για την ινδική παστα κόκκινης σάλτσας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5 εκατοστά τζίντζερ
  • 75γρ. πιπεριές ψητές Φλωρίνης σε βαζάκι
  • 1 κουτάλι πάπρικα
  • 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 2 κουταλάκια γκαράμ μασάλα
  • 1 κουταλάκι τουρμερίκ
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές ηλιέλαιο
  • 2 κουταλιές πάστα ντομάτας
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο
  • 2 κουταλάκια σπόρους κύμινου
  • 2 κουταλάκια σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κουταλάκι σπόρους μαύρου πιπεριού

Συνταγή για μελιτζάνες με πικάντικη φάβα

  • Φτιάχνετε την ινδική πάστα 
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρετε τους σπόρους κύμινου με τους σπόρους κόλιανδρου και το μαύρο πιπέρι, μέχρι τα μπαχαρικά να σκουρύνουν λίγο και να μυρίσουν.
  • Τους βάζετε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για την πάστα roganjosh.
  • Αλέθετε μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
  • Τη βάζετε σε βαζάκι στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια 2-3 εκατοστών και τις βάζετε σε ταψί φούρνου μαζί με τα κρεμμύδια, σκόρδο και τζίντζερ.
  • Προσθέτετε το ηλιέλαιο και 4 κουταλιές από την ινδική πάστα.
  • Ανακατεύετε καλά να πάει παντού.
  • Βάζετε το ταψί στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι οι μελιτζάνες να ψηθούν.
  • Βάζετε τις μισές μελιτζάνες που ψήσατε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  • Τις άλλες μισές τις διατηρείτε ζεστές μέχρι να σερβίρετε.
  • Προσθέτετε στην κατσαρόλα τις φακές, 2 λίτρα νερό και τον κύβο λαχανικών.
  • Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοψήνετε το φαγητό 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου μέχρι οι φακές να είναι σχεδόν λιωμένες.
  • Αν δείτε ότι τραβούν όλο το νερό, προσθέτετε λίγο αλλά προσέξετε να μη γίνουν νερουλές.
  • Βάζετε τις φακές σε ένα πιάτο και σκορπίζετε πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  • Σερβίρετε με ρύζι και παπαντάμ.