Υλικά για καλαμάρι γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά 

  • 1 kg καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 4 κ.τ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένο
  • 4 κ.τ.σ μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
  • 1½ κ.τ.σ ντοματοπελτέ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300gr. σπανάκι
  • 1κ.τ.σ βούτυρο

Συνταγή για καλαμάρι γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια μας.
  • Στην συνέχεια κρατάμε το σώμα τους με το ένα χέρι και με το άλλο βγάζουμε τα έντερα τους και το διαφανές κοκαλάκι.
  • Κόβουμε το επάνω μέρος του κεφαλιού με τα μάτια και πιέζουμε να βγει το ράμφος, έπειτα ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια του.
  • Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε περισσότερο από το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ξεκινάμε το σοτάρισμα ελαφρά με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο) , ανακατεύοντας για 1′, προσθέτουμε τα πλοκάμια και σβήνουμε με κρασί.
  • Το αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να σιγαβράσει ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.
  • Στη συνέχεια αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι κρατώντας τα υγρά που θα βγάλει, το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και ξεκινάμε το γέμισμα, τα ¾ περίπου.
  • Κλείνουμε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα ομοιόμορφα και τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υγρά που κρατήσαμε, 1 ½ κούπα νερό, αλάτι και πιπέρι
  • Τα αφήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε ,μόνο να κουνάμε τη κατσαρόλα και μόλις πήξει η σάλτσα τους είναι έτοιμα.
  • Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε περιχύνοντας τη σάλτσα τους!
  • Για το σερβίρισμα σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο το σπανάκι και το βάζουμε σαν βάση για να κάτσει το καλαμάρι.