Υλικά για ραβανί νηστίσιμο

  • 220 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό 
  • 220 γρ. Σιμιγδάλι Χονδρό 
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml ανθρακούχο νερό (σόδα)
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 60 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
  • 12-14 αμύγδαλα λευκά ολόκληρα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
  • 360 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 φέτα πορτοκαλιού

Συνταγή για ραβανί νηστίσιμο

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Ετοιμάζουμε το ραβανί.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε το Σιμιγδάλι Ψιλό, το Σιμιγδάλι Χονδρό, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα του ενός πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό πορτοκαλιού σε ποτήρι και όταν αφρίσει το ρίχνουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε και το ανθρακούχο νερό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί (μήκους 20-25 εκ.).
  • Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί, για περίπου 20 λεπτά, όσο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Εάν θέλουμε, πιέζουμε ελαφρά τα ολόκληρα αμύγδαλα ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του γλυκού.
  • Ψήνουμε το ραβανί για 30 λεπτά στους 170°C στον αέρα, μέχρι να χρυσίσει.
  • Όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε με κουτάλα για σούπα το κρύο σιρόπι, σταδιακά, σε όλη την επιφάνεια.
  • Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να πάρει όλο το σιρόπι.
  • Ιδανικά το σερβίρουμε μετά από λίγες ώρες, κόβοντάς το σε κομμάτια.