Υλικά για μουσακά νηστίσιμο

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
  • 5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1,5 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 350 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 350 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
  • λίγη κανέλα σκόνη
  • λίγο κύμινο σκόνη
  • λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • αλάτι, μαυροπίπερο
  • 100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

Συνταγή για μουσακά νηστίσιμο

  • Για να ετοιμάσουμε τον νηστίσιμο μουσακά, αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας να φύγουν τα νερά.
  • Σε άφθονο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και ύστερα τις μελιτζάνες.
  • Αφήνουμε και τα δύο σε ξεχωριστά σκεύη με απορροφητικά χαρτιά, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  • Στον ταβά ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα με τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα. Αυτή είναι η γέμιση μας
  • Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μία σειρά πατάτες και ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμιση.
  • Κατόπιν στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δηλαδή γέμιση, πατάτες κ.ο.κ.
  • Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να μας φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες.
  • Καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βάζουμε στον φούρνο τον μουσακά και σε 30 λεπτά θα έχει ροδίσει και θα είναι έτοιμος.
  • Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά.