Υλικά για παραδοσιακή λαγάνα με προζύμι

  • 40 γρ νωπή μαγιά
  • 500 ml νερό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 800 γρ κίτρινο, σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Σουσάμι και χοντρό αλάτι

Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα με προζύμι

  • Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 100 γρ από το αλεύρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο νερό (καλό είναι να μην είναι κρύο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Προσθέτουμε και την μαγιά που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε να ενωθούν.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο του για 1 ½ ώρα περίπου.
  • Παίρνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε για λίγο με λαδωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Χωρίζουμε σε δύο μέρη και βάζουμε κάθε κομμάτι πάνω σε λαδόκολλα
  • Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο 2 εκατοστών περίπου.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα και σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνοντας για 40 λεπτά να φουσκώσει και πάλι
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με μπόλι σουσάμι και χοντρό αλάτι
  • Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και βάζουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.