Υλικά για κριθαρότο θαλασσινών

  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 12 γαρίδες νο3 καθαρισμένες χωρίς κέλυφος
  • 300 γρ. καλαμαράκια σε ροδέλες
  • 200 γρ. μύδια σε ½ κέλυφος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 1.400-1.500 ml καυτό νερό
  • ελαιόλαδο, αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Συνταγή για κριθαρότο θαλασσινών

  • Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα καλαμαράκια για 3-4 λεπτά απ’ όλες τις πλευρές και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
  • Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, αλατοπιπερώνοντάς τες.
  • Τις μεταφέρουμε στο πιάτο με τα καλαμαράκια.
  • Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Το πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Σταδιακά αρχίζουμε να ρίχνουμε σε 3-4 δόσεις το καυτό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση υγρών πριν ρίξουμε την επόμενη κ.ο.κ.
  • Μαζί με την τελευταία δόση υγρών προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια και τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε απαλά.
  • Όσο είναι ακόμα αρκετά ζουμερό το κριθαρότο προσθέτουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.