Υλικά για κουλουράκια πασχαλινά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωμαατίου
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 50 ml χυμό πορτοκάλι
  • 200 ml γάλα φρέσκο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό για την επάλειψη

Συνταγή για κουλουράκια πασχαλινά

  • Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάτε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  • Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.
  • Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια, το αλάτι, το baking powder και την σόδα και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
  • Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
  • Αφήνουμε να ζυμωθούν για 3-4 λεπτά.
  • Η ζύμη πρέπει να είμαι μαλακή, εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι ελαστική.
  • Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάστε κουλουράκια με τα δυό χεράκια.
  • Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αλείψτε τα με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
  • Ψήστε κάθε παρτίδα σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 170oC.