Υλικά για χταπόδι ξυδάτο

  • 1300 γρ χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους πιπεριού
  • 60 ml κρασί ροζέ ή λευκό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο ξύδι

Συνταγή για χταπόδι ξυδάτο

  • Πλένετε καλά το χταπόδι, να φύγει και η άμμος που συχνά συγκρατούν οι βεντούζες και καθαρίζετε την κουκούλα.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το βάζετε σε δυνατή φωτιά ολόκληρο το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης και τα πιπέρια.
  • Το αφήνουμε να κοκκινίσει, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, το σβήνουμε με το κρασί που το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Μειώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω να βράσει με τα υγρά που θα κατεβάσει.
  • Θα χρειαστεί 45 – 60 λεπτά, μέχρι να το τσιμπήσω και να είναι μαλακό.
  • Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αφαιρώ το στόμα και τα μάτια, κόβω την κουκούλα και τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετώ μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει.
  • Αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το ξύδι και τα ρίχνω μέσα στο δοχείο.
  • Το λαδόξυδο πρέπει να σκεπάζει το χταπόδι (αν χρειαστεί προσθέτω ίσες ποσότητες).
  • Κλείνουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Είναι έτοιμο, το σερβίρουμε μαζί με λίγο λαδόξυδο και φυσικά ρακί ή τσίπουρο.